Neix Espurna Camp, innovador programa residencial per a joves per impulsar projectes de transformació social

La Centraleta - Agència de Comunicació en Economia Social
Foto de família del jovent participant a Espurna Camp Font: Espurna CAmp
Foto de família del jovent participant a Espurna Camp
Una de les activitats del segon cap de setmana d'Espurna Camp Font: Espurna Camp
Una de les activitats del segon cap de setmana d'Espurna Camp al Montseny
Una de les activitats del primer cap de setmana d'Espurna Camp a la Garrotxa Font: Espurna Camp
Una de les activitats del primer cap de setmana d'Espurna Camp a la Garrotxa

Neix Espurna Camp, innovador programa residencial per a joves per impulsar projectes de transformació social

La Centraleta - Agència de Comunicació en Economia Social

Resum: 

Espurna Camp és un dels Projectes Singulars del Programa d'Economia Social de la Generalitat adreçat a joves d'entre 18 i 25 anys de l'Hospitalet, el Prat i la Garrotxa.

Ha nascut Espurna Camp, el primer programa residencial destinat a jovent d'entre 18 i 25 anys amb ganes de construir un món millor, des dels valors cooperatius de l'economia social i solidària. El format està dissenyat perquè grups de joves de l'Hospitalet de Llobregat, el Prat de Llobregat i la Garrotxa intercooperin i donin forma als seus projectes aprofitant els recursos que ofereix el programa i l'acompanyament d'entitats i de persones referents a l'economia social de cada territori.

El programa residencial consisteix en tres caps de setmana totalment becats, el primer dels quals ja va tenir lloc els passats dies 12 i 13 de març a la Garrotxa. Durant aquest primer cap de setmana, els joves van participar d'activitats com tallers d'artteràpia i creativitat o de dinàmiques de l'iceberg o Canvas, per tal de posar sobre la taula les necessitats i abast dels seus projectes. D'aquest primer cap de setmana en va sorgir un projecte transmèdia per treballar els conflictes entre els joves i recuperar un Festival de Cultura Urbana a Olot.

L'objectiu d'Espurna Camp és donar eines i oportunitats al jovent per descobrir de primera mà les bases de l'economia social i solidària, l'acció comunitària i el cooperativisme. També la possibilitat de conèixer persones referents i experiències del territori que busquen transformar la societat. Alhora se'ls dona la possibilitat de guanyar habilitats emprenedores per iniciar projectes propis alhora que construeixen iniciatives i connecten amb altres persones motivades a canviar l'estat de les coses.

Espurna Camp té lloc durant tres caps de setmana residencials, de març a juny, a més de diverses trobades on es proposaran eines i se'ls farà acompanyament. L'últim cap de setmana serà conjunt entre els tres grups i es farà al Montseny.

Resolució de conflictes entre el jovent i recuperació d'un Festival de Cultura Urbana a Olot

El primer dels tres caps de setmana va ser el torn de la Garrotxa. Concretament, es va fer l'estada residencial en una casa de colònies de Sant Privat d'en Bas, en un parell de dies dinamitzat per Alquimia Social i Altrart, dues de les entitats impulsores d'Espurna Camp junt amb Saó Prat, l'Assemblea de Cooperació per la Pau i Districte 7. D'aquest primer cap de setmana amb el jovent de la Garrotxa en va sortir un projecte transmèdia per treballar els conflictes entre joves i recuperar un Festival de Cultura Urbana a Olot.

Durant el matí del dissabte es va fer un taller d'artteràpia que volia explorar la creativitat com a forma de trobada i de descoberta. Partint del fet que les capacitats creatives són implícites en tota persona, durant el taller es va desplegar un recorregut on la mateixa imaginació i creativitat desenvolupen diferents colors i formes inspirades en les il·lusions, desitjos i sobretot la mirada més genuïna de cadascú.

Després de dinar es va fer la dinàmica de l'iceberg de la transformació. Des de la diagnosi que cada vegada vivim en societats i comunitats més fragmentades, desconnectades, que naveguen entre crisi i crisi, aquesta dinàmica serveix per entendre més profundament els reptes i els patrons actuals. Per identificar els punts palanca que permeten generar respostes creatives i diferents, obrint portes a nous paradigmes. A la conversa que va sorgir hi va tenir un paper destacat la violència esttructural que el jovent viu avui dia.

A la nit, després del sopar compartit, hi va haver temps per a la festa, el relaxament i trobades informals perquè el jovent d'Olot participant en el projecte es conegués millor.

Diumenge al matí, amb tot el coneixement descobert i intercanviat del dia anterior, es van plasmar mitjançant una dinàmica Canvas les necessitats i potencialitats dels projectes, aterrant i donant forma a aquests. Aquest grup continuarà desenvolupant els seus projectes en les següents sessions planificades fins al mes de juny.

Segona trobada al Montseny

El segon cap de setmana va ser a l'Escola-Casa La Traüna, al parc del Montseny, amb el grup de joves de l'Hospitalet i el Prat. Un primer cap de setmana de dinàmiques d'autoconeixement per desplegar la creativitat i la imaginació i per aterrar inquietuds, prioritats i propòsits. Tot plegat amb un conjunt d'activitats enfocades a oferir eines, recursos i acompanyament per impulsar l'emprenedoria social al jovent des d'una mirada inclusiva i cooperativa.

Alicia Expósito, de l'entitat olotina Altrart, va donar la benvinguda al grup amb un taller d'artteràpia i generació de vincles, amb jocs per deixar volar les emocions i la imaginació i per construir la confiança interna del grup. La tarda del dissabte es va centrar en un joc de personatges per trobar punts de vista que complementessin la perspectiva juvenil sobre la vida al Prat i l'Hospitalet.

El diumenge va començar amb una sorpresa, la visita del grup de la Garrotxa, que havia protagonitzat la primera trobada d'Espurna Camp. I l'artista Bittah, de la cooperativa Versembrant i el grup Tribade, va oferir un taller de rap, que va permetre aportar eines d'improvisació i de ritme.

El pròxim cap de setmana que compartiran és el del 2 i 3 d'abril. La trobada ja està adreçada a les primeres passes per fer realitat els projectes o idees que han sorgit en els dos primers caps de setmana.

Un dels Projectes Singulars del Programa d'Economia Social de la Generalitat

Espurna Camp és un dels Projectes Singulars reconeguts des del Programa d'Economia Social del Departament d'Empresa i Treball de la Generalitat. Els Projectes Singulars tenen per objectiu generar ocupació a través de la creació de nous projectes empresarials, noves línies de negoci, noves empreses, nous mercats, en el marc de l'economia social i cooperativa i aprofitant oportunitats estratègiques del mateix sector d'activitat, o del territori. Durant els cinc anys d'impuls dels Projectes Singulars, s'ha donat suport a 358 projectes, que han comptat amb la participació de més de 1.000 entitats col·laboradores.

Etiquetes: 

Afegeix un comentari nou