Oportunitats de vida contra el despoblament rural a la Catalunya Central
Comparteix
El projecte ‘Queda’t a la Catalunya Central’ ofereix llocs de feina a persones migrades en empreses del territori per fer front a la despoblació.
“Viure en una zona rural és molt més familiar, estic molt content de treballar aquí, m’han format i m’han ensenyat i ara ja puc dir que em sento part de la família”, explica el Víctor Gerardo Ramos. Natural d’Hondures, va aterrar a Catalunya fa cinc anys i ara viu a Prats de Lluçanès. El Víctor, com tantes altres persones migrants, va arribar en situació irregular i es va veure abocat a encadenar feines temporals en negre per sobreviure.
La seva vida va fer un tomb quan va entrar a formar part del projecte ‘Queda’t a la Catalunya Central’. D’aleshores ençà, té una feina estable en una granja de Santa Eulàlia de Puig-Oriol i espera progressar. S’ha apuntat a un curs de formatger i s’ha instal·lat al Lluçanès amb la seva dona i les seves dues criatures.
És un dels casos d’èxit de la iniciativa impulsada per l’Associació per al Desenvolupament Rural de la Catalunya Central (ADR CAT CENTRAL), que cerca pal·liar els efectes del despoblament rural alhora que ofereix una oportunitat a les persones nouvingudes que arriben al territori buscant un projecte de vida .
Un projecte per donar resposta a diversos reptes
‘Queda’t a la Catalunya Central’ és un projecte innovador i pioner que sorgeix de l’encreuament de diverses problemàtiques presents al territori. Per una banda, la manca de respostes pel que fa a l’acollida de persones nouvingudes que arriben a Catalunya. De l’altra, la dificultat de les empreses de les zones rurals per trobar personal per treballar. Un fet que va relacionat al creixent despoblament rural i l’envelliment de la població en aquests territoris.
“Nosaltres, com tots els territoris rurals, tenim el problema que la gent marxa”, exposa a Xarxanet la Sònia Llamas, tècnica de l’ADR CAT CENTRAL. Vinculada al projecte, explica que tot va començar al Berguedà, on el 2016 es va crear un centre d’acollida per a persones refugiades.
“Ens vam adonar que, un cop es feia la primera acollida a aquestes persones, moltes acabaven marxant a l’àrea metropolitana, on hi tenien alguns vincles; però a nosaltres ens interessava trobar alguna fórmula perquè desenvolupessin el seu projecte de vida al territori”, afirma. I d’aquí va néixer la iniciativa, que va començar el 2019.
Així, l’objectiu principal del projecte és promoure l’arrelament de persones nouvingudes al territori, alhora que es dona resposta a la demanda de persones treballadores que requereixen les empreses i es lluita contra el despoblament. La fórmula emprada és senzilla: s’ha creat un sistema de bonificació per a les empreses, que reben ajuts econòmics per la contractació de persones migrants que busquen una oportunitat laboral. Tothom hi guanya.
Tot plegat, raona la tècnica del projecte, és fruit d’un treball en equip. L’ADR CAT CENTRAL, braç a braç amb altres entitats del territori com l’Agència de Desenvolupament del Berguedà, el Consorci del Lluçanès i el Consorci del Moianès, treballa en accions com la selecció de les persones candidates, l’anàlisi de les seves competències i detecció de mancances formatives, la formació i la revisió d’ofertes laborals d’empreses del territori, entre altres. L'objectiu és casar empreses de la zona que busquen personal i persones que volen treballar.
“El perfil més habitual són persones joves que venen soles; ens interessa que trobin un contracte de treball que els permeti regularitzar la seva situació, si és el cas, per autosostenir-se d’una manera digna i que acabin portant o formant la seva família aquí al territori”, afirma Llamas.
Les empreses que participen del programa han de tenir la seva seu social o un centre de treball al territori i, per accedir a la subvenció, han d’oferir, com a mínim, una contractació de mitja jornada durant tres mesos. L’ajut cobreix un màxim de sis mesos a temps complet.
Prop d’una trentena de contractacions en tres anys
“Jo animaria a les empreses a què participin d’aquest programa perquè a nosaltres ens ha funcionat”, assegura el Pere Soler, responsable d’una empresa de fabricació i muntatge de projectes en fusta amb seu a Gironella (Berguedà) que, gràcies al programa, va contractar l’Ahmad Okla Al Refaai, originari de Síria. “La primera condició perquè la gent es quedi al territori és que el territori pugui oferir realment llocs de treball i oportunitats”, rebla Soler.
Des que va començar el projecte ‘Queda’t a la Catalunya Central’, el 2019, s’han tirat endavant vint-i-vuit contractacions de persones de catorze nacionalitats en més d’una quinzena d’empreses de diferents sectors de la Catalunya Central. El primer any, el 50% les persones contractades van accedir a un contracte indefinit, un percentatge que va augmentar al 75% durant el segon any.
Crida l’atenció que set de cada deu persones contractades des que es va engegar el projecte són homes. Llamas ho atribueix a què, en general, les dones s’ocupen amb tasques d’atenció i cures a persones dependents, “i això al nostre país, malauradament, és quelcom que es fa en negre”. La tècnica ressalta que han fet esforços per incloure la subvenció del contracte per a treballadores de la llar, però fins al moment no ha estat possible.
Aviat es publicarà una nova convocatòria –que restarà oberta fins al 30 de setembre– i enguany, com a novetat, també s’oferiran ajuts a persones que s’autoocupin. “Si una persona migrada es presenta amb un projecte personal, ja sigui obrir una botiga o muntar un taller, per posar dos exemples, també es bonificarà”, diu la Sònia Llamas, qui creu que aquest també pot ser “un reclam més”.
“Gràcies a aquest projecte m’han acollit aquí i m’han pogut donar la residència de treball, la veritat és que m’ha canviat la vida”, diu el Víctor Gerardo Ramos. Des de l’ADR CAT segueixen treballant per donar noves oportunitats a persones nouvingudes alhora que insuflen vida al territori. “Els participants del projecte destaquen que és millor quedar-se a viure en un lloc petit que no marxar a la gran ciutat perquè aquí acaben coneixent a la gent i tenen més facilitats per a integrar-se”, conclou la Sònia Llamas.
Afegeix un nou comentari