Àmbit de la notícia
Comunitari

Lluita contra la mutilació genital femenina des de la universitat

Autor/a
Fundació Autònoma Solidària
  • Una dona i un infant esperen sota la sombra d'un arbre. Font: Muchaxo (flickr)
  • Dones treballant a Gàmbia. Font: Barnfonden (flickr)

L’antropòloga de la Universitat Autònoma de Barcelona Adriana Kaplan es posa al capdavant de la recentment creada Fundació Wassu, que pretén lluitar contra l’ablació tant dins de l’Estat com als països on aquesta pràctica és una tradició.

A l’Àfrica Subsahariana, al voltant de 140 milions de dones i més de 3 milions de nenes cada any es veuen sotmeses a la mutilació genital femenina, la vessant més visible de la qual és l’ablació de clítoris. Gàmbia és un dels països amb major prevalença d’aquesta pràctica tradicional perjudicial que ja ha estat prohibida a alguns països com per exemple Senegal.

El 2008 es feia pública l’acció dels Mossos d’Esquadra per tal de prevenir la mutilació genital femenina i els resultats eren contundents. El protocol pioner a Espanya, basat en un seguiment personalitzat dels casos i que en aquells moments tan sols s’aplicava a la província de Girona, aconseguia impedir al voltant de 40 ablacions de clítoris a l’any. El mateix any, l’antropòloga Adriana Kaplan creava, amb el suport de la Fundació “la Caixa”, l’Observatori Transnacional d’Investigació Aplicada a Noves Estratègies per a la Prevenció de les Mutilacions Genitals Femenines amb seu a Espanya i Gàmbia.

140 milions de dones i més de 3 milions de nenes es veuen sotmeses a la mutilació genital femenina a l'Àfrica subsahariana cada any

Seguint els objectius d’aquestes accions, el dimarts 14 de febrer es va presentar a la Universitat Autònoma de Barcelona la Fundació Wassu, dirigida per la mateixa professora Adriana Kaplan qui lluita des del 1987 per prevenir la mutilació genital femenina de les joves subsaharianes. La creació de la Fundació busca afrontar els nous desafiaments vinculats al creixement de l’Observatori tant a Àfrica com a Europa, dotant-lo de major agilitat en la captació i gestió de recursos.

La Fundació Wassu es sustenta sobre dos pilars fonamentals: la investigació aplicada i la transferència del coneixement. Segons Kaplan, impulsora del projecte, “es tracta d’investigació aplicada a la transferència del coneixement en cascada cap a les institucions i professionals de la salut, i des d’aquests a les pròpies comunitats”.

La Fundació Wassu incorpora com a patrons fundadors la UAB, la Fundació UAB i l’ONG espanyola Wassu Gàmbia Kafo, amb contrapart a Gàmbia.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari