Mame Darra Ndiaye: "Som una escola democràtica, on les persones participants ho decidim tot"
Comparteix
A l'Escola d'Adults de La Verneda - Sant Martí les decisions es prenen a través de la participació, el diàleg i el consens. Mame Darra Ndiaye hi participa des de fa dos anys: estudia castellà i fa de professora voluntària de francès.
"Fomenten la consciència de ciutadania europea i són una excel·lent mostra de la promoció de l'aprenentatge al llarg de tota la vida". Amb aquestes paraules reconeixien la tasca de l'Associació Àgora de l'Escola d'Adults de La Verneda - Sant Martí al 'Premi a la qualitat i trajectòria en programes educatius europeus 2017', atorgat pel Servicio Español para la Internacionalización de la Educación (SEPIE).
Mame Darra Ndiaye va ser l'encarregada d'anar a recollir el premi en nom de l'entitat, que des de fa 20 anys ha participat en més de 30 projectes europeus. Mame va arribar a l'escola el setembre del 2015 per aprendre castellà i, més tard, informàtica. També col·labora com a voluntària a les classes de francès i és membre de la junta de l'Associació Heura, l'entitat de dones de l'escola, que treballa per donar veu i formació a les dones sense titulació acadèmica i lluita contra la violència de gènere. Parlem amb ella sobre el que els ha suposat el premi, sobre la metodologia i la manera de fer de l'escola, i sobre la importància del voluntariat.
Recentment, heu rebut el 'Premi a la qualitat i trajectòria en programes educatius europeus 2017'. En què consisteix aquest reconeixement?
És un reconeixement a la trajectòria dels projectes europeus que la nostra escola ha realitzat des dels seus inicis. Sobretot, valoren la metodologia amb què a l'escola fem els projectes. Premiaven a diversos sectors, en el nostre cas, ens han premiat en la categoria d'educació i formació a persones adultes. El seu objectiu és donar visibilitat a les bones pràctiques de tot l'estat espanyol.
I què ha significat per a vosaltres?
Per a l'escola significa molt. És un reconeixement a tots els projectes europeus que portem fent des de fa 40 anys. Nosaltres sabem la feina que suposa un projecte europeu, i rebre un reconeixement a escala nacional suposa molta satisfacció. L'hem viscut com un impuls per seguir treballant cada vegada més i millor.
Què és el que més caracteritza l'Escola d'Adults de la Verneda?
La metodologia que emprem a l'escola. Som una escola democràtica, i ho som de veritat. Intentem que totes les persones tinguin la màxima participació en tots els òrgans de gestió i el de decisió. Diem que l'escola és de tots i no és de ningú perquè no tenim cap jerarquia, totes les decisions i les activitats que es proposen es porten a consens. Una altra cosa que ens fa diferents és la manera d'implementar les classes i els currículums que es treballen. Com hem dit, ser democràtics suposa que les persones participants ho decidim tot, des de què volem aprendre en les classes, fins en quins horaris ho volem fer. Sempre decidim les persones participants.
A més de la formació de les persones adultes, quins altres objectius perseguiu amb la vostra escola?
Fer barri. No ens limitem només a l’ensenyament, el nostre objectiu principal és millorar la vida de totes les persones que tenen menys possibilitats. Treballem per millorar les condicions de vida mitjançant l’educació. L’escola va impulsar la creació de VERN (Coordinadora d'entitats de la Verneda – Sant Martí), per coordinar totes les entitats del barri i treballar amb objectius comuns per la millora del barri. Volem apoderar la participació de les persones participants, tant dins l’escola com al barri i a la ciutat de Barcelona.
Quin és el perfil de les persones que assisteixen a l'Escola d'Adults, i al voltant de quantes són?
Les persones participants en l'escola no tenen cap perfil concret. Estem parlant del voltant de 2.400 persones, en el cas de l'any passat. A l'escola no tenim cap requisit per participar, hi poden participar majors de 18 anys i tot és gratuït. Les activitats estan dirigides a tothom, però sobretot a les persones que menys possibilitats tenen. El que veiem és que depenent de la classe sí que hi ha una participació d'un col·lectiu concret, per exemple, en les classes de castellà oral i català la majoria de participants són nouvinguts, en les classes de GES (ESO) els participants solen ser més joves, i en les classes d'alfabetització participa més gent gran, que no van tenir l'oportunitat d'anar a l'escola, i persones immigrades, que saben llegir en el seu idioma però no coneixen l'alfabet llatí.
De quina manera treballeu l'aspecte de la participació i el voluntariat?
A l'escola tenim molta participació, ja que, com hem dit, tot és gratuït i hi poden participar totes les persones que vulguin. Fomentem molt que les persones participin en tots els àmbits. També potenciem que els mateixos participants siguin voluntaris/àries en les classes. Tenim molts casos de persones que han vingut a estudiar i que ara implementen la classe. Pel que fa als nous voluntaris/àries, seguim un protocol. Primer fem una entrevista per conèixer a la persona i perquè ella conegui bé l'escola, els objectius i la metodologia. Després la persona realitza una ruta per diferents classes. Finalment depenent de les necessitats de l'escola i les inquietuds de la persona s'escull una activitat concreta i l'horari. Actualment tenim al voltant de 150 persones voluntàries.
Afegeix un nou comentari