Les Xarxes de Suport Mutu, la solidaritat veïnal davant del coronavirus
Comparteix
Pretenen facilitar els dies que duri el confinament oferint assessorament, ajuda i denúncia a les persones més vulnerables.
Si ‘la unió fa la força’, ara més que mai el veïnat fa pinya davant la crisi del coronavirus. Les Xarxes de Suport Mutu estan sorgint per tal de “poder ajudar a les nostres veïnes en tot el que sigui possible. Perquè entenem que juntes i organitzades estem millor i som més fortes a l’hora d’afrontar qualsevol problema”, explica l’Associació Veïnal de Vallcarca Som Barri.
“Tot i el confinament som una comunitat, no estem sols, i especialment en una situació de crisi hem de tenir cura dels més vulnerables” apunta el tècnic de projectes i participació de l’Espai Veïnal Calàbria 66, Marc Folch.
Aquestes noves xarxes veïnals pretenen facilitar els dies que duri el confinament a les persones més vulnerables. Tot i que en aquest reportatge ens centrem en els de la ciutat de Barcelona, és un fenomen que està creixent en moltes altres ciutats i poblacions. Totes elles amb l’objectiu de “detectar necessitats, compartir informació que pot ser útil i generar suports en les mateixes escales de veïnat perquè s'ajudin”, com assegura la Xarxa Cuidem-nos de Sant Martí.
Com funcionen
Les persones que vulguin formar part d'una Xarxa de Suport Mutu, han de contactar-hi i omplir un registre per identificar-se. En aquest s’indica informació personal com l’edat i altres dades com si es manifesten símptomes associats amb el covid-19, la disponibilitat o l’entorn on conviuen.
A l’hora d’omplir el formulari, també es demana a quines tasques es vol col·laborar o què es pot oferir. Això inclou des d’anar a comprar aliments, medicaments, atendre necessitats diàries d'una persona gran o amb dependència que viu sola, tenir cura d'animals de companyia... Fins a oferir un vehicle per desplaçar a algú en situacions d'emergència.
Des de cada xarxa veïnal s’organitzen per tal que una vegada s’hagi validat a una persona, se la posi en contacte amb alguna altra que hagi demanat suport.
Comparteix-ho! Recorda que la coordinació es fa a https://t.co/QeePsiVboH pic.twitter.com/myS8LQDaQ8
— Sant Antoni COVID19 (@SantAntoniCovid) March 14, 2020
Organització interna
Per tal de poder cobrir les necessitats del veïnat, moltes xarxes s’han articulat per comissions que serveixen tant com a canals d’assessorament, denúncia o d’ajuda. En el cas de l’Associació Veïnal de Vallcarca Som Barri, han creat la comissió de comunicació, la laboral, cures per a persones vulnerables, cures infantils, suport legal i suport d'habitatge. “Quan alguna persona ens contacta pel que sigui, la redirigim a la comissió corresponent, la qual l'ajudarà en tot el que estigui a les nostres mans”.
Al barri de Sant Andreu també han organitzat una Xarxa de Suport Mutu amb grups de treball dividits per àmbits. Per exemple, pel que fa al marc laboral s’ofereix assessorament col·lectiu, denúncia d’abusos i prevenció de casos. Aquesta xarxa també està considerant fer un punt per a la recollida d’aliments ja que “poden començar a tenir casos de persones vulnerables econòmicament, com ara persones sense llar, sense papers o sense ingressos. Recordem que són els grups de població que més patirà aquesta situació”.
La violència masclista també es té present en la Xarxa de Suport Mutu de Sant Andreu: “els casos de violència han crescut molt a Itàlia o la Xina amb el confinament. Cal estar segur amb qui esculls el confinament. I si es té coneixement que alguna veïna està patint violència masclista o s’està vivint en primera persona cal recordar que el telèfon d'atenció permanent de la Generalitat és el 900 900 120 o dirigir-se al Servei d'Atenció i Recuperació i Acollida de violència masclista”.
Els casos de violència han crescut molt a Itàlia o la Xina amb el confinament. Cal estar segur amb qui esculls el confinament
El teixit organitzatiu dels barris, l’embrió
Les Xarxes de Suport Mutu són iniciatives sorgides del veïnat vinculat al teixit organitzatiu dels barris. En el cas de l’Associació Veïnal Som Barri de Vallcarca, per exemple, “és un barri amb tradició d'aplegar-se col·lectivament per fer front a esdeveniments polítics i socials".
Gràcies a aquesta capacitat d'articulació i els col·lectius i espais de trobada – com l'Ateneu Popular, la Fusteria, la Bodega la Riera, etc.- des dels quals s'incideix en el barri dia a dia, la Xarxa de Suport ha pogut materialitzar-se per "donar una resposta a les nostres veïnes. De fet, a la primera reunió que es va fer de la xarxa de suport mutu al barri, el 13 de març, van venir unes 100 persones amb moltes ganes d'organitzar-se davant l'amenaça del Covid-19”.
Al barri de Sant Martí la iniciativa Cuidem-nos va néixer d’un grup de whatsapp on hi ha moltes persones i entitats del barri. “Davant les notícies sobre el coronavirus, divendres passat, vam proposar aprofitar aquell grup per donar suport al veïnat del barri. Vam fer el compte de gmail, de Twitter i de Whatsaspp i la gent que va voler del grup es va afegir. Ho vam compartir en altres grups que estem de plataformes, AMPAs i activisme social i vam llençar-ho a Twitter”.
Una mobilització que es va estendre a altres punts de la ciutat com al barri de Sant Antoni on a mesura que s'anava recomanant a la població que es quedés a casa, algunes veïnes i des del l'associació d'Amics de la Gent Gran es van preguntar si hi havia alguna xarxa al barri per fer front a les conseqüències del creixent confinament de la població.
“Des d’algunes entitats vam entomar aquesta inquietud que ens havia arribat. Ens vam donar suport amb l'estructura i l'experiència de l'ONG del barri De veí a veí. Alhora vam contactar amb altres agents de la zona: entitats, col·lectius, escoles, comerciants, farmàcies i especialment el CAP de Manso. Mentre activàvem aquest teixit present al barri vam fer una crida de voluntariat i vam demanar que se'ns referissin situacions on poguéssim oferir el nostre suport” indica el tècnic de projectes i participació de l’Espai Veïnal Calàbria 66.
Folch explica que “mentre enllestíem el què i preparàvem la crida, altres veïns del barri estaven creant una xarxa de suport, per tal d'animar al veïnat a ocupar-se dels veïns més propers, per autorganitzar-se en les escales, per compartir informacions. Aquesta s'articula a través de Twitter i Telegram”.
La població vulnerable: els primers destinataris
Les Xarxes de Suport Mutu es destinen a les persones que ho requereixin del barri, però especialment a les vulnerables que no poden sortir de casa sota cap circumstància.
“Vulnerables pel que fa a les conseqüències d'una infecció de coronavirus i que, per tant, el confinament hauria de ser més extrem. Ens referim a persones d'edat avançada i persones amb patologies prèvies” indica en Marc Folch. “Però també a aquelles persones amb o sense Covit-19 que tenen pocs recursos econòmics i ja els hi donava suport l’ONG del barri. Aquestes persones s'han vist sorpreses pel canvi de la situació que ha comportat el tancament d'equipaments i recursos, com per exemple mentre s'activa una nova materialització de les beques menjador”.
“La idea és donar cobertura a les preocupacions que puguem tenir durant el confinament” assegura AVV Som Vallcarca. Per això, la infància que s’ha de quedar a casa sola perquè la seva família treballa o les persones treballadores que veuen els seus drets vulnerats per les empreses, també centren el focus d’atenció de les Xarxes de Suport Mutu.
La idea és donar cobertura a les preocupacions que puguem tenir durant el confinament
La implicació veïnal
El veïnat a més de seguir les mesures ordenades pel confinament, s’ha mobilitzat davant l’emergència. “Estem molt satisfetes amb l'acollida que ha tingut la iniciativa. Hi ha moltes cares noves i moltes ganes de col·laborar”, assegura AVV Som Barri.
A Sant Martí també fan una valoració positiva davant la reacció veïnal perquè “molt ràpidament vam arribar a ser unes 80 persones voluntàries al grup de diferents zones del districte. Anem tenint demandes. Saber que tens algú a prop que pots trucar, sempre dona tranquil·litat”.
A un altre barri barceloní, des de l’Espai Veïnal Calàbria 66, també insisteixen que la resposta “està sent fantàstica, hi ha molta gent que té ganes de col·laborar i no deixar a ningú a l'estacada. Avui 17 de març a les 20 h tenim inscrites 130 persones voluntàries i un total de 240 s'han afegit al xat de Telegram".
Marc Folch afegeix que "de la mateixa forma que els professionals de la sanitat i dels serveis essencials s'exposen i estan allà, nosaltres també volem aportar el nostre gra de sorra. Tot i el confinament volem seguir sent una comunitat, ara més que mai, encara que no ens podem apropar físicament, ni tocar o abraçar”.
Tot i el confinament volem seguir sent una comunitat, ara més que mai, encaraque no ens podem apropar físicament, ni tocar o abraçar
Controls de propagació del virus
Per tal de prevenir l’extensió del coronavirus les Xarxes de Suport Mutu han creat protocols per a cada situació. S’intenta així minimitzar els riscos de contagi i això ho fan evitant el contacte directe amb les persones vulnerables i, en cas de la infància, assignant una sola persona jove per família que els farà de cangur. “També és molt important la confiança entre nosaltres, si algú es troba malament, simplement ho diu i s'intenta de mirar entre totes com suplir la seva absència”, assegura AVV Som Barri.
En el cas de l’Espai Veïnal Calàbria 66, els professionals del CAP de Manso i els farmacèutics van revisant els protocols, seguint la regla del contacte zero, tant pel qui fa el servei com qui el rep. Es proporciona sabó per desinfectar abans i després del servei, així com guants i un peto. A més, constantment es van repetint les consignes ja conegudes, com mantenir les distàncies entre les persones en els trajectes i comerços.
“Com el risc 0 no existeix”, explica en Marc Folch, “tenim la sort que un 50% dels que s'han apuntat tenen entre 18 i 35 anys. És al jovent a qui proposem els encàrrecs que impliquen carrer i més possibilitat de contacte. També fem filtratge per si tenen una malaltia respiratòria i ens fixem amb qui conviuen. Volem evitar que es pugui estendre amb els confinats que comparteixen llar que són més vulnerables als efectes del contagi o al personal sanitari, servei que en cap cas volem contribuir a col·lapsar”.
Troba la teva xarxa veïnal
Per totes aquelles persones que volen col·laborar en una Xarxa de Suport Mutu, la CUP Barcelona ha posat a disposició un mapa per poder-les localitzar i contactar-hi.
Comentaris
Hola,
Podrieu posar-vos en contacte amb nosaltres? El meu telèfon és el 638063544.
Gràcies,
Larri