L'habitatge cooperatiu en cessió d'ús arriba al Parlament
Comparteix
La Xarxa d'Economia Solidària i la Federació de Cooperatives d'Habitatge de Catalunya presenten una proposta de resolució per consolidar el model juntament amb ERC, la CUP i els comuns.
L'habitatge cooperatiu en cessió d'ús es debatrà per primer cop al Parlament de Catalunya els propers mesos, concretament, a la Comissió de Drets Socials. Aquest dimecres s'ha presentat formalment la proposta de resolució per al seu reconeixement i impuls en un document signat per ERC, la CUP i En Comú Podem a instància de la Xarxa d'Economia Solidària (XES) i la Federació de Cooperatives d'Habitatge de Catalunya.
Les entitats també esperen rebre el suport de Junts per Catalunya i PSC.
Tot i que aquest model d'habitatge alternatiu al lloguer i a la compra té un llarg recorregut a casa nostra i compta amb 30 projectes en marxa, que es tradueixen en més de 550 habitatges, i si bé se cita a la llei de cooperatives de Catalunya, no disposa d'una regulació específica.
És per això que la proposta vol traslladar a la llei les seves caracteristiques fonamentals i impulsar nous programes de política pública que el potenciïn per tal d'enfortir els vincles entre el cooperativisme i les institucions.
Entre les demandes del text, hi ha desenvolupar una regulació pròpia que blindi l’interès general i la propietat col·lectiva de forma permanent, establir bonificacions fiscals, millorar el finançament per part de l’Institut Català de Finances (ICF), establir mecanismes financers per poder constituir avals o consolidar la primera línia d’ajuts per a les aportacions inicials de capital que ha dut a terme la Direcció General d’Economia Social, el Tercer Sector i les Cooperatives.
Donem el primer pas al @parlamentcat per reconèixer la via cooperativa pel dret a l’habitatge!
— Economia Solidària (@XES_cat) January 26, 2022
L'#HabitatgeCooperatiu es debatrà amb una resolució que insta el @govern a consolidar i regular l'interès públic del model tot millorant l'assequibilitat!https://t.co/Ei52v3Dm0F pic.twitter.com/lKldCg8EXX
L’Economia Social i Solidària defineix el model en base a cinc pilars: l’absència de lucre i la preservació de la propietat col·lectiva de l’habitatge, l'assequibilitat i inclusivitat dels projectes, el foment de l’autogestió i la construcció de comunitat, el compromís amb la intercooperació i el creixement del model, i la corresponsabilitat amb l’entorn i el dret a l’habitatge.
Afegeix un nou comentari