La 'Trobada Km.0' reuneix una seixantena d'adolescents del món del lleure
Comparteix
Adolescents d'esplais, caus i casals es van aplegar els dies 26 i 27 de maig al Maresme, en una trobada organitzada pel Casals de Joves per fomentar la xarxa entre l’associacionisme juvenil.
El cap de setmana del 26 i 27 de maig, a la Casa de Colònies Cal Mata, a Saifores, es va celebrar el ‘Km.0’, la Trobada d’adolescents de caus, esplais i casals de joves de tota Catalunya. La Trobada va aplegar una seixantena de joves de sis entitats d’educació en el lleure diferents amb l’objectiu d’enfortir el moviment educatiu associatiu (agrupaments, esplais, casals de joves, etc.), i crear xarxa entre les persones que en formen part.
Aquesta iniciativa sorgeix de Casals de Joves de Catalunya, una entitat que treballa per a la transformació social a partir de l’educació, per fomentar que els i les joves aprenguin a participar i a incidir en el seu entorn, esdevenint escoles de participació, de lideratge juvenil, d’autogesió i de treball comunitari.
El programa de la Trobada, en què van participar l’AEiG Sant Ferran, l’Esplai Xiroc, el Casal de Joves de Guineueta, el Cau Ubuntu, l’AEiG Sant Antoni i l’AEiG Itaca, va ser el resultat de l’organització conjunta entre referents (caps, esplais i membres dels casals de joves) i joves de cada entitat. D’aquesta manera l’encontre va respondre al 100% les necessitats de les participants, sense oblidar la gran oportunitat d’aprenentatge que suposa tant per als referents com per a les participants implicar-se en el disseny de l’activitat.
L’eix d’animació que va seguir tota la Trobada va emular un “Congrés de Moviments Rebels” de països com el Sàhara, el Kurdistàn, Xipre del Nord, Somalilàndia i Palestina. Amb la voluntat d’implicar els i les joves en temes socialment rellevants, trencar temes tabú i oferir espais per a la construcció de discurs crític que fomenti esperit de transformació social, van organitzar un concurs amb el nom de “Prohivision” (com a paròdia de l’Eurovisión), en què havien d’enfortir cada un dels moviments rebels.
Aquesta ambientació va ser el teló de fons de les activitats que pretenien donar a conèixer el teixit associatiu juvenil dels diferents barris i districtes de Barcelona. Així, dissabte al matí van donar a conèixer el ‘model casalero’ amb una activitat preparada i dinamitzada per les persones referents dels casals de joves propers a les entitats que hi van participar. A la tarda van poder veure i participar a una mostra d’alguns dels tallers que es realitzen als Casals de Joves com circ, teatre, grafiti i serigrafia.
El mateix dissabte les entitats participants van poder gaudir d’una activitat preparada pel Casal de Joves del seu barri, per tal de conèixer-lo, viure un tastet del casal, i poder proposar activitats que s’adeqüin a les seves inquietuds.
A la nit, seguint amb l’ambientació de la Trobada van haver de desmostrar les seves habilitats reivindicatives i creatives, i també les musicals amb un concurs de punxa discos (DJ’s) que va posar punt i final a la vetllada.
L’endemà, diumenge 27, els i les joves van estar presents a les quatre formacions que elles mateixes havien escollit: ‘Racisme estructural i les diferents eines i estratègies que han de permetre eradicar-lo’, ‘Comunitats sostenibles com a alternativa de vida i la importància de les cures en aquests espais’, ‘Feminismes i transfeminismes, rangs de poder i diversitat de gènere i sexual a la societat’, i ‘Alternatives polítiques al sistema capitalista actual’.
Amb la vista posada al treball per a la transformació social, la ‘Trobada Km0’ d’enguany va posar punt i final amb la valoració positiva de tots/es les participants i amb la voluntat d’implicar-se de cara l’any vinent. També s’ha volgut donar a conèixer el model de Casals de joves com a continuïtat de la vida associativa del cau i l’esplai.
Durant la Trobada es van fusionar trets característics de cada entitat esdevenint com a eix protagonista el que és essencial: les motivacions, necessitats i inquietuds de les joves, element aglutinador i cohesionador que els va permetre teixir forts vincles entre elles, i crear un sentiment de pertinença a l’associacionisme juvenil.
Afegeix un nou comentari