Entitats del Raval denuncien vulneracions de drets a les persones migrades
Comparteix
La Xarxa Laboral del Raval detecta més situacions de vulnerabilitat amb l’arribada de la covid19 derivades de deficiències en el sistema públic.
18 organitzacions del barri del Raval de Barcelona organitzades en la Xarxa Laboral han detectat un increment en les necessitats econòmiques, habitacionals, laborals i socials de les sees veïnes arrel de la crisi de la covid19. Aquestes necessitats s’han topat amb una sèrie de dificultats, que elles qualifiquen de "mal funcionament", en l’accés a la informació, contacte i suport de l’administració pública.
"Algunes deficiències del sistema no són pas noves, portem molts anys reclamant solucions i posant en evidència el mal funcionament de les administracions", expliquen des de la Xarxa.
Dificultats en l’accés a estrangeria i al permís de residència
Assenyalen qüestions com la manca d’informació sobre els tràmits d’estrangeria i afirmen que si abans de la pandèmia ja resultava difícil l’accés de la ciutadania a les oficines d’estrangeria, amb l’arribada de la covid s’han trobat temps d’espera que han arribat fins als 6 mesos, respostes poc clarificadores i amb manca d’informació i un tracte inadequat cap a les persones demandants.
"No existeixen vies efectives d’accés a la informació per les ciutadanes en relació a la informació d’estrangeria, i això produeix una sensació d’indefensió i una inseguretat jurídica i emocional a les persones que agreuja la seva situació", assenyalen des de la Xarxa.
Una altra de les qüestions que denuncien són els criteris que s’exigeixen als i les joves extutelats a partir de la nova interpretació de la Llei d’Estrangeria. En l’aplicació de la jurisprudència del Tribunal Suprem per poder renovar el permís de residència s’exigeix als joves,que no tenen permís per treballar, uns ingressos propis de 540€ al mes per les primeres renovacions i més de 2.100€ per a les segones.
Des la Xarxa exigeixen una modificació immediata de la Llei d’Estrangeria de manera que els joves puguin obtenir el permís de treball amb les seves autoritzacions de residència.
La irregularitat sobrevinguda i la bretxa digital
En situacions de crisi econòmica com l’actual, la continuïtat de les relacions laborals trontolla, i més per aquelles persones que es troben en una situació administrativa irregular, ja que això els pot impedir la renovació del seu permís de residència.
D’això se’n diu irregularitat sobrevinguda, i en aquest cas, segons paraules de la xarxa, respon a una conjuntura del mercal laboral que afecta d’una manera severa i irreversible la població migrant, agreujant la seva situació de vulnerabilitat. "La Llei d’Estrangeria i la seva normativa d’aplicació no preveu una altra via d’accés o de retorn a la regularitat administrativa per a aquestes persones", comenten.
En temps de pandèmia per poder accedir a ajudes, informació o fer tràmits per a qualsevol de les anterior qüestions mencionades s’ha hagut de fer de forma digital.
Segons les entitats, l’administració ha passat a digitalitzar bona part dels seus processos, així com dels canals d’accés i comunicació, sense tenir en compte la bretxa digital que afecta a molts dels veïns i veïnes del Raval. En el moment del confinament total van ser moltes les persones que es van quedar fora dels circuits administratius. Des de la xarxa asseguren que "l’’accés o comunicació amb l’Administració no pot ser un privilegi, sinó un dret".
Afegeix un nou comentari