La PINCat es posiciona pel que fa l'ús de tecnologia a les escoles

Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a: 
Meri Mir
Una de les assistents a la formació provant amb el seu mòbil una simulació de realitat virtual. Font: Xarxa Punt TIC
La PINCat destaca la necessitat d'abordar la complexitat de l'ús de la tecnologia per part dels infants amb una perspectiva integral, prioritzant els seus drets i interessos en un entorn digital inseparable del món físic. Font: Xarxa Punt TIC
Sessió de treball del LAB de participació infantil i juvenil amb els infants i joves Font: Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
La PINCat destaca la necessitat d'abordar la complexitat de l'ús de la tecnologia per part dels infants amb una perspectiva integral, prioritzant els seus drets i interessos en un entorn digital inseparable del món físic. Font: Minyons Escoltes i Guies

La PINCat es posiciona pel que fa l'ús de tecnologia a les escoles

Autor/a: 
Meri Mir
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Resum: 

La PINCat aborda l'ús de mòbils a les escoles amb una perspectiva centrada en els drets dels infants, destacant la complexitat del tema i la importància de prioritzar els seus interessos i desenvolupament integral en l'entorn digital actual.

La Plataforma d’Infància de Catalunya (PINCat) s'ha pronunciat sobre el debat al voltant de l'ús de mòbils i pantalles a les escoles amb una consideració detallada dels drets de la infància segons la Convenció dels Drets de la infància i l'Observació General núm. 25 (2021) del Comitè dels Drets de l’Infant de les Nacions Unides en relació amb l'entorn digital.

Reconeixent la complexitat del tema i l'impacte de la tecnologia en els drets fonamentals dels infants i adolescents, la PINCat proposa abordar la qüestió amb una perspectiva integral que prioritzi els drets i interessos superiors d’aquests. La plataforma argumenta que, en l'era digital actual, la distinció entre el món virtual i físic és pràcticament impossible i destaca la importància que els infants aprenguin a conviure en aquest entorn en constant canvi per al seu desenvolupament integral.

La PINCat no promou una prohibició de l'ús de dispositius digitals a les escoles, sinó que defensa una regulació prudent que garanteixi els drets dels infants. Propugna la participació directa dels nens i nenes en aquest procés, superant l'adultocentrisme en el debat. A més, destaca la importància de l'educació i formació per a famílies i altres agents educatius, incloent-hi tallers i sessions d'informació sobre l'ús segur i responsable dels dispositius mòbils.

La plataforma insisteix en la complexitat de la realitat, amb nens en situació de vulnerabilitat i bretxa digital. Així, defensa que les escoles poden ser espais segurs per al desenvolupament de les competències digitals, especialment per als nens en situació de risc. A més, planteja diverses accions, com donar veu directa als infants, establir programes educatius de prevenció des de la primera infància, fomentar la formació en competències digitals i establir períodes de desconnexió digital.

En resum, la PINCat busca construir un entorn digital segur, equitatiu i respectuós amb els drets dels infants i adolescents, amb un enfocament educatiu que promogui el seu desenvolupament positiu.

Afegeix un comentari nou