Miquel Albero i Eva Múrcia: “La relació del projecte amb el territori i la comunitat és vital”
Comparteix
Entrevista amb les sòcies treballadores de la llibreria cooperativa i crítica El Refugi a La Seu d’Urgell.
El projecte El Refugi neix el febrer de 2021 a la Seu d'Urgell, impulsat per Miquel i Pol. Aposten per un model cooperatiu, democràtic i arrelat al territori. A l'estiu de 2021 es constitueixen com a cooperativa i compten actualment amb dues sòcies treballadores, Miquel Albero i Eva Múrcia, i una trentena de col·laboradores. Són membres de la Federació de Cooperatives de Catalunya, Coop 57 i la xarxa KULT, i formen part de l'Ateneu Cooperatiu de l'Alt Pirineu i Aran.
Parlem dels inicis d’El Refugi. Què els hi va motivar al Miquel i al Pol el 2021? Per què constituir-se com a cooperativa?
Eva Múrcia: El projecte del Refugi neix, en realitat, fa més de deu anys. El Miquel, en terminar la carrera d'història per la Universitat de València, va idear amb son pare obrir una llibreria al seu poble natal (l'Eliana, País Valencià). Per circumstàncies tant econòmiques com personals, la idea no va fructificar. Després Miquel va vindre a viure a La Seu d'Urgell i coneix al Pol en els moviments socials i polítics de la ciutat. Fruit d'això els dona a reflexionar en donar un tomb a les seves vides i és on es treu la pols al vell projecte del Refugi, una llibreria de pensament crític que pogués ser complement a tot el 'xup-xup' cultural, social i polític que en els darrers anys creiem que ha florit al Pirineu.
Miquel Albero: Triar la forma de cooperativa per donar cos jurídic al projecte va ser relativament fàcil. El Pol i jo veníem i bevíem de moviments polítics i socials on l'assemblearisme, les decisions en col·lectiu, els projectes arrelats al territori i la comunitat són pilars per entendre les nostres maneres de ser i actuar. I és així com veiem que el millor encaix era formar una cooperativa. Per afinitat política. Un projecte arrelat a La Seu, on les grans decisions de la cooperativa es prenen de forma democràtica i on tots i totes les sòcies tenen poder de decisions, seguint la màxima aquella d'un soci, un vot.
Quantes sòcies treballadores i quantes sòcies col·laboradores hi ha avui al Refugi?
M.A.: En el darrer any hi ha hagut canvis importants dintre de la cooperativa. El Pol, per motius personals, va marxar per emprendre nous camins vitals i, en el darrer any, s'ha incorporat Eva. Actualment, som 2 sòcies de treball i 33 sòcies col·laboradores que donen suport social i econòmic al projecte.
Com us relacioneu amb altres cooperatives? Com us moveu dins la Federació de Cooperatives de Catalunya, Coop 57 i la xarxa KULT?
E.M.: Des del principi que ens vam constituir vam creure, i seguim en aquesta dinàmica, que la intercooperació entre diferents actors tant dins del cooperativisme com fora (associacions, administracions públiques) és imprescindible per poder subsistir com a projecte. És en aquest sentit que mantenim diverses línies de treball amb multituds d'actors.
M.A.: Destacaríem la nostra participació com a entitat promotora de l'Ateneu Cooperatiu de l'Alt Pirineu i Aran, on desenvolupem tasques de comunicació i accions de sensibilització del cooperativisme, i el nostre projecte conjunt amb una altra llibreria cooperativa de Ripoll: La Traça Cultural. Un espai web que vol ser impulsor d'un banc de recursos de les entitats culturals que conformen el Pirineu i que compta amb més de 40 entitats adherides. Això, des del nostre entorn més proper. No obstant això, pensem que la nostra col·laboració ha d'anar més enllà de l'estricte Pirineu i tenim relacions fluides amb xarxes com KULT (de la qual formem part i hem fet activitats plegades) així com la incipient sectorial de cultura de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya.
A la vostra web parleu de “cooperar i no competir amb la resta d’agents socials, polítics i culturals del Pirineu”. Què significa en aquest cas “no competir”?
E.M.: Creiem que la nostra pràctica ha de trencar amb els patrons neoliberals i ultracapitalistes imperants, que fan perdre aquest sentit de comunitat, de col·lectiu, de comunitari. Som un projecte que volem difondre el pensament crític, les editorials independents, la difusió de la llengua catalana així com de la producció pròpiament pirinenca. Partint d'aquestes premisses, la nostra col·laboració amb diferents agents cooperatius, socials i públics és molt fluida. I creiem fermament que hem de seguir aquest camí perquè el nostre projecte es doni a conèixer a com més gent millor i, així, poder-nos consolidar.
M.A.: Portat a la pràctica, això significa crear relacions i fer un treball conjunt amb l'administració i amb altres entitats culturals per programar activitats, coordinant-nos amb altres llibreries quan sabem que compartirem espais. Per exemple, parlar amb altres llibreries abans de fer una fira i coordinar títols que portarà cadascú per no duplicar, és una pràctica de "no competir" que, a la vegada, fa més rica l'oferta per al públic. Aquí és on parlem no de no competir sinó de cooperar. D'altra banda, busquem socialitzar els recursos dels quals disposem, com per exemple una fotocopiadora a preus populars per entitats polítiques, socials i/o culturals, o prestar recursos com un equip de so i llums, cadires, etc.
Com concebeu la relació amb el territori d'El Refugi? Com treballeu per crear espais d'intercanvi i de difusió per als agents socials, polítics i culturals del Pirineu?
E.M.: Per nosaltres aquesta relació és vital. És un pilar per la nostra subsistència. Sempre vam dir que naixem a La Seu d'Urgell, però tenim vocació de Pirineu. En els darrers anys hi ha hagut una eclosió de projectes i propostes culturals molt potents. Ens manca, no obstant això, estructures que donin vertebració al projecte, així com recursos per poder tirar-ho endavant. Aquí les institucions públiques tenen un paper clau, però no acaben de desenvolupar-ho.
M.A.: Amb aquest esperit, fa un any vam impulsar una branca paral·lela del Refugi: La Barraca, la llibreria ambulant del Pirineu. Anem a festivals, fires, mercats o esdeveniments organitzats per diferents entitats culturals, i muntem una parada de llibres. Facilitem l'accés del nostre estoc a aquells pobles menuts que ho tenen més complicat. Així és com hem visitat més de 50 llocs, de Bausen a Castellar de n'Hug, provocant un contacte i coneixença fluida amb associacions, entitats, particulars o administracions públiques, i ajudant a crear de mica en mica un prototip de circuit cultural del Pirineu.
Alguns projectes propers que voleu destacar?
E.M.: Estem en procés de consolidació del projecte, i actualment tenim encetat un procés de micromecenatge per la plataforma Goteo per habilitar un espai que ens queda de la botiga i així poder continuar desenvolupant tota la nostra activitat cultural: presentacions, recitals, concerts en petit format o diferents clubs de lectura.
Consulta el lloc web oficial de la llibreria cooperativa i crítica El Refugi aquí.
Afegeix un nou comentari