Més enllà del Monopoly, hi ha una altra cultura del joc

Autor/a: 
Eneida Iturbe - Associació per a Joves Teb
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Més enllà del Monopoly, hi ha una altra cultura del joc

Autor/a: 
Eneida Iturbe - Associació per a Joves Teb

Resum: 

A França els jocs de taula es diuen "jeu de société", és a dir, jocs de societat, tot destacant que estan pensats per jugar en grup i no pas de manera individual. A Catalunya cada cop sorgeixen més entitats i col·lectius per promoure aquests jocs i els seus valors. Amb l'arribada de la tardor, moltes d'aquestes organitzen jornades i fires.

Jugar és bo per a tothom, infants, adults i gent gran. A alguns països europeus ho tenen molt assumit i compartir una bona estona de jocs de tauler entra dins dels seus costums. A Catalunya, cada cop més persones ho fan. Sovint, a més a més, formen grups de joc o associacions sense afany de lucre, amb l'objectiu de fomentar una nova cultura del joc i donar a conèixer els anomenats "nous jocs de taula", recuperar jocs populars i tradicionals, promoure els jocs diferents i en català...

L'associació cultural Xankikipugui, per exemple, defensa el joc al carrer com una eina d’aprenentatge, socialització, patrimoni cultural dels pobles i espai de llibertat que s'ha transmès de forma espontània de generació en generació. Per tal de reivindicar el dret de tots i totes a fer ús del carrer com a espai de joc i aprenentatge, l'any passat va organitzar la primera edició del Festival de jocs populars i tradicionals Què t'hi jugues?. Encoratjats per l'èxit de la primera experiència, enguany van organitzar la segona edició del festival el passat dissabte 17 de novembre, al Parc del Clot.

Mostrar, conservar i difondre els jocs tradicionals i populars catalans com una part important del patrimoni social i cultural és l'objectiu del festival, que, a més a més, vol crear un espai de trobada entre veïns i veïnes a partir dels jocs de carrer. Enguany incorpora algunes novetats, com ara, una exposició de jocs tradicionals, que es podrà visitar a l'Orfeó Martinenc a partir del 10 de novembre. També faran una activitat de jocs i música, per al qual necessiten la col·laboració de tothom: cerquen cançons amb què jugaves saltant a la comba, picant de mans, triant qui para…per fer un recull. Si els vols donar un cop de mà et pots posar en contacte amb festivaldejocs[arrova]gmail.com

Sembla que la tardor és un bon moment per jugar, tant al carrer com a casa, recuperant jocs tradicionals o descobrint les darreres novetats. D'altres entitats d'arreu de Catalunya també organitzen el mes de desembre jornades per fomentar l'esperit lúdic, la joguina en català o els jocs diferents.

Calen voluntaris a la Festa per al joc i la joguina en català

La Plataforma per la Llengua impulsa des l'any 2004 la Festa per al joc i la joguina en català, que reivindica el dret a jugar en català. Aquesta entitat convida tota la població a tenir en compte la llengua a l'hora de comprar els regals de Nadal per als més petits i ho fa de la millor manera: amb una jornada lúdica on poder conèixer tota l'oferta de jocs en la nostra llengua. Enguany la cita serà dissabte 1 de desembre al Passeig de Lluís Companys (Arc del Triomf) de Barcelona des de les 11.00 del matí fins a les 18.00 hores de la tarda.

Hi haurà diferents tallers com ara pintar cares, fer una xapa, fer volar un avió, un taller de Castellers i de Diables, de puntes de coixí i de lectura, projeccions de pel·lícules, etc. Així com diferents espectacles. També s'hi vendran jocs i joguines en català per tal de contribuir a incrementar la venda d'aquests productes en la nostra llengua.

Per tal de poder portar a terme totes aquestes activitats i aconseguir que la fira sigui tot un èxit, la Plataforma per la Llengua necessita de la col·laboració de persones voluntàries disposades a donar un cop de mà. Si t'hi animes, posa't en contacte amb aquesta adreça de correu electrònic: joguines[arrova]plataforma-llengua.cat

Jocs diferents i solidaris

Un dia més tard, diumenge 2 de desembre, Tona acollirà la Fira Jocjoc del joc i la joguina diferent, on trobaràs parades on comprar jocs i activitats per aprendre jocs nous i diferents.

Aquesta és una molt bona oportunitat per adonar-se que més enllà dels jocs clàssics com el parxís o el Monopoly, hi ha tot un ventall de jocs nous, que fomenten la creativitat i la imaginació, que ajuden a adquirir nous coneixements... tot amb un esperit lúdic i divertit! A Tona podràs trobar, per exemple, jocs col·laboratius, que promouen el treball en equip, en comptes de la competitivitat.

El cap de setmana del 8 i 9 desembre, la cita torna a ser a Barcelona. L'entitat Ayudar Jugando et convida a participar a les seves jornades anuals, on podràs aprendre infinitat de jocs per a infants i per a adults. A més, només per participar-hi estaràs col·laborant amb un projecte solidari.

Jugar, dinamitzar, gaudir

Un cop cada quinze dies, la Biblioteca Les Voltes de Sant Vicenç dels Horts es converteix en punt de trobada per als amants dels jocs. Amb la intenció de difondre el món dels jocs de taula moderns, s'hi aplega el Club Amatent, un grup obert a tothom qui vulgui provar nous jocs. Hi pots anar sol o amb un grup i sempre hi haurà algú disposat a ensenyar-vos jocs. La propera cita serà dissabte 24 de novembre.

Aquest grup no és un cas aïllat. Moltes persones que gaudeixen dels nous jocs de taula o jocs de societat decideixen fer un pas més i conformar una entitat o col·lectiu que treballi per difondre'ls. Així, continuen gaudint dels jocs i, a més a més, de manera voluntària i desinteressada dinamitzen activitats per donar-los a conèixer i fomentar el joc de taula com a activitat sana, enriquidora i social.

El joc també té un dia mundial

El Dia Mundial del Joc, que se celebra el 28 de juny, reivindica el joc com una valuosa eina per generar una societat millor i defensa el dret a jugar de totes les persones d'arreu del món. És una iniciativa que va néixer l'any 1998 de la mà de l'Associació Internacional de Ludoteques, ITLA (International Toy Library Association) i des de llavors, cada any s'organitzen activitats lúdiques arreu del món per celebrar aquesta diada.

Comentaris

Hola, em dic Marcos Pastor i soc vocal de Comunicació de la associació Ayudar Jugando (http://www.ayudarjugando.org). Us volem agrair que us feu ressò de la nostra feina en aquest article, així com posar-nos a la vostra disposició en cas que necessiteu més informació sobre nosaltres i les nostres jornades, les quals tindran lloc els dies 8 i 9 de desembre a Cotxeres de Sants (C/Sants, 79, Barcelona), i a les quals esteu tots convidats.

Moltes gràcies pel teu comentari, Marcos! I felicitats per la feina que feu!

Durant els propers dies continuarem fent difusió de les jornades Ayudar Jugando. Ànims amb l'organització!

Estem en contacte!

Afegeix un comentari nou