L'esberla: "És important mirar-se endins i observar la societat amb ulleres diferents"

Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a: 
Ivet Eroles
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

L'esberla: "És important mirar-se endins i observar la societat amb ulleres diferents"

Autor/a: 
Ivet Eroles
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Resum: 

L’Ari Mendieta, la Mariona Zamora, la Mireia Caldés i el Víctor Jambert integren la coopertativa L’esberla, dedicada al lleure educatiu i comunitari.

Què és l’Esberla?

Som una cooperativa d'iniciativa social i sense ànim de lucre que dissenyem, gestionem i facilitem processos d'educació, formació i participació comunitària; i ho fem des de – i enfocant-nos en - el feminisme, la cultura de pau i la consciència emocional. El nostre objectiu és construir una societat més conscient, participativa, equitativa i justa, amb persones que treballin i visquin cooperativament.

El nostre objectiu és construir una societat més conscient, participativa, equitativa i justa, amb persones que treballin i visquin cooperativament.

Per què opteu pel model cooperatiu?

Per nosaltres el projecte educatiu, social i formatiu de L'Esberla no té sentit si no és cooperatiu. El cooperativisme, com a forma d'autoocupació, organització del treball i creació de xarxa, aixopluga tots els nostres serveis i activitats. Com podem transmetre i educar en una manera de fer democràtica, ètica, equitativa i de treball... si nosaltres no ho posem en pràctica?

El cooperativisme, com a forma d'autoocupació, organització del treball i creació de xarxa, aixopluga tots els nostres serveis i activitats.

Quins serveis oferiu i amb quin propòsit?

Oferim serveis de participació comunitària (dinamització de consells d'infància, pressupostos participatius...), de lleure educatiu (casals, campaments, menjadors ecològics) i de formació per educadores i educadors en gènere i coeducació, empoderament en la tasca educativa, etc. La finalitat de cada un d'ells és oferir experiències significatives als i les participants per tal que visquin, eduquin, participin en col·lectivitat i de manera conscient i viva.

Esteu especialitzades en participació i la cultura de pau, gènere i sexualitats i consciència emocional. Per què decidiu incidir comunitàriament en aquests àmbits?

Nosaltres tenim clar que volem que el nostre treball sigui transformador a nivell social i personal, i aquests són tres àmbits que ens inquieten i preocupen profundament. Fan referència a la manera com estem al món i és important que els traiem a la llum, els omplim de veus diferents i els fem caminar de tal manera que ens permetin viure més lliurement.

A L'Esberla creiem fermament en la participació democràtica i horitzontal i en el feminisme i la justícia social, i per això sabem que és important mirar-se endins i observar la societat amb ulleres diferents, atrevir-nos a sortir dels armaris per estar més a gust amb els nostres cossos i identitats, trobar direccions comunes, saber per on no passarem i què no tolerarem. I per tot això sabem que és indispensable tenir molt en compte les emocions que se'ns remouen quan ens endinsem en tots aquests processos, acollir-les, gestionar-les, expressar-les!

Quina és la vostra metodologia de treball?

Nosaltres treballem des de l'educació experiencial, cooperativa i viva, i també des del treball de processos. En tots els nostres serveis creem entorns i activitats en els què convidem a les persones a treballar i crear coneixement des del propi cos, vivències i experiències; i ho fem sempre des de la mirada de l'acompanyament respectuós.

Com enteneu l’educació en el lleure?

Entenem l'educació en el lleure com un espai on viure i teixir relacions significatives mitjançant el vehicle del joc, ja sigui dirigit o espontani. Volem que sigui un espai on experimentar formes de relacionar-se que vagin més enllà dels prejudicis, que permetin treballar els conflictes profundament quan apareguin; un espai que permeti descobrir parts d'una mateixa que desconeixíem; un espai on equivocar-se, experimentar i crear llaços de solidaritat.

Entenem l'educació en el lleure com un espai on viure i teixir relacions significatives mitjançant el vehicle del joc, ja sigui dirigit o espontani.

Quins projectes i reptes teniu per al nou curs?

Per a aquest curs ens proposem consolidar pedagògicament tots els serveis que tenim en marxa, treballant sobretot de cara endins: ens referim a aquelles feines reproductives i massa sovint invisibilitzades, com la cura i formació de les treballadores, els espais de participació interna o la igualtat en el sí de la cooperativa.

I també encarem nous projectes: l'Efecte Jove (la facilitació d'uns pressupostos participatius amb objectiu de transformació social i personal per als joves que hi participen), un projecte de coeducació a tres anys vista a tots els centres educatius del municipi de Cardedeu, i un projecte que encara no podem desvetllar que relaciona economia social i empoderament juvenil!

Afegeix un comentari nou