Nou calendari escolar i molts dubtes en el món del lleure educatiu

Suport Tercer Sector
Autor/a: 
Sandra Pulido
El Departament d’Educació ha confirmat un nou calendari escolar de cara al pròxim curs 2022-2023. Font: Freepik.
El Departament d’Educació ha confirmat un nou calendari escolar de cara al pròxim curs 2022-2023. Font: Freepik.
Aquest canvi en el calendari escolar ha generat dubtes entre algunes de les parts que s’hi veuen implicades. Font: Freepik.
Aquest canvi en el calendari escolar ha generat dubtes entre algunes de les parts que s’hi veuen implicades. Font: Freepik.

Nou calendari escolar i molts dubtes en el món del lleure educatiu

Autor/a: 
Sandra Pulido
Suport Tercer Sector

Resum: 

L’avenç de l’inici de les classes suposa un daltabaix per a les entitats que organitzen activitats fora de l’horari lectiu.

El Departament d’Educació ha confirmat un nou calendari escolar de cara al pròxim curs 2022-2023. Entre les principals novetats hi ha l’avenç de l’inici de les classes.

El pròxim setembre l’alumnat d’educació infantil i primària haurà de tornar a les aules el 5 de setembre. Per la seva part, els i les estudiants d’ESO, batxillerat i formació professional ho faran el dia 7 del mateix mes.

Les entitats demanen més consens

Aquest canvi en el calendari escolar ha generat dubtes entre algunes de les parts que s’hi veuen implicades. En aquest sentit, el sector del lleure educatiu és un dels agents que es veurà impactat pel canvi.

Des de la Fundació Pere Tarrés i Fundesplai coincideixen que l’anunci ha estat una sorpresa, ja que no tenien constància prèvia de les modificacions. Això, tot i que un dels arguments del departament és que aquest canvi generarà més igualtat a l’hora de participar en les activitats de lleure.

Froilan Salgado, director operatiu de la Fundació Catalana de l’Esplai, lamenta que no s’hagi tingut en compte el sector del lleure educatiu, malgrat la importància del sector dins de la comunitat educativa catalana. “Entenem l’educació com un compromís col·lectiu i ens sentim apel·lats a formar part de les estratègies col·laboratives i transformadores”, afegeix Salgado.

Albert Riu, director del Servei Colònies de Vacances de La Fundació Pere Tarrés, comenta que, a més de la sorpresa d’aquest anunci, senten “certa incomoditat o cert malestar” i, en aquest sentit, explica que constaten que “potser no s’ha donat prou valor al lleure educatiu”.

Des de l’entitat comenten que “si el que es vol és garantir la igualtat d’oportunitats d’aquests espais de lleure, també al setembre, cal comptar amb les entitats i organitzacions que ho fem durant tot l’any”.

Ara toca canviar les previsions

La decisió està presa i, per tant, al setembre ja no es podran dur a terme activitats com colònies, esplais o estades d’entrenaments esportius que habitualment es realitzaven a inicis de setembre. Tot això afecta directament les campanyes i previsions de les entitats que s’hi dediquen. “A hores d’ara, no ens queden gaires opcions més enllà de l’anul·lació de les activitats previstes per la setmana del 5 de setembre”, sentencien des de Fundesplai.

L’altra qüestió és l’oferta que podran proporcionar de cara als espais de migdia, on coincideixen que es troben davant d’un escenari incert. L’inici de curs amb jornada intensiva durant el setembre (de 9 a 13 h en horari escolar i fins a les 15.30 h per als infants que es quedin al menjador) més la reforma laboral, que afecta la gestió de molts contractes que fins ara es feien amb la modalitat d’obra o servei, generen molts dubtes que encara no han pogut resoldre.

Salgado comenta que “el temps educatiu de migdia als centres escolars, és un espai educatiu de primer ordre” i que amb els recursos necessaris per garantir l’accés a totes les famílies pot ser “una gran oportunitat per potenciar un projecte pedagògic de lleure globalitzador”.

Entre les qüestions que encara es plantegen hi ha qui assumirà el cost dels serveis que s’ofereixin fora de l’horari lectiu o si seran obligatoris. En aquest sentit, la proposta de l’administració és que els infants i joves es puguin quedar a l’escola fins a l’hora habitual, és a dir, fins a les 16.30 h en el cas dels centres públics. Però encara cal determinar si això serà gratuït o de pagament per a les famílies, tal com reflexiona Riu.

Des de la Fundació Pere Tarrés insisteixen, però, que “les entitats de lleure educatiu hauran d’estar presents i al costat de les famílies i les escoles ajudant a no deixar escapar cap oportunitat per a ningú”.

De moment, les entitats de lleure estan acabant de gestionar els impactes més directes provocats pel nou calendari, com ara les cancel·lacions de reserves d’espais i la reorganització de noves activitats. En qualsevol cas, el sector es manté amb molta atenció davant les especificacions que vagi fent el departament per tal de garantir un bon servei i donar suport als infants i famílies.

Afegeix un comentari nou