Com dissenyar patis coeducatius

Ravalnet
Autor/a: 
Marta Rius
Captura del vídeo "Patis coeducatius. Guia per a la transformació feminista dels espais escolars" Font: Cooperativa de tècniques
Captura del vídeo "Patis coeducatius. Guia per a la transformació feminista dels espais escolars" Font: Cooperativa de tècniques

Com dissenyar patis coeducatius

Autor/a: 
Marta Rius
Ravalnet

Resum: 

L’espai d'esbarjo dissenyat per trencar amb les desigualtats i transformar les relacions de gènere i de poder des de la infància.

Que el 70% del pati de l’escola estigui dedicat a la pràctica del futbol i el poc tros restant, a "la resta de jocs", no és un escenari neutral. I que justament aquest espai central sigui el més ocupat pels nens, i que les nenes adaptin el seu oci a l’espai més petit, als racons, tampoc és una qüestió natural. El disseny i ús diferenciat de l’espai d’esbarjo a l’escola es pot repensar tenint en compte criteris d’equitat. Són els anomenats patis coeducatius. Són projectes que tenen per objectiu transformar les relacions de gènere, les relacions de poder i les desigualtats que es (mal)aprenen i es perpetuen des de la infància.

Des d’un ull crític amb ulleres violetes, el Col·lectiu Punt 6 i Coeducacció han elaborat el vídeo "Guia per a la transformació feminista dels espais escolars", resultat el projecte comunitari "Fem patis coeducatius", amb la implicació de la l’Escola i AFA Drassanes i l’Escola i AFA Baró de Viver de Barcelona, el suport de l’Ajuntament de Barcelona. Aquesta eina pedagògica planteja als nens i nenes, les seves necessitats vers al joc i al moviment, i al descans i la tranquil·litat. Se’n desprèn la segregació per gèneres de les activitats i els usos dels espais.

El més habitual, segons expliquen els i les protagonistes del vídeo, és que les nenes juguin a jocs de rol (mares i pares), a les cordes, al sorral, als bancs, en els petits buits que resten a la gran pista, usada pels nens, que juguen a jocs de pilota com el futbol o bàsquet.

Partint de la cerca del desenvolupament ple i lliure dels infants, tot respectant-ne les múltiples formes de ser, la coeducació aplicada a l’hora del pati, implica que totes les inquietuds poden tenir cabuda i resposta en el disseny d’una infraestructura que no generi relacions discriminatòries i/o de segregació en el gaudi del pati.

La metodologia feminista proposa redistribuir els espais per a que fomentin diversificar, compartir, igualar i desjerarquitzar els patis. Així es pot donar lloc al re-equilibri dels espais destinats al moviments i la psicomotricitat, la tranquilitat i la intimitat, la natura i la experimentació. La càpsula audiovisual, ha estat realitzada per la Cooperativa de tècniques amb animacions de Tonina Matamalas, i ha obtingut el Premi Ciutat de Barcelona d'educació 2018.

Afegeix un comentari nou