"Les armes no eduquen, les armes maten": torna la campanya per desmilitaritzar el Saló de l'Ensenyament

Ravalnet
Protesta del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) contra la presència de la paradeta de les Forces Armades d'Espanya al Saló de l'Ensenyament de 2007. Font: SEPC
Protesta del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) contra la presència de la paradeta de les Forces Armades d'Espanya al Saló de l'Ensenyament de 2007. Font: SEPC

"Les armes no eduquen, les armes maten": torna la campanya per desmilitaritzar el Saló de l'Ensenyament

Ravalnet

Resum: 

100 entitats i organitzacions educatives i de l’àmbit del foment de la pau denuncien que el reclutament de joves en espais educatius és un intent de normalitzar la guerra.

Un centenar d'entitats i organitzacions de l'àmbit educatiu i del foment per la pau tornen a llançar la campanya Desmilitaritzem l'educació contra la presència de l'Exèrcit al Saló d'Ensenyament de Barcelona, que se celebra del 16 al 20 de març.

Defensen un món més just i una educació basada en el foment de la cultura de la pau, el diàleg, la convivència i l’antimilitarisme, i denuncien que el reclutament a joves en espais educatius contribueix a encoratjar discursos bel·licistes i és un intent de "normalitzar" la guerra, la violència i la indústria militar com a mecanismes de resolució de conflictes.

De fet, recorden que aquest fet contradiu la Llei de Foment de la Pau de 2003, la Moció 55/XI del Parlament de Catalunya sobre la desmilitarització de Catalunya del 2016, així com l’Acord del Plenari del Consell Municipal de Barcelona del 2016.

Però és que aquest any, a més, hi haurà el departament d'Interior i la Guàrdia Urbana. El Govern incompleix així una resolució del Parlament de Catalunya del 2020 que insta el Govern a evitar la presència de cossos armats en activitats educatives.

Per això, reclamen explicacions a les administracions públiques per no aplicar les resolucions contràries a la presència militar.

Ucraïna, l'exemple del 'No a la guerra'

Les entitats impulsores se centren enguany en la guerra entre Rússia i Ucraïna com a exemple de la necessitat d'educar el pensament crític al voltant de la militarització i del discurs bel·licista potenciat pels mitjans de comunicació en un món en què no deixa d'augmentar la despesa militar i la venda d'armes a països en conflicte.

El desplaçament forçat, que pateixen 82 milions de persones amb aquest conflicte, i les violacions com a arma de guerra, són les conseqüències més violentes de la guerra, i la mostra que l'Exèrcit només ha generat inseguretat, asseguren.

"La violència només porta més violència. Per això defensem la resolució no-violenta dels conflictes, i els mecanismes de prevenció, mediació i cooperació", expliquen les entitats en el comunicat. "Les armes no eduquen, les armes maten. Si no volem la guerra, eduquem per la pau", clouen.

Afegeix un comentari nou