La participació infantil i juvenil, nova sessió del cicle de webinars a Xarxanet

Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a: 
Anna Echeverria i Bel
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya s'ha encarregat de dur a terme aquest webinar sobre participació infantil i juvenil. Font: Xarxanet
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya s'ha encarregat de dur a terme aquest webinar sobre participació infantil i juvenil. Font: Xarxanet

La participació infantil i juvenil, nova sessió del cicle de webinars a Xarxanet

Autor/a: 
Anna Echeverria i Bel
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Resum: 

La participació infantil i juvenil ha estat la temàtica de la darrera sessió de webinars de Xarxanet d’aquest curs. El cicle es reprendrà l’octubre vinent.

“No hi ha un únic model, ni un mètode infal·lible per a assolir una veritable participació infantil i juvenil, tan sols un camí a recórrer ple d’oportunitats, que comença amb un canvi de mirada” així ha presentat l’Àmbit de Participació Infantil i Juvenil de Minyons Escoltes i Guies de Catalunya el quid de la qüestió.

La sessió ‘La participació infantil i juvenil en les entitats juvenils’ ha estat conduïda per la Mariona Bota, la Ivet Marin i el Pol Ruiz membres de l’Àmbit de Participació Infantil i Juvenil de MEG i s’ha ofert en el marc del cicle de webinars de Xarxanet. En la formació s’han posat damunt la taula els conceptes claus per a entendre i treballar per a una participació infantil i juvenil real i s’han compartit les experiències que ha recollit Minyons Escoltes i Guies a través del Projecte LAB de participació.

Conceptes com els 4 nivells de la participació infantil, que parteixen de la participació simple, per avançar a la consultiva i traspassar a la projectiva i a la metaparticipació, on la participació ja passa a ser planificada pels mateixos infants i joves. Així com els factors moduladors que l’afavoreixen, que són: la implicació, la consciència i la informació, la capacitat de decisió i el compromís i responsabilitat.

La complexitat de la participació d’infants i joves rau en el context adultocèntric en què vivim, que impedeix que veiem aquest col·lectiu com a subjectes actius i capaços per a participar. Els veiem com a persones en formació, preparant-se per a ser adultes, i no com a persones que estan en un moment vital sobre el qual són capaces de decidir i incidir. És aquí on s’ha de fer el canvi de mirada, trencar amb la idea que els infants són agents passius.

Una altra qüestió que s’ha plantejat en el webinar és que la participació és una cultura i, com qualsevol cultura, cal cultivar-la. Per aquest motiu les ponents han remarcat que “a participar se n'aprèn participant”. Es requereix un procés gradual i actiu d’aprenentatge, per això és important que sigui present de forma transversal en les entitats.

Aquestes només són algunes de les idees que les ponents han compartit amb les entitats aquest dimecres, 9 de juny. Si voleu saber-ne més, teniu a la vostra disposició el vídeo del webinar, on es desgranen més conceptes i es comparteixen experiències que han servit per a la millora de la participació d’infants i joves.

Aquesta sessió ha estat la darrera abans d’acomiadar el cicle fins el curs vinent. Els webinars de Xarxanet tornaran el mes d’octubre amb una primera sessió sobre com incloure la perspectiva de gènere en els projectes. Ja us hi podeu inscriure!

Afegeix un comentari nou