Nou de cada deu caus i esplais no disposen de locals dignes a Barcelona

Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a: 
Judit Meix
Anteriorment ja s'havien iniciat altres iniciatives, com 'Localitza't' o 'No tenim local'. Font: Esplac
A la campanya s'hi han sumat les principals entitats d'associacionisme educatiu de Barcelona. Font: Esplac
‘Deslocalitzades: es busquen locals dignes!’, la nova campanya impulsada per Esplac.  Font: Esplac
Actualment, a Barcelona hi ha més de 130 caus i esplais repartits per tot el municipi. Font: Esplac

Nou de cada deu caus i esplais no disposen de locals dignes a Barcelona

Autor/a: 
Judit Meix
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Resum: 

El Consell de la Joventut de Barcelona, en col·laboració amb entitats de lleure de la ciutat, ha fet públiques les dades de les condicions dels locals de caus i esplais.

Només un de cada deu caus i esplais de la ciutat de Barcelona disposa de locals dignes on poder desenvolupar la seva activitat. Així ho ha fet públic aquesta setmana el Consell de la Joventut de Barcelona (CJB) en una campanya a xarxes socials que pretén donar visibilitat a una problemàtica que es denuncia des de fa anys.

Les dades s’han extret a partir d’una enquesta feta a 124 caus i esplais de la ciutat de Barcelona. “La conclusió és alarmant”, denuncien des del CJB. Asseguren que el conflicte de la falta d’espais dignes és “transversal a totes les entitats de lleure”. Amb la finalitat de donar-los suport, la plataforma treballa per identificar l’estat de cadascun dels locals, donar suport a les entitats amb dificultats, així com dialogar amb l’administració i altres agents clau.

Les condicions per a un espai digne

Per poder estipular si un local compleix unes condicions mínimes per considerar-lo ‘digne’, des del CJB s’ha impulsat un grup de treball d'associacionisme educatiu que ha consensuat amb les federacions de lleure el marc de condicions. "L’objectiu és poder-lo treballar i dialogar amb l’administració", expliquen des del CJB.

Pel que fa a les condicions físiques, es té en compte l’habitabilitat de l’espai -estat de les parets, terres, ventilació, lavabos, etc.-, si les dimensions permeten dur a terme l’activitat sense entrebancs, o si el local permet tenir tots els espais necessaris en una sola ubicació. De fet, només la meitat dels caus i esplais ho tenen tot en un sol lloc, i dos de cada deu no tenen prou espai d’emmagatzematge i s’han d’endur el material a cases particulars.

També s’han estipulat sis condicions que giren al voltant de l’ús. Es tenen en compte les garanties de poder fer servir l’espai curs rere curs, tenir accés independent, poder-hi dur a terme activitats tots els dissabtes de l’any, disposar d’espai per a fer reunions, poder adaptar-lo a la identitat pròpia de l’entitat, o gaudir de zona d’emmagatzematge de material.

L’enquesta ha posat en evidència la fragilitat dels convenis d’ús dels locals. Un 20% d'esplais i caus no tenen garantida la continuïtat per al curs vinent, mentre que un 27% ha de seguir un horari assignat per accedir al local, o bé no disposa de claus pròpies. En la mateixa línia, cinc de cada deu caus i esplais no tenen la possibilitat de decorar l’espai ni canviar-ne la distribució. “Això limita les activitats i fa que infants i joves no puguin sentir-se seu l’espai”, lamenten des del CJB.

Finalment, s’analitza la relació amb la comunitat i altres agents de l’espai. Més del 20% de les entitats asseguren que la convivència no és bona, i el 26% no hi manté una comunicació regular.

L'associacionisme educatiu, agent clau a la ciutat

El lleure educatiu a Barcelona és una àrea important en la qual treballen diverses entitats i organitzacions. Proporcionen a infants i joves espais que els permeten desenvolupar-se de manera integral en un entorn segur i saludable. La capital compta amb més de 130 caus i esplais repartits per tot el municipi.

Més de 8.000 infants participen en activitats d’associacionisme educatiu durant tot l’any. Representen el 6,7% de la població barcelonina d’entre 5 i 17 anys. Pel que fa al jovent que organitza i dirigeix aquestes entitats, hi ha més de 2.000 caps i monitores que dediquen temps voluntari a vetllar per la continuïtat d'aquestes activitats.

El CJB és una plataforma que aglutina les diferents entitats de lleure educatiu de la ciutat i treballa per promoure l'educació en valors, la igualtat, la participació i la inclusió social entre els joves de la capital catalana. A través de la seva tasca, proporciona suport, organitza activitats i promou el diàleg entre el jovent i l'administració per a millorar el lleure educatiu a Barcelona.

Afegeix un comentari nou