Àmbit de la notícia
Comunitari

Laura Rodríguez: "L'excursionisme et fa prendre decisions que afecten en el creixement dels infants"

Entitat redactora
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a
Anna Echeverria i Bel
  • Laura Rodriguez, presidenta d'Azimut
    Font: Moviment Azimut
  • Azimut és un moviment educatiu d'excursionisme en el temps lliure d'infants i joves
    Azimut és un moviment educatiu d'excursionisme en el temps lliure d'infants i joves Font: Moviment Azimut
  • 8 entitats excursionistes formen part d'Azimut
    8 entitats excursionistes formen part d'Azimut Font: Moviment Azimut

Parlem amb la presidenta del Moviment Azimut, Laura Rodríguez, sobre la missió d'aquest moviment educatiu d'excursionisme en el temps lliure per a infants i joves i el valor afegit d'aquest esport en el creixement d'aquest col·lectiu.

Què és Azimut?

És una associació sense ànim de lucre, que de fet té per nom Moviment Educatiu d’Excursionisme en el Temps Lliure Infantil i Juvenil de Catalunya – Azimut. Va ser constituïda el gener de l’any 1993 i està integrada per entitats excursionistes amb seccions infantils i juvenils, d'iniciació o familiars. És per tant l'associació que agrupa aquelles entitats excursionistes que entre les seves activitats treballen el lleure infantil i juvenil, en el context de l'excursionisme a Catalunya.

Quina és la vostra missió?

La nostra principal missió és vetllar perquè el lleure en el món excursionista sigui de la màxima qualitat, fent que els infants i joves s'introdueixin a la muntanya de manera amena i pedagògica, alhora que aprenen a moure-s'hi amb confiança i seguretat.

Quines són les vostres línies de treball per assolir aquesta missió?

Som una entitat que procurem donar les eines necessàries perquè les entitats treballin amb la informació actualitzada i sempre resolent tots els seus dubtes. És per això que treballem en constant comunicació amb elles, via correu o canals de comunicació internes.

La Junta Directiva solem treballar des de casa fent una reunió al mes, on posem la feina feta sobre la taula i seguim amb la feina que hem de seguir fent.

I com les treballeu? A partir de quin tipus d’activitat?

Les nostres principals activitats són:

  • Campaments Azimut: que és un cap de setmana a l’any que ens trobem totes les entitats per compartir i intercanviar idees i excursions.

  • Curs de monitors de lleure especialitzat en muntanya: aquest curs el fem juntament amb l’escola de lleure Educa. Procurem fer el curs en format intensiu al Refugi d’Erols, i amb 15 hores de formació en excursionisme.

  • Trobada de monitors/es: procurem que un cop a l’any ens trobem totes i tots els monitors/es per passar el cap de setmana juntes i coneixent-nos.

Quants membres conformen la vostra entitat? 

La junta directiva està formada per tres persones: secretari, tresorer i presidenta.

Dins l’entitat tenim 8 entitats excursionistes, que tenen una secció infantil i juvenil o una secció familiar, en el qual treballen per grups d’edats que solen ser de 7 a 18 anys. Aquestes entitats es troben a Catalunya, però les que hi formen part estan situades a Barcelona o al Vallès.

Totes elles compten amb un equip de monitors/es amb titulació de monitors de lleure i experiència a la muntanya, ja que la gran majoria han sigut infants de la mateixa entitat i per tant ensenyen tot allò que ells/es han après. 

Qui gestiona l’associació, també són persones joves?

L’entitat la gestionem els membres de la junta, tot i que involucrem a l’equip de monitores i monitors quan preparem activitats o projectes.

Totes nosaltres estem entre els 19 i 27 anys. En ser un àmbit educatiu sense ànim de lucre el perfil sempre és força jove, tant els monitors/es de les entitats com la pròpia junta directiva.

En la vostra missió parleu de prestigiar el moviment del lleure en l’excursionisme, perquè la societat necessita infants i joves integrats en la seva vida social. Com creieu que el lleure fomenta aquesta integració?

Azimut creu en el lleure, com una eina educativa, és per això que pensem que tots els infants que han viscut activitats relacionades amb el lleure, tenen la capacitat de comunicar-se, jugar, dialogar, respectar o integrar a altres infants, són aspectes que han après a través del lleure. Per tant, sí, podem afirmar que fomenta la integració dels infants a la nostra societat.

I l’excursionisme, com hi col·labora?

Tots els esports tenen valors, i l’excursionisme no podria ser menys. Ensenyar als infants anar per la muntanya o organitzar una excursió no és el fonamental. Per nosaltres hi ha un valor afegit, i és que primer de tot valorin el territori que els rodeja, el coneguin i el respectin.

A més a més anar d’excursió implica ser responsable amb les teves decisions. Hem de saber tirar endarrere quan les condicions ens ho demanen, hem de saber fins on poden arribar les nostres capacitats. I sembla una “tonteria” però fer-se la motxilla, preparar els àpats i la roba, també aporta un valor afegit, de saber racionalitzar el que necessites o el que no.

Per tant el que aporta tot això és prendre decisions constantment. Creiem que és un aspecte important en el creixement d’un infant, això no s’ensenya a l’escola.

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari