La sostenibilitat com a protagonista del diàleg entre jovent d’entorns rurals i urbans

LaviniaNext
Autor/a: 
Marta Catena
El projecte YURI ha unit a joves de sis països europeus amb l'objectiu de fer xarxa i compartir idees sobre la sostenibilitat. Font: La Xixa
El projecte YURI ha unit a joves de sis països europeus amb l'objectiu de fer xarxa i compartir idees sobre la sostenibilitat. Font: La Xixa
Gràcies al projecte, s'ha creat una metodologia que engloba diferents propostes per encarar un futur de la manera més sostenible possible. Font: La Xixa
Gràcies al projecte, s'ha creat una metodologia que engloba diferents propostes per encarar un futur de la manera més sostenible possible. Font: La Xixa
Després d'un any i mig de durada, la conclusió del projecte se celebrarà a Brussel·les, per emfatitzar encara més la dimensió europea de les accions. Font: La Xixa
Després d'un any i mig de durada, la conclusió del projecte se celebrarà a Brussel·les, per emfatitzar encara més la dimensió europea de les accions. Font: La Xixa

La sostenibilitat com a protagonista del diàleg entre jovent d’entorns rurals i urbans

Autor/a: 
Marta Catena
LaviniaNext

Resum: 

L’associació La Xixa participa en el projecte YURI, una iniciativa a escala europea que treballa i fomenta la xarxa entre el jovent de diferents països i entorns per promoure les seves dinàmiques i punts de vista en temes d’actualitat.

La procedència d’una persona, sovint, és objecte de prejudicis. La societat té un grapat d’idees preconcebudes al voltant de les persones que provenen, per exemple, d’entorns rurals o de la gran ciutat. Conceptes com la llibertat, els drets humans, la diversitat i el col·lectiu LGTBI, entre altres, es creuen percebuts de diferents maneres segons l’atmosfera que envolti cada persona. Ens pot semblar que l’activisme és un moviment que predomina als entorns urbans per sobre dels entorns rurals.

Des de l’associació La Xixa, amb la finalitat de trencar amb aquests estereotips i poder contrastar les diferents realitats que es donen al territori, han participat en el projecte europeu YURI, ‘Intercultural urban-rural youth dialogues for collective entrepreneurship’, que es tradueix en ‘Diàlegs interculturals entre joves d’entorns rurals i urbans per un esperit emprenedor col·lectiu’.

Set entitats de sis països diferents, Itàlia, Espanya, França, Bèlgica, Lituània i Xipre, són les que han conformat l’equip impulsor, el qual ha treballat durant un any i mig, gràcies a les trobades internacionals de les joves. “L’enfocament del projecte ha estat al voltant de la sostenibilitat. Sentim que és un tema actual que necessitem treballar com a societat i que, a escala rural i urbana, es poden aportar idees i visions diferents”, explica Meritxell Martínez, codirectora La Xixa.

Pluja de propostes per dibuixar un futur sostenible

L’objectiu del projecte ha estat crear una metodologia perquè es puguin reproduir les accions proposades des de, per exemple, organitzacions juvenils d’arreu d’Europa. Aquest procediment ha incorporat eines com la creativitat i el teatre. “Hem ajudat les joves a estar en contacte amb la seva creativitat per poder pensar un futur diferent, nous projectes, noves possibilitats, i nous espais de diàleg”, destaca Martínez.

En aquest cas, al voltant de la sostenibilitat han sorgit diferents debats o espais de reflexió en diferents conceptes i idees. Per exemple, les energies renovables es consideren un element clau per a la transformació energètica, però la població que resideix a entorns rurals pateix les conseqüències de les construccions de parcs de molins eòlics o grans camps de plaques solars.

L’accessibilitat del transport també és un tema que s’ha tractat. Les persones d’entorns rurals tenen un accés més complicat al transport públic i necessiten emprar el transport privat més sovint que el jovent d’entorns urbans. “Aquests diàlegs que s’han creat al voltant de la sostenibilitat han posat sobre la taula idees sobre què és possible fer. El jovent és el futur de la societat, i l'han de poder imaginar, crear i idear”, expressa Meritxell Martínez.

Crear xarxa per potenciar la feina

Per tant, la pregunta més destacada que ha plantejat YURI ha estat ‘Què és possible fer al voltant d'aquests temes de sostenibilitat tenint en compte que el territori no és uniforme?’. Viure en un entorn rural o urbà determina el posicionament que les persones tenen davant de diferents factors o problemàtiques, i el fet de compartir-ho i dialogar-ho obre portes a altres punts de vista i pensaments. Cal tenir en compte que, arran de la pandèmia, un gran nombre de joves s’han plantejat traslladar la seva vida fora de la ciutat.

“En molts processos actuals, els pobles han estat completament abandonats. Cada vegada més, les persones del món vivim en ciutats. I això té un impacte en el territori i en la sostenibilitat. Hem creat aquest espai de diàleg que sentíem que fins al moment no existia”, opina la codirectora de La Xixa.

La cloenda del projecte, a punt de celebrar-se

La conclusió del projecte s’acosta, se celebrarà al juny, i es clausurarà en una jornada participativa a Brussel·les, per emfatitzar la seva dimensió europea. “Si aquests joves poguessin donar unes recomanacions a la Unió Europea, a escala de polítiques de sostenibilitat, quines recomanacions podrien arribar a fer?”, proposa Meritxell Martínez.

Gràcies a les trobades presencials als diferents països participants de la iniciativa i a les activitats pràctiques que s’han dut a terme, el projecte YURI ha aconseguit posar els entorns rurals al punt de mira. “Fins i tot, quan pensem en les joves dels pobles, normalment són minoria, perquè la població està envellida. Aleshores, acaba sent molt difícil per a elles alçar la veu”, conclou Martínez.

Afegeix un comentari nou