Les associacions veïnals de Barcelona demanen més participació ciutadana a l’ajuntament
Comparteix
La Federació d'Associacions Veïnals de Barcelona (Favb) ha exigit que es respecti el procés de participació després que l’ajuntament anunciés que no hi haurà Pla d'Actuació Municipal (PAM) aquest any.
La Federació d'Associacions Veïnals de Barcelona (Favb) va celebrar la seva 52a assemblea general el passat dissabte 4 de maig. En aquesta van participar les delegades i delegats d'una quarantena d'associacions veïnals de la ciutat i també el regidor de Pla de Barris, Educació i Gent Gran, Lluís Rabell. El regidor va aprofitar l’ocasió per anunciar que enguany no hi haurà Pla d'Actuació Municipal (PAM).
La Favb, que havia triat com a lema de l'assemblea “Sense participació no hi ha democràcia”, esperava la proposta habitual del PAM per poder traslladar les seves propostes i demandes, les quals volia acabar de concretar a l’assemblea. “Esperem que aquest canvi de nom no faci desaparèixer un procés de participació que considerem necessari”, ha manifestat Camilo Ramos, president de la Favb. L’organització queda ara a l'espera de saber quina fórmula triarà el Consistori per dur a terme el procés obert a la ciutadania per definir les prioritats d'aquest mandat municipal.
Durant l'assemblea es va presentar una proposta del Pla de Treball per al 2024, la qual es farà pública els pròxims dies. Aquesta inclou l’objectiu de potenciar el paper de la Favb com a federació d'entitats i fomentar la renovació de les associacions federades.
Es presenten iniciatives que necessiten mobilitzacions àmplies:
— Favb (@FAVBcn) May 4, 2024
ILP per una nova ordenança de #terrassesveïnals
Cadena humana 8/06 per la prolongació de la L3 fins a Trinitat Vella #metrotrinitats
Signatures per recuperar el recorregut de la línia 11 de bus pic.twitter.com/DIds9KHTZW
Pel que fa a la projecció externa, la Favb vol incorporar les demandes dels barris en la seva proposta per al full de ruta municipal. Concretament, la federació vol treballar les reivindicacions relacionades amb la crisi habitacional, la regulació del preu dels lloguers, la rehabilitació d’edificis i el sensellarisme, entre altres àmbits. En matèria d'equipaments, la Favb contemplarà mesures per combatre les desigualtats i protegir el medi ambient, afrontant els problemes derivats de la situació de sequera o la contaminació, entre altres.
Una de les principals novetats per al 2024 és que la Favb començarà a organitzar-se per àrees: Salut, Drets i Accions Socials; Urbanisme, Habitatge i Patrimoni; Medi Ambient i Mobilitat; i Espai Públic, Seguretat i Convivència.
Iniciatives de la Favb per al 2024
A l'assemblea també s'ha cridat a la participació veïnal en diverses iniciatives. La més immediata, la cadena humana que es durà a terme el 8 de juny per demanar la prolongació de la línia 3 del metro fins a Trinitat Vella, un acte impulsat per la iniciativa "La Trinitat per la mateixa via" i la Favb, i que requerirà la participació de 2.000 persones. També s'ha presentat la iniciativa ciutadana per demanar una nova Ordenança de Terrasses, que implicarà la recollida de 15.000 signatures a partir del mes de juny.
A l'assemblea també es van aprovar resolucions per exigir a l'ajuntament més participació ciutadana, exigint que es posicioni contra el genocidi a Gaza i que aposti per un nou model de mobilitat. Demanaran també que es compleixi el Pla de Salut de Barcelona 2021-2025, més suport i acompanyament a les comunitats energètiques de barri, i un posicionament clar contra les Àrees de Promoció Econòmica Urbana, a més d’exigir que es resolgui la problemàtica de l'estació d'autobusos interurbans de la Sagrera i que es combati l'especulació i la gentrificació a la ciutat.
Afegeix un nou comentari