Àmbit de la notícia
Comunitari

Mar Fontova: "Aquesta sobtada nova situació ha posat al capdavant de l’ensenyament l’acompanyament emocional"

Entitat redactora
Ravalnet
Autor/a
Eneida Iturbe
  • Mar Fontova Gasol
    Font: ELNA
  • Una activitat amb infants
    L'associació ELNA acompanya la comunitat educativa del Garraf i del Penedès en educació socioemocional amb valors. Font: ELNA

Durant el confinament, l'associació ELNA ha continuat oferint a la comunitat educativa recursos sobre educació emocional. Ara ja preparen la seva oferta per al curs vinent.

Mar Fontova Gasol és coordinadora d'ELNA -Eduquem La Nostra Autoestima-, una associació que des de fa quasi 10 anys acompanya la comunitat educativa del Garraf i Penedès en educació socioemocional amb valors. Professora de kundalini ioga, Mindfulness i ioga per a nens, adolescents i famílies, Mar acompanya famílies en els seus processos d'autoconeixement i imparteix tallers d'educació emocional sistèmica.

Des d'ELNA han compartit molts recursos durant el confinament a través del canal de Youtube, que van crear a principis d'aquest. De cara a l'estiu, han preparat una proposta d'activitats de Mindfulness, atenció i gestió emocional per a alumnes i les seves famílies.

A l'inici del confinament, us vau reinventar molt ràpidament oferint formació i acompanyament en línia a la comunitat educativa. Què heu estat fent durant aquests gairebé tres mesos?

Tres mesos que ens semblen tres anys, han estat intensos. Ens vam posar en contacte amb mestres i famílies per escoltar les seves necessitats i preocupacions. Amb la col·laboració amb la Fundació Casa Ambar, vam oferir a la comunitat educativa del Garraf i Penedès un curs gratuït de mindfulness, una eina que permet una millor gestió emocional. També vam oferir el nostre acompanyament emocional virtual gratuït, amb sessions individualitzades o grupals per respondre a les necessitats de qualsevol membre de la comunitat educativa.

Han estat mesos de molta creativitat i màxima implicació de tot l'equip creant recursos d'acompanyament emocional a l'abast de tothom. Sentíem que la situació d'excepcionalitat feia necessari estar al servei de la comunitat i treballar per ajudar-nos els uns als altres. Va ser un esforç considerable donat que totes estàvem a casa amb les nostres famílies i les nostres circumstàncies. Algunes escoles i instituts han incorporat aquests recursos a les propostes setmanals que han presentat als alumnes.

Com afecta el confinament i aquesta crisi en general a infants i joves?

Han afectat tota la societat en general i la por ha estat l’emoció més comuna: por a una pandèmia sobtada i desconeguda; por a una convivència intensa familiar que no sempre s’ha resolt de la millor manera (vistes les estadístiques d’augment de violència masclista i als infants); por a tantes morts sobtades que a vegades era d’un familiar o amic proper; por a viure de forma tan diferent fins i tot quan s’ha iniciat el desconfinament: por per la crisi econòmica que comporta i que ha afectat moltíssimes famílies...

La capacitat de resiliència d’infants i adolescents en situacions crítiques sol ser millor que la dels adults que temen molt pel que vindrà. Però també viuen l’angoixa dels adults i òbviament els afecta. La capacitat d’adaptació als canvis i sortir amb alegria de la zona de confort no són actituds que s’acostumin a treballar.

La situació personal i familiar de cada infant també influirà en la manera de viure el confinament.

Creiem que aquesta crisi està afectant de forma molt diferent segons el sector social al qual pertanyen els infants i adolescents: ho estan vivint molt malament si pertanyen a famílies marginades, amb pocs recursos econòmics, amb poc espai d’habitatge, amb poc nivell cultural per ajudar la canalla en les seves tasques, sense recursos emocionals per gestionar les emocions que van aflorant o que es queden enquistades. I és un gruix important de la societat.

En famílies amb mitjans bàsics coberts o benestants, amb recursos informàtics, el confinament ha suposat, a vegades, un retrobament familiar, coneixes, reconeixes agradable les primeres setmanes fins que s’ha acabat fent pesat per a tothom.

Com poden acompanyar-los els/les adultes?

Des d’ELNA creiem que ara és molt important l’acompanyament dels adults que estan en contacte amb els infants i adolescents, tant mestres com pares i mares o educadors. Aquesta situació d’incertesa pot provocar bloquejos, pors, enuig i dificultat de gestionar-ho tot. Els adults que acompanyem infants necessitem estar en connexió amb nosaltres mateixos, tenir la ment en calma per estar present amb els infants i connectar amb ells. Els adults necessitem espais on poder parar, reconnectar, buscar pau i harmonia.

Com ja sabem, els nens aprenen de nosaltres, no només amb el que diem sinó també el que no diem, el que fem, el que mostrem i el que sentim. Ells i elles tenen el canal de la intuïció molt obert, són especialment sensible i perceben l’entorn amb tota la informació que conté. La mirada de l'adult, amb confiança, presència, amb escolta activa i acollint sense judici el que realment sent l'infant o adolescent fomenta una millor autoregulació emocional i comprensió del que estan vivint els i les nenes i joves.

És important compartir amb ells i elles les nostres emocions?

Creiem que és moment de viure l’experiència amb ells compartint com ens sentim, parlar amb sinceritat sempre mostrant la seguretat que podem seguir cuidant-los, ja que, nosaltres som els adults i ells els petits. Obrir-nos a que ells puguin expressar què senten i com estan, això els ajudarà a identificar les emocions i a posar paraules a l’experiència. Estar en el present i ser l’observador dels propis pensaments, emocions i patrons és la millor manera de transitar per l’actual moment.

Hi ha emocions com la ràbia que porten una energia amb molta força que ben dirigida pot donar l’impuls per transformar el que no ens fa sentir bé. S'ha d’aprofitar l’oportunitat de viure en la incertesa per donar lloc a la creativitat de cadascú. I acompanyar els infants i joves a tenir un esperit crític. Perquè no es tracta de tornar a la 'realitat' que teníem abans. Tenim l’oportunitat de crear una societat al servei del bé comú.

Heu creat un canal de Youtube. Què hi oferiu?

Si, teníem moltes ganes de seguir en contacte amb els i les alumnes d’aquest curs i vam pensar que en format digital seria més atractiu per a ells. D'un dia per l’altre, vàrem començar a gravar aportant eines i jocs que compartim als nostres tallers. Ha estat molt divertit i un gran repte per a nosaltres, que estàvem confinades a casa i sense experiència prèvia.

Hi podeu trobar idees i recursos per a infants, adolescents, famílies i mestres que podeu utilitzar lliurement. Des dels centres ens han donat mostres d’agraïment i han utilitzat el material amb els i les alumnes. Hi ha diverses temàtiques, entre elles, Mindfulness, recursos per quan estem moltes hores davant l’ordinador, per alliberar tensions en qualsevol moment del dia, respiracions i jocs d’atenció per als infants, respiració de l’arc de Sant Martí, tota una icona en aquests dies, educació emocional amb l’art, entre altres.

Quines activitats, jocs i dinàmiques de Mindfulness, atenció i gestió de les emocions recomaneu per a l'estiu?

Per aquest estiu i sempre que es pugui recomanem anar a la natura per reconnectar amb els ritmes naturals i proposem activitats lúdiques i divertides de Mindfulness per als alumnes i les seves famílies. Els nens i nens viuen en el present i seguir jugant a fer-ho és una eina que integren per sempre. I sobretot vivim, sentim, juguem, riem, saltem i estimem.

L’educació emocional serà encara més important a partir d’aquesta crisi?

Aquesta pandèmia, el confinament, empalmant amb els tres mesos de vacances d’estiu han produït molts canvis en la societat, que encara no sabem per quin camí ens en sortirem. Tot el que han viscut infants i adolescents (molts en unes condicions difícils d’habitatge, o sense mitjans tècnics per seguir els estudis, o amb famílies que no els han pogut ajudar o que no han tingut eines per abordar les emocions) fa que l’educació emocional tingui una importància molt més gran.

Els resultats d'aquesta educació són tangibles: moltes vegades ha significat un gir important d’empoderament, tant en infants com en adolescents o pares i mares. Aquesta sobtada nova situació ha posat al capdavant de l’ensenyament l’acompanyament emocional, sense el qual no hi haurà condicions per assimilar els aprenentatges. Fer-ho de forma transversal està molt bé. Però hem constatat que quan anem als centres educatius el fet de tenir 'la classe d’emocions' dona molta més profunditat al tema que abordem.

Com enfoqueu el curs vinent?

Estem en contacte amb els centres i les administracions per donar resposta a les necessitats que van sorgint i que creuen que tindran el curs vinent. Sabem que el primer serà el retrobament i caldrà fer-lo amb la màxima consciència possible acollint tot el que succeeixi.

El catàleg per al curs 2020-21 està adaptat a la realitat actual amb tallers d'educació emocional per fomentar la capacitat d'adaptació en temps d'incertesa; cohesió de grup a la tornada de l'escola; acompanyament emocional en el dolor, les pèrdues, la mort i el dol; Mindfulness, ioga i jocs de relaxació en la gestió emocional en temps d'incertesa; la importància de la cooperació en temps de pandèmia; i l'art com a expressió de les nostres emocions. Sempre adaptat a l’edat i les necessitats del grup. També oferim formació online i presencial per a docents.

Creieu que d'aquesta crisi podrem treure algun aprenentatge?

Al nostre equip pensem que encara que de vegades ens costi veure-ho, tot passarà, i tota crisi és una oportunitat de canvi. És moment d’experimentar, de sentir i fer les coses d’una manera diferent, d’aprendre i de crear noves formes de viure. Tenim a les nostres mans l’oportunitat de contribuir a fer realitat una societat més justa i cooperativa on ens cuidem com a individus i tots estiguem units a l’hora de deixar enrere aquesta societat competitiva que fomenta l’egoisme i l’individualisme.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari