Àmbit de la notícia
Comunitari

L'Agrupament Escolta i Guia Jaume Ortiz, guardonat amb els Premis a l'Associacionisme Juvenil

Entitat redactora
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a
Vanesa Vilaseca
  • Projecte Hort Ecològic de Dalt de la Vila de l'AEiG Jaume Ortiz
    Projecte Hort Ecològic de Dalt de la Vila de l'AEiG Jaume Ortiz
  • Hort Ecològic de Dalt de la Vila de l'Agrupament Escolta i Guia Jaume Ortiz
    Hort Ecològic de Dalt de la Vila de l'Agrupament Escolta i Guia Jaume Ortiz

Parlem amb l'AEiG Jaume Ortiz, que forma part de l'entitat de lleure educatiu Minyons Escoltes i Guies de Catalunya, pel seu Premi Horitzó com a reconeixement al seu projecte d'un hort urbà 100% ecològic al bell mig de Badalona. 

El Premi Horitzó s'emmarca dins els premis de l'Associacionisme Juvenil amb què el Consell Nacional de Joventut de Catalunya reconeix els projectes transformadors de les entitats. 

En què consisteix el projecte de creació d'un hort ecològic de Dalt de la Vila?

El projecte consisteix en la creació d’un hort ecològic que permeti a infants i joves del nostre agrupament treballar i aprendre tot el que implica la cura d’un hort al llarg de tot l’any.

D’entre moltes coses, descobriran la diferència que té un producte de proximitat amb un producte importat, comprat en un supermercat. Sentiran també com a través del seu esforç poden obtenir aliments pel seu propi consum, contribuint a la vegada a reduir la petjada ecològica que deixem com a éssers humans.

Com va néixer la idea de fer-lo?

Feia uns quants anys que rondava dins de l’agrupament des que vam veure com altres entitats utilitzaven l’hort com a eina pedagògica. Ens va resultar interessant com podíem portar una part de la naturalesa a la ciutat, on creiem que cada cop i fa més falta entre tant de fum i soroll. De fet una de les frases de la llei escolta que ens ajuda a treballar el projecte és la de: “Defensem la natura i protegim la vida”.

Però aquest projecte no ha sigut possible fins aquest any, que des de l’associació de veïns i veïnes de Dalt la Vila ens van donar l’oportunitat de fer-lo realitat, reconvertint un espai del barri, que amb el pas del temps havia quedat inutilitzat, en un espai per a infants del nostre agrupament i per al barri.

Com ajuda a millorar la qualitat de vida del vostre entorn? 

En primer lloc aconseguint donar-li ús a un espai que no en tenia des de feia anys. I sobretot perquè aquest espai està obert al barri i totes les persones que s'hi volen acostar són benvingudes, de fet la nostra primera collita d’enciams, escaroles i raves la vam repartir entre les persones del barri.

En un futur pròxim esperem tenir-ho ja tot més encaminat des de l’agrupament i poder obrir encara més aquest espai al veïnat, fent totes les persones participar d’aquest projecte, tant des de la cura de l’hort com fent-les part de la comissió que s’encarrega a decidir el futur d’aquest projecte.

Què reivindiqueu des de l’agrupament com a mitjà per transformar el món?

Des de l’agrupament intentem portar l’escoltisme a infants i joves de la ciutat, perquè creiem que l’escoltisme és l’eina per canviar el món. A través dels i les caps portem els valors d’aquest i acompanyem a infants en el seu procés d'aprenentatge, treballant els tres pilars fonamentals: la persona, l’entorn i l'espiritualitat, on descobreixen valors com la solidaritat, el respecte, l’esforç…

Fent així que creixin amb un esperit crític propi, que ajudi a afrontar els conflictes del camí personal i amb sort que pugui aportar un granet de sorra a fer un món millor del que s’ha trobat.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari