Les persones ateses per Càritas que viuen en llars sense ingressos gairebé s’han triplicat per la pandèmia
Comparteix
L’entitat també ha fet palès que prop de 17.500 persones que acompanya viuen en una situació de pobresa severa.
En pocs dies farà un any que Espanya va decretar l’estat d’alarma per frenar l’epidèmia de la Covid-19. En aquest temps, la crisi sanitària ha esdevingut també una crisi econòmica i social de dimensions colossals, que ha arrossegat a la precarietat a milers de persones i ha agreujat la situació d’aquells col·lectius que ja estaven en una situació de vulnerabilitat.
En aquest context, Càritas Diocesana de Barcelona ha publicat un informe per fer palesa la situació de pobresa i exclusió social que ha generat la pandèmia. Les xifres que ha fet públiques l’entitat fan feredat i donen una idea de l’abast de les conseqüències socioeconòmiques que ha tingut aquesta triple crisi per a les persones que atén.
Càritas exposa que prop de 5.500 persones que acompanya, el 21,2% de les llars, viuen sense cap ingrés econòmic, una xifra que s’ha multiplicat per 2,6, gairebé el triple, respecte a la situació anterior a la Covid.
Això, remarca l’entitat, suposa que prop de 17.500 persones viuen en una situació de pobresa severa, és a dir, persones soles amb ingressos mensuals per sota dels 440 euros o parelles amb dos fills que ingressen menys de 930 euros al mes. En aquest sentit, el director de l’entitat, Salvador Busquets, afirma que “persones amb una pensió o una feina no tenen prou recursos per arribar a final de mes”.
Prop de 4.000 famílies obligades a canviar de domicili
Igualment, Càritas Barcelona ha detectat que 13.000 persones no poden assumir el cost dels subministraments bàsics i el 16% de les famílies, unes 3.900, s’han vist obligades a canviar de domicili o d’habitació per poder fer front a les despeses.
El director de l’entitat creu que és insòlit que tantes famílies es vegin forçades a canviar de domicili per raons econòmiques quan les autoritats recomanen quedar-se a casa. “No estem parlant només de persones que canvien de pis, sinó de famílies que han de canviar la precària habitació en què viuen per una altra amb condicions iguals o pitjors”, manifesta Busquets, que recorda que el setembre del 2020 el 64,1% de les llars ateses per l’entitat no disposava d’una llar digna i prop d’un 40% de les famílies vivien en habitacions de relloguer.
Malgrat que comencem a veure la llum al final del túnel de la crisi sanitària pel previsible avançament de la campanya de vacunació, les perspectives pel que fa a la sortida de la crisi econòmica i social derivada de la pandèmia no són optimistes, apunta Busquets: “No hi haurà remei a curt termini per fer baixar el nivell de precarietat que ha deixat la Covid”.
En aquest sentit, Càritas també s’ha bolcat per revertir els efectes de la crisi i el passat mes de febrer va explicar que un total de 500 persones ateses per l’entitat van trobar feina durant el 2020 en el marc del programa ‘Feina amb cor’, el servei d’acompanyament a l’ocupació de l’organització.
Campanya per agrair el suport dels col·laboradors
Per donar suport a tots els col·laboradors de l’entitat en un moment tan complicat, l’entitat ha impulsat la campanya ‘Gràcies’, que vol reconèixer totes les persones que han posat el seu gra de sorra per ajudar aquells que més ho necessiten.
Van ser gairebé 7.500 persones les que van fer un donatiu a l’entitat durant el 2020, una xifra que dobla les que ho van fer al llarg del 2019. De la mateixa manera, Càritas Barcelona també ha volgut agrair el suport de les 429 empreses que han col·laborat amb ells durant l’any passat, prop d’un centenar més que l’any anterior. “La solidaritat del món empresarial ha estat clau en els mesos més complicats de la pandèmia”, ha reconegut Salvador Busquets.
La solidaritat individual de persones i empreses és quelcom de positiu, diuen des de l’entitat, però no és suficient per capgirar una situació tan feixuga, que precisa “articular respostes col·lectives i polítiques públiques que transformin les condicions de vida de les persones en situació de major vulnerabilitat”, ha reblat el director de Càritas Barcelona.
Afegeix un nou comentari