La Taula de Governança de l'Educació en el Lleure valida la flexibilització de les activitats d'estiu

Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a: 
Vanesa Vilaseca
Activitats de lleure educatiu Font: Generalitat de Catalunya
Activitats de lleure educatiu Font: Generalitat de Catalunya

La Taula de Governança de l'Educació en el Lleure valida la flexibilització de les activitats d'estiu

Autor/a: 
Vanesa Vilaseca
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Resum: 

Joventut i Salut Pública ja ha format més de 10.000 monitors i monitores gràcies a la formació en línia de responsables de Prevenció i Higiene de les activitats de lleure.

La Taula de Governança de l’Educació en el Lleure ha validat els “Nous elements d’actualització i reforç dels protocols de les activitats de lleure educatiu de l’estiu 2020 en el context de la pandèmia Covid19", per adaptar-los a la represa de les activitats de lleure.

Tant la Taula de Governança, formada per la Generalitat (Joventut, Salut i Procicat) com els organitzadors de les activitats (federacions d’entitats, patronals, ens locals i diputacions) concreten 9 mesures de flexibilització per fer compatibles educació i lluita contra la Covid-19.

Amb aquest nou acord de la Taula de Governança, Laia Girós, directora general de Joventut, destaca el consens entre institucions i organitzadors per conciliar educació i salut: “només des de la coresponsabilitat i el consens hem pogut oferir un estiu amb lleure a desenes de milers de joves, que trobaran en l’estiu un espai d’aprenentatge i acompanyament emocional”.

Aixímateix, també actualitzen els “Criteris generals per a l’organització d’activitats de lleure educatiu 2020”, que defineixen els elements reguladors del lleure educatiu per aquest estiu amb criteris epidemiològics i pedagògics. Amb l’evolució de la pandèmia i les aportacions dels organitzadors a partir de necessitats concretes que aterren a la realitat els diferents protocols, s’han afegit novetats en diferents àmbits.

Com a novetats destacades es troben la normativa referent a la distància física, nous aspectes organitzatius com la possibilitat que els monitors de suport puguin ser-ho de fins a tres grups de convivència, el fet de valorar la convivència de fins a tres petits grups en activitats de fins a 30 participants en acampades o cases de colònies on es pugui garantir l’aïllament, i sempre que s’asseguri que no hi ha contacte social extern a l’activitat.

Continuen vigents també els criteris per adaptar i flexibilitzar les activitats com la traçabilitat, la compartimentació, la pedagogia dels nous hàbits, la priorització de les activitats a l’aire lliure, el distanciament físic, la higiene i la ventilació dels espais tancats i el protagonisme dels infants i adolescents a l’hora de proposar jocs i activitats.

Cesc Poch, director general de l’Agència Catalana de la Joventut, ha destacat la rellevància que tenen les activitats d’educació en el lleure aquest estiu, ja que “sovint els infants i joves no han tingut referències a casa o a l’escola de com incorporar els nous hàbits en la nova rutina i, d’aquesta manera, trobaran en les activitats educatives d’estiu el primer lloc on poder-ho aprendre”.

Durant els cursos de formació en línia per als nous Responsables de Prevenció i Higiene de les activitats de lleure han creat un espai virtual de formació permanent que consta de dos audiovisuals i en posteriorment els monitors/es han de llegir diversos protocols i guies allotjats de www.estiuamblleure.cat i respondre a un qüestionari de 15 preguntes a mode d'autoavaluació.

Afegeix un comentari nou