Les mesures del Govern contra les discriminacions i els delictes d’odi

Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a: 
Anna Echeverria i Bel
S'han triplicat els delictes d'odi denunciats en una dècada però encara hi ha víctimes que no denuncien l'agressió. Font: Getty Images
S'han triplicat els delictes d'odi denunciats en una dècada però encara hi ha víctimes que no denuncien l'agressió. Font: Getty Images

Les mesures del Govern contra les discriminacions i els delictes d’odi

Autor/a: 
Anna Echeverria i Bel
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Resum: 

El Govern activa un paquet de mesures per fer front a les discriminacions i els delictes d’odi, que inclou una macroenquesta, una oficina específica i un reglament sancionador, entre altres.

A final del mes de juliol, les conselleries d’Igualtat i Feminismes i d’Interior van anunciar un paquet de mesures per fer front a les discriminacions i els delictes d’odi en el marc del desplegament de la Llei 19/2020.

Una de les mesures és la realització d’una macroenquesta sobre discriminacions i delictes d’odi que ha de permetre traçar un primer mapa d’aquestes faltes en l’àmbit català i alhora aportar dades a l’Observatori de la Discriminació, un nou ens previst crear en el marc del paquet de mesures. La recerca de la macroenquesta posarà un focus especial en actituds masclistes, LGBTIfòbiques, racistes, antigitanes, xenòfobes, islamòfobes o antisemites, de capacitisme, edatisme o aporofòbiques.

Amb l’objectiu de posar al centre les necessitats de les víctimes i acompanyar-les en el procés de denúncia i reparació, el paquet també preveu la creació d’una Oficina d’Igualtat de Tracte i No-Discriminació, que a més actuarà d’ofici sobretot quan la discriminació es produeixi per part d’una administració pública.

En aquest sentit, la voluntat és aconseguir que es detectin i es denunciïn més delictes d’odi. “S'han triplicat els delictes d'odi denunciats en una dècada, però encara hi ha algunes víctimes que no ho denuncien per por o perquè l’agressió ha estat lleu i és esporàdica o per evitar la segona victimització” va explicar el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, durant l’anunci del paquet de mesures.

Per lluitar contra el racisme estructural i institucional, el desplegament de la Llei 19/2020 també preveu com a mesura l’elaboració del Pla d’igualtat de tracte i no-discriminació amb una estratègia integral amb accions als àmbits educatiu, sanitari, social i comunitari, l’habitatge, la cultura, l’esport, la funció pública, els cossos de seguretat i els mitjans de comunicació. Així com s’aprovarà el reglament sancionador d’aquesta mateixa llei que inclourà sancions administratives de caràcter econòmic, treballs per a la comunitat o reparació del dany, per comportaments discriminatoris.

Afegeix un comentari nou