Àmbit de la notícia
Comunitari

Olívia Ortega: "Les persones voluntàries no cobren, no perquè el que fan no tingui valor, sinó perquè no té preu"

Entitat redactora
Colectic - Comunitari
  • Fotografia de l'Olívia
  • Voluntàries del centre fent pinya
    Al CPS Francesc Palau saben molt bé com fer pinya

La directora i responsable de voluntariat del Centre de Promoció Social Francesc Palau, al Prat de Llobregat, ens explica la importància de l'acció voluntària i de la formació de les persones que la duen a terme.

Ens pots fer cinc cèntims sobre quina és la missió de la vostra entitat i quines coses feu?

La missió del Centre de Promoció Social Francesc Palau és acollir, orientar i acompanyar les persones més desfavorides per al seu apoderament i inclusió social i comunitària. Tenim una especial sensibilitat per la dona i les persones immigrades.

Englobem la nostra acció en quatre línies que són la formació (com ara formació d’adults, aprenentatge de llengües, reforç escolar, alfabetització digital, confecció, tècniques artístiques, gimnàstica, ioga i creixement personal), l'orientació sociolaboral amb borsa de contactes laborals en l’àmbit de les cures, la inserció (formacions prelaborals d’auxiliar de cuina, personal de sala, perruqueria i estètica, electricitat i fontaneria, confecció tèxtil i cerca de feina) i l'acció comunitària (recaptació de fons per ajuts socials, fotografia social i comunitària, accés a les tecnologies i impuls d’iniciatives d’economia social i solidària).

El Centre de Promoció Social Francesc Palau compta amb una gran base de persones que hi participen com a voluntàries. Quines tasques duen a terme?

A la nostra entitat col·laboren 60 persones voluntàries de forma fixa i hi ha gran diversitat de perfils i tasques que porten a terme. Gran part d'aquestes col·laboren com a formadors i formadores de l’àmbit cultural, de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC), als tallers de confecció i tècniques artístiques i a l’àmbit de la salut i el benestar. D'altra banda, hi ha persones voluntàries que col·laboren en tasques de suport, com la comptabilitat, l’acollida o recepció i el manteniment dels espais.

Hi ha també persones que col·laboren puntualment fent alguna formació o xerrada, per exemple?

Un aspecte que valorem i potenciem és la funció multitasca de moltes d’aquestes persones, és a dir: la seva flexibilitat per portar a terme diferents accions i adaptar-se a les necessitats canviants que hi ha a l'entitat.

Quina importància doneu a la formació del voluntariat?

Les persones voluntàries són fonamentals al nostre centre i tothom qui forma part de l’entitat ha de tenir l’opció de formar-se per poder oferir el millor servei en la seva acció voluntària, a la vegada que creix professionalment i personalment. Aquest aspecte beneficia directament l’entitat i, especialment, les persones que atenem. Per això, un dels valors més importants que podem donar a les persones voluntàries de les nostres entitats és la formació.

Algunes vegades les entitats ens trobem amb el menyspreu cap a l’acció que porten a terme les persones voluntàries com a poc professional, i aquesta és una lluita que hem de contrarestar donant valor i difusió a les capacitats i la preparació que tenen.

Quins serien els factors clau pel que fa a la formació de voluntaris i voluntàries?

És clau que la formació estigui adaptada. D’una banda, a les necessitats de la pròpia acció a desenvolupar i especialment dels col·lectius als qui anirà adreçada aquesta acció; i d’una altra banda, al perfil de les persones voluntàries que rebran la formació. No és el mateix fer formació per a persones voluntàries adultes, joves, amb molta experiència o acabades d’arribar. Hi ha una gran diversitat i cadascú requereix de les seves particularitats.

La formació ha de ser de qualitat i per això cal comptar amb les persones més capacitades sobre el tema. En aquest sentit cal conèixer bé el sector, els recursos disponibles que ofereix l’administració, formar part de les diferents xarxes de voluntariat, conèixer i col·laborar amb altres entitats, establir aliances amb el món universitari i consultories especialitzades.

I com us ho feu per poder oferir accions formatives a tants voluntaris i voluntàries, com gestioneu aquest tema?

Partint del propi pla formatiu de l’entitat, cada any ens centrem en un tema concret a treballar i des d’aquest organitzem les diferents sessions adreçades a tot el grup de voluntariat. En finalitzar cada sessió, cada participant omple un qüestionari de valoració sobre la mateixa, deixant un espai per a propostes de temes a treballar o persones formadores. D’aquesta manera, anem avaluant i recollint noves propostes.

A banda d’aquestes sessions generals, segons les necessitats detectades a cada projecte a través de la pròpia experiència de les persones voluntàries i de les valoracions recollides, programem formacions especialitzades per àmbit.

Com prepareu aquestes formacions, Olívia?

Per preparar les formacions aprofitem els contactes i xarxes de les quals formem part, connectem amb professionals i experts sobre el tema a tractar i planifiquem les sessions conjuntament amb dinàmiques i activitats.

A més de la formació organitzada pel centre, també motivem i facilitem la participació del personal voluntari a les formacions que ofereixen altres xarxes i serveis, com el Servei Català de Voluntariat de la Generalitat, la Federació Catalana de Voluntariat Social (de la qual formem part) i el Punt de Voluntariat de l’Ajuntament del Prat de Llobregat, amb qui tenim una relació molt fluïda.

Al marge de les accions formatives, la formació de les persones voluntàries es fa també en el dia a dia d'una manera informal, oi?

Dia a dia es va aprenent amb el contacte directe amb les persones, amb altres professionals i companyes voluntàries. Tenim molts moments on compartim el que anem vivint, les situacions amb què ens trobem, les dificultats que volem superar i les propostes que de manera informal van sortint. Les reunions d’equip dels diferents projectes són una font d’aprenentatge molt important i d’aquí surten propostes per seguir avançant.

Com valores la tasca que heu dut a terme fins ara en la formació de voluntariat?

Des de l’inici de l’entitat, fa ja 34 anys, la formació sempre ha estat important tant en l’aspecte més humà i de valors com a nivell de recursos tècnics. Sempre hem intentat buscar persones expertes, dinàmiques i sensibles vers l’acció social i voluntària.

Tenim persones voluntàries que porten molts anys col·laborant a l’entitat, fins i tot algunes que estan des dels inicis. Per això, el nostre repte és trobar temes, dinàmiques i formadors nous. Igualment, hi ha aspectes que de tant en tant s’han de tornar a tractar buscant diferents enfocaments.

Què ens podries dir a mode de conclusió?

Com a conclusió faig ressò de la reflexió de Sherry Anderson: "Les persones voluntàries no cobren, no perquè el que fan no tingui valor, sinó perquè el que fan no te preu".

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari