Àmbit de la notícia
Comunitari

'No, no, no, els discursos d’odi no ens representen': el projecte juvenil que rebutja la violència verbal

Entitat redactora
Colectic-comunitari
  • Una de les formacions sobre discursos d'odi impartida a l'Espai Jove Kesse a Tarragona
    Una de les formacions sobre discursos d'odi impartida a l'Espai Jove Kesse a Tarragona Font: ACPP Catalunya / ACATHI

Amb un bot interactiu, un estudi pioner i tallers participatius, el projecte busca sensibilitzar, educar i mobilitzar contra les narratives de violència i discriminació a les xarxes i als centres educatius.

Amb l’objectiu de prevenir i visibilitzar els discursos d’odi entre el jovent, l'Assemblea de Cooperació per la Pau (ACPP) i ACATHI impulsen el projecte 'No, no, no: els discursos d’odi no ens representen' en diversos centres educatius catalans. L’activitat s’emmarca dins del programa 'Escoles sense Racisme, Escoles per a la Pau i el Desenvolupament', i posa el focus en reforçar el pensament crític i la convivència a les aules.

Amb dinàmiques vivencials i de debat, es fomenta una mirada crítica sobre el que es veu i es diu a les xarxes, als mitjans i també als espais quotidians. Una de les eines destacades del projecte és el bot digital 'Pots reconèixer el HATE quan ho veus?', disponible al web acppasamblea.org, que proposa dilemes reals i preguntes interactives. Fins al moment, més de 6.000 joves han participat en aquest qüestionari, que recull percepcions sobre temes com la migració, el feminisme, el canvi climàtic o la llibertat d’expressió. 

Els resultats fins ara, recollits a un estudi preliminar elaborat a partir de les respostes obtingudes mostren una tendència clara cap a posicions inclusives, però també revelen un nucli significatiu de joves, especialment nois, que mostren escepticisme o resistència davant certs avenços socials. Per exemple, tot i que el 78% de les noies asseguren que han rebut missatges masclistes, en canvi, un 25% dels nois participants creuen que el feminisme no és necessari a Espanya. A més, el 89% del jovent reconeix el canvi climàtic com un problema urgent. Aquesta campanya de sensibilització seguirà activa fins al 31 de maig, i comptarà amb un informe final de resultats que serviran per identificar vies de treball futures.

L’alumnat també ha participat en tallers, com el de comunicació inclusiva, on es qüestionen estereotips, es visibilitzen les discriminacions normalitzades i es practiquen noves maneres d’expressar-se que no reprodueixin prejudicis. 

El projecte 'No, no, no: els discursos d’odi no ens representen' vol ser un crit col·lectiu contra la normalització de l’odi i una aposta per la convivència, el respecte i els drets humans des dels espais educatius.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari