Olga Castells: "L'Esplaiada serà el moment àlgid i més multitudinari de la celebració dels quaranta anys"

Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a: 
Vanesa Vilaseca
L'Olga Castells, referent del projecte Infància i Esplaiada i membre de l'Equip de Coordinació d'Esplais Catalans Font: Esplac
L'Olga Castells, referent del projecte Infància i Esplaiada i membre de l'Equip de Coordinació d'Esplais Catalans Font: Esplac

Olga Castells: "L'Esplaiada serà el moment àlgid i més multitudinari de la celebració dels quaranta anys"

Autor/a: 
Vanesa Vilaseca
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Resum: 

L'Olga Castells, referent del projecte Infància i Esplaiada i membre de l'Equip de Coordinació d'Esplais Catalans, ens parla sobre la trobada general que celebra l'entitat al mes de maig.

Què és l'Esplaiada i què suposa per Esplais Catalans?

L'Esplaiada és la trobada general de tots els esplais d'Esplais Catalans (Esplac). Som una associació d'esplais laica i progressista que treballa des del voluntariat per a la transformació social d'acord amb drets dels infants, mitjançant l'educació popular. Actualment, formen part d'Esplac 111 esplais distribuïts en més de 70 poblacions catalanes amb més de 2.000 monitors i monitores i uns 7.800 infants.

Cada tres anys fem l'Esplaiada, un gran esdeveniment on es troben infants, joves i monitores i monitors per reivindicar què és l'esplai i la tasca que fem. Aquest any serà el 6, 7 i 8 de maig a Sant Cugat del Vallès, en el marc del 40è aniversari de la nostra entitat. És un moment molt important, ja que unim els esplais de tot el territori i fem xarxa.

Aquest any, com que l'entitat fa quaranta anys, serà una Esplaiada especial?

Sí, i tant! Pel 40è aniversari d'Esplac tenim un munt d'activitats preparades: hem presentat un conte il·lustrat per Sant Jordi, farem una Trobada de sòcies, estem pujant 40 cims... però sense cap dubte l'Esplaiada serà el moment àlgid i més multitudinari de la celebració dels quaranta anys.

A més, aquest any també és especial, ja que fa 10 anys de 'L'energia de l'esplai' (que es va fer per l'Esplaiada 2012), una cançó que ja és un símbol per tots els esplais. Aquest any, a part de la cançó de 'Tinc esplai!' d'Ambauka, que es convertirà en l'himne de l'Esplaiada. També hem tret un remix de 'L'energia de l'esplai' que ha produït el mateix grup.

A més, teniu previst rècord de participació. A què creieu que es deu? Com rebeu l'alta participació des de l'entitat?

L'Esplaiada realment s'hauria d'haver desenvolupat el 2021, però la vam haver d'ajornar a causa de la pandèmia. Per nosaltres, l'alta participació (es preveuen més de 3.300 participants) és una molt bona notícia com a entitat, això no obstant també per l'associacionisme educatiu i els esplais.

Durant la pandèmia els esplais de la nostra associació han hagut de fer activitat en situacions complicades, ja que, a l'hora de planificar les mesures de contenció del virus no se'ns va prioritzar com a agent educatiu. Tot i això, els esplais sempre s'han adaptat per seguir fent la seva tasca amb la normalitat més gran possible. És per això que poder reunir-nos i reivindicar la nostra tasca és tan important.

L'Esplaiada cada any gira entorn de una temàtica i aquest any el lema és "La veu d'un infant és més gran que un elefant"? Què es vol reivindicar?

Cada any l'Esplaiada se centra en una temàtica, que enguany és assenyalar l'adult centrisme vigent en la societat. Per aquest motiu s'ha escollit aquest lema, per reivindicar la veu dels infants i joves. Esplais Catalans enfoquem l'Esplaiada com un acte reivindicatiu que vol apostar per la fugida de pràctiques adult cèntriques que imperen a la societat.

Els esplais, des de l'educació en el lleure basada en el voluntariat, apostem per posar els infants i joves al centre, fent que esdevinguin els protagonistes de l'esdeveniment.

Durant tota l'Esplaiada els infants i joves estaran acompanyats d'un elefant anomenat Fan. Qui és en Fan i com neix aquesta idea?

Sí, l'elefant Fan és el nostre protagonista per excel·lència. Es tracta d'un elefant que només poden entendre els infants i joves i que els demanarà ajuda durant tot el cap de setmana per poder explicar les discriminacions i injustícies que reben els infants i joves pel simple fet de ser-ho.

Però ja veureu que no tot serà tan fàcil. A les persones adultes, les 'rondinaires', no els agrada que en Fan estigui organitzant l'Esplaiada, així que entre tots els infants i joves dels esplais l'hauran d'ajudar durant tot el cap de setmana. Com és un influencer, el podeu seguir a xarxes socials i ajudar-lo a alçar la veu!

El diumenge 8 de maig conclou la festa de l'Esplaiada amb un acte unitari i reivindicatiu al Parc Ramon Barnils. Què s'espera d'aquest moment?

Doncs és el moment en què els esplais d'Esplac ens fem veure conjuntament i reivindiquem la nostra tasca. Es tracta d'un acte obert a tothom i sobretot a la ciutat que acull l'Esplaiada: Sant Cugat del Vallès. A més, és el moment en què infants, joves i monis llegim un manifest i ens posicionem al voltant de la temàtica de l'any: aquest any, l'adult centrisme. Hi està tothom convidat!

Per què és important pels esplais i per Esplais Catalans comptar amb esdeveniments unitaris que reivindiquin l'associacionisme educatiu?

Per nosaltres és un moment rellevant per reivindicar tant els nostres valor com a entitat: voluntariat, associacionisme, justícia global, feminisme interseccional, laïcitat i decreixement, com per crear vincles entre els esplais de l'entitat. Volem fer visible la quantitat de persones que forma part dels esplais i la feina que milers de monis fan voluntàriament, creient en els seus projectes educatius.

Normalment, no comptem amb esdeveniments tan grans i per nosaltres és un moment d'incidència en la societat que volem aprofitar per reivindicar la nostra tasca i adultocentrisme vigent, demostrar que el lleure i els esplais també eduquem i que som imprescindibles.

Afegeix un comentari nou