Àmbit de la notícia
Comunitari

La infància de Barcelona posa rumb a la seva Agenda

Entitat redactora
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a
Màrius Intente
  • L'Agenda dels Infants recull propostes i idees per continuar avançant en la recerca pel benestar de la infància
    L'Agenda dels Infants recull propostes i idees per continuar avançant en la recerca pel benestar de la infància Font: Institut de la Infància
  • L'Agenda dels Infants recull propostes i idees per continuar avançant en la recerca pel benestar de la infància
    L'Agenda dels Infants recull propostes i idees per continuar avançant en la recerca pel benestar de la infància Font: Institut de la Infància
  • L'Agenda dels Infants recull propostes i idees per continuar avançant en la recerca pel benestar de la infància
    L'Agenda dels Infants recull propostes i idees per continuar avançant en la recerca pel benestar de la infància Font: Institut de la Infància

Aquest dilluns 20 de novembre, 450 nens i nenes han participat en l'acte de presentació de l'Agenda dels Infants al Poliesportiu municipal Camp del Ferro.

Més de 450 nens i nenes provinents de 10 escoles de la ciutat de Barcelona han presentat les seves propostes recollides dins l'Agenda dels Infants, en un acte al poliesportiu municipal Camp del Ferro. En la presentació de l'Agenda hi han assistit membres de l'Ajuntament, com la tinenta d'alcaldia de Drets Socials, Cultura, Educació i Cicles de Vida, Maria Eugènia Gay; la regidora del districte de Sant Andreu, Marta Villanueva; i el comissionat de Polítiques d'Infància, Adolescència, Joventut i LGTBI, Javier Rodríguez. L'acte ha estat moderat per la presentadora de l'Info-K, Núria Vilanova.

L'alcalde, Jaume Collboni, ha volgut remarcar la importància d'aquestes propostes i ha valorat molt positivament que la infància s'apoderi per poder prendre decisions en àmbits que l'afecten directament. "La vostra veu és fonamental per construir una ciutat més inclusiva i segura per a tothom. Les vostres idees guiaran les accions de l'Ajuntament", ha afirmat l'alcalde Collboni en un comunicat.

En el decurs de l'acte, també s'ha projectat un vídeo que presenta les 11 demandes de l'Agenda dels Infants. Aquest vídeo animat i il·lustrat ha estat creat amb la col·laboració activa dels estudiants de l'Escola Cervantes, els quals han afegit les seves veus al projecte de ràdio escolar amb el qual estan involucrats.

Superar l'adultocentrisme, objectiu del programa

L'Agenda dels Infants és el resultat del programa municipal "Parlen els nens i nenes: el benestar de la infància a Barcelona", promogut per l'Ajuntament i desenvolupat per l'Institut Infància i Adolescència de Barcelona (IIAB). Aquest programa ha tingut com a objectiu generar coneixement sobre el benestar infantil des del punt de vista dels mateixos infants, afavorint la seva participació activa a la ciutadania.

El programa s'ha dividit en tres fases: una enquesta de benestar subjectiu dels infants, realitzada en una mostra socialment representativa que ha abastat els 10 districtes de la ciutat, amb la implicació de les escoles. Per a la realització d'aquesta enquesta s'han dut a terme tallers participatius a les mateixes escoles.

Posteriorment, amb els resultats de l'enquesta ja processats, s'han retornat a les escoles on els infants els han interpretat i han elaborat propostes de millora. La tercera fase del programa ha estat la presentació del coneixement generat en l'Agenda dels Infants als "Altaveus d'Infants a les Escoles" i a l'"Altaveu de la Ciutat".

Propostes que es busquen més benestar per la infància

Aquest darrer esdeveniment ha implicat que els mateixos infants expliquin i obrin diàlegs amb les seves comunitats educatives, així com amb representants polítics i socials, per donar resposta a les seves demandes.

Les onze propostes recollides en aquesta Agenda es concreten en més de 100 idees d'accions i destaquen alguns temes transversals. Per exemple: passar més temps de qualitat amb les famílies, eliminar l'assetjament escolar, no permetre cap violència cap als infants o cuidar de la salut emocional. Aquesta és la llista definitiva amb les onze propostes:

  1. Cuidar la nostra vida amb la família.
  2. Fer equip per acabar amb el bullying.
  3. Tenir cura de la nostra seguretat i no permetre cap violència contra els infants.
  4. Més ajuda emocional i menys pressió sobre com hem de ser.
  5. Més ajuda per utilitzar les pantalles amb seguretat i per no enganxar-nos-hi.
  6. Més temps lliure per jugar i fer les coses que ens agraden.
  7. Una ciutat amable amb la infància on poder jugar i fer vida a l’aire lliure.
  8. Escoltar les nostres opinions i poder participar en les decisions que ens afecten.
  9. Que tothom tingui el que necessita, comprar menys coses innecessàries i compartir més.
  10. Cuidar la nostra vida a l’escola més enllà de l’aprenentatge.
  11. Cuidar el planeta i que hi hagi igualtat entre totes les persones.

La primera edició del programa es va portar a terme entre el 2016 i el 2020, i la segona edició es troba actualment en curs, des del 2021 fins al 2025. Les demandes de la infància tindran un pes important a l'actualització del Pla d'Infància 2020-2030 que es farà l'any que ve. Com ha explicat la tinenta d'alcaldia Maria Eugènia Gay, "ens comprometem a estudiar amb calma les demandes, idees i propostes, i a donar una resposta durant la primavera del 2024".

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari