Montse Puig: "Un segment important de la infància avui en dia encara no té accés a cap tipus de lleure"

Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a: 
Vanesa Vilaseca
Montse Puig, Coordinadora General de relacions de Minyons Escoltes i Guies de Catalunya Font: Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Montse Puig, Coordinadora General de relacions de Minyons Escoltes i Guies de Catalunya Font: Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Montse Puig: "Un segment important de la infància avui en dia encara no té accés a cap tipus de lleure"

Autor/a: 
Vanesa Vilaseca
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Resum: 

Entrevistem la Montse Puig, Coordinadora General de relacions de Minyons Escoltes i Guies de Catalunya.

Entrevistem la Montse Puig, Coordinadora General de relacions de Minyons Escoltes i Guies de Catalunya.

L’entitat, de més de 15.000 infants i joves, treballa amb la missió d’educar infants i joves a través del mètode escolta i guia, fent-los protagonistes del seu creixement personal per tal que esdevinguin persones actives, conscients i compromeses amb la societat.

Perquè és tan important pels infants poder exercir el seu dret al descans, al lleure i al joc?

Accedir a activitats de lleure, més enllà de les que es realitzen amb l’escola, és molt important per als infants i joves. Són uns espais de socialització, diversió i aprenentatge que complementen aquells que l’educació formal ofereix. Donen resposta a la necessitat que existeix de poder-hi participar en els espais de temps lliure com ara les tardes però sobretot els caps de setmana i períodes de vacances.

Educar a través del joc, tal i com diuen pedagogs i psicòlegs, és una activitat essencial que afavoreix el desenvolupament de l'infant de manera integral i harmoniosa i aquest és un dels puntals metodològics del lleure educatiu.

Com poseu el vostre granet de sorra des de l'entitat perquè gaudeixin d'aquest dret?

En el cas de la nostra entitat, oferim una proposta que busca educar infants i joves a través del mètode escolta i guia, fent-los protagonistes del seu creixement personal, per tal que esdevinguin persones actives, conscients i compromeses amb la societat.

Per tant, el projecte pedagògic va més enllà de l’oci i la diversió per si soles. I és a través d’aquestes que es treballen valors com el compromís, la natura, la participació, el servei, el treball en equip, l’esperit crític, etc. Així doncs, i com sempre diem, el nostre objectiu principal és deixar el món millor de com l’hem trobat.

Creieu que la infància té accés a aquest dret o encara queda molt per fer?

En principi la major part de la infància del nostre país té garantit aquest dret en una societat del benestar on tant les famílies amb recursos i educació com aquelles que no en tenen han de tenir les mateixes oportunitats.

Ara bé, hi ha moments en què aquest principi teòric bàsic no és prou sòlid i la realitat ens diu que hi ha un segment important de la infància que avui en dia encara no té accés a cap tipus de lleure. Per tant, sí, hi ha molta feina a fer encara.

Què es pot millorar per garantir l'accés a aquest dret?

Ja sigui per desconeixença o per falta de recursos cal apropar a aquesta part de la societat l’oportunitat de participar de les propostes que les diferents entitats de lleure oferim.

Encara hi ha camí a recórrer i és molt important que tots els agents implicats en el correcte desenvolupament dels infants (escola, lleure, administració pública, etc.) treballem en sintonia i amb els recursos humans, econòmics i estructurals necessaris. Però sobretot, no oblidem que aquest és un dret universal que tots els infants del món haurien de poder gaudir.

Com l’entitat contribueix a fer-lo accessible a tothom?

Un dels principals valors que garanteix que la nostra proposta pugui estar a l’abast de tothom és el fet que l’entitat és de base voluntària. Això significa que els i les caps (monitors i monitores) realitzen la seva tasca sense remuneració econòmica i això alleuja molt els costos de les activitats que ja de per sí van lligades a un altre dels nostres valors com és el de l’austeritat.

L’entitat també posa a la disposició de les famílies i els agrupaments diversos programes de beques i ajuts per a que cap infant es quedi sense cau. Des d’ajudes directes a les famílies per a poder costejar si cal el 100% de les despeses que han d’assumir pels seus fills i filles fins a ajudes als agrupaments per a activitats, projectes, reformes dels locals, etc.

Quines mancances queden encara per treballar perquè tothom en pugui gaudir?

Deixant les barreres econòmiques a part i entenent l'important paper que tenen les administracions públiques, el principal repte que tenim per endavant el món del lleure és el de la seva coneixença. Al lleure educatiu li cal arribar a estrats socials on tradicionalment no hi ha cultura de participació i poder mostrar quins son els beneficis tant per a infants com per la societat.

Per assolir aquest objectiu cal potser treballar per a projectar una imatge més pública i transversal de qui som, què fem i que tot això ho volem per a tothom, sigui d’on sigui i tingui la condició que tingui. Hem de fer un esforç per transmetre aquest missatge i aconseguir sumar.

Quina influència ha tingut la Covid-19 en la situació actual?

La situació derivada de la pandèmia ha tingut una forta afectació al món del lleure en general. Hem sentit que era més important que mai pels infants, però alhora ens era més difícil que mai poder-ho tirar endavant.

Els beneficis de les activitats són socialitzar, aprendre i compartir valors, treballar el sentiment de cohesió i tot això amb l’acompanyament d’un coixí “emocional”. Des de l’inici del confinament els i les caps van donar molta importància a mantenir el contacte amb infants i joves. El cau va esdevenir una finestra per esbargir-se, compartir i relacionar-se amb amics i amigues i on treballar i acompanyar la vivència de cadascú.

Ha fet més visible la Covid-19 la importància del dret al descans, al lleure i al joc?

A mesura que es va fer més palpable que la situació s’allargaria vam veure que, tot i mantenir aquesta activitat a distància, calia treballar la retrobada presencial per a uns infants i joves, que més que mai necessitaven socialitzar-se, emocionar-se i retrobar-se amb la natura.

Per això ens vam bolcar a treballar un protocol d’activitats d’estiu segur i viable i ho vam aconseguir. Els infants i joves aquest estiu han pogut viure una vegada més la màgia del cau, envoltats de companys i companyes en un lloc bo, la natura.

Com encareu el nou curs amb les restriccions actuals?

Aquest inici de curs tornem a estar preparades amb il·lusió per tirar endavant aquest espai indispensable per al desenvolupament d’infants i joves però la situació actual de restriccions i de nova aturada de les activitats ens genera de nou dubtes i dificultats que haurem de superar de nou adaptant-nos a la realitat de cada moment.

Quins reptes teniu al davant per seguir afrontant aquesta situació actual i les conseqüències de futur més properes?

Hem pogut dur a terme la campanya d’estiu però, per tirar-la endavant i mantenir aquest curs atípic, les entitats hi hem hagut de bolcar molts recursos humans i econòmics.

Hem començat un nou curs complex i incert amb una aturada indeterminada de nou de l’activitat. Demanem a les administracions que no generin més incertesa encara. Necessitem un marc de treball clar i conèixer de manera àgil els protocols que regiran la nostra activitat.

Què reivindiqueu en la situació actual per garantir aquest dret a infants i joves?

El lleure educatiu s’ha d’equiparar a l’educació reglada en tant que ha de ser un dels drets dels infants innegociable. Cal que les beques a les famílies surtin a temps i que els ajuts es resolguin l’abans possible. Creiem que les administracions han de tornar a posar al centre a infants i joves, grans perjudicats de la gestió d’aquesta crisi sanitària. Ara, més que mai, lleure educatiu per a tothom!

Afegeix un comentari nou