Àmbit de la notícia
Comunitari

Patrícia Duran: “Ensenyar des de la col·lectivitat i que es reflecteixi a la societat de les noves generacions”

Entitat redactora
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a
Marina Julián
  • L'Agrupament ha evolucionat, adaptant-se a les necessitats socials i educatives des dels anys setanta
    L'Agrupament ha evolucionat, adaptant-se a les necessitats socials i educatives des dels anys setanta Font: Sant Ramon Nonat
  • L'equip de caps i quel.les assisteix a l'Assamblea General a Terrassa
    L'equip de caps i quel.les assisteix a l'Assamblea General a Terrassa Font: Sant Ramon Nonat
  • L'unitat de Truc de ruta durant l'estiu de 2025
    L'unitat de Truc de ruta durant l'estiu de 2025 Font: Sant Ramon Nonat
  • Presentació de l'equip de caps i quel.les durant la primera sortida del curs
    Presentació de l'equip de caps i quel.les durant la primera sortida del curs Font: Sant Ramon Nonat
  • L'unitat Rangers i Noies Guia d'excursió per Catalunya
    L'unitat Rangers i Noies Guia d'excursió per Catalunya Font: Sant Ramon Nonat

L’Agrupament Escolta i GuiaSant Ramon Nonat aposta per crear més xarxa i comunitat amb entitats de la zona de Sant Boi de Llobregat.

Fundat el 18 de setembre de 1965, sorgeix d'un grup de nois de Sant Boi de Llobregat que, després de més de dos anys de sortides com a Aspirants d'Acció Catòlica, decideixen formalitzar la seva iniciativa per oferir un espai educatiu basat en la solidaritat, l'esforç col·lectiu i el respecte mutu.

Des de la seva creació, l'Agrupament ha evolucionat, adaptant-se a les necessitats socials i educatives des dels anys setanta. Per saber com ha evolucionat l’educació escolta en una època de canvi social des de Xarxanet hem parlat amb Patrícia Duran i Isaac Espina representants de l’equip de caps de l’Agrupament Escolta i Guia Sant Ramon Nonat.

Quin tipus d’activitats en l’àmbit de l’educació en el lleure es promouen des del Sant Ramon Nonat? 

Patricia Duran: Al llarg de l’any, estem amb infants i joves cada dissabte a la tarda i fem diferents sortides per conèixer el nostre entorn: un parell de sortides d’un cap de setmana dos cops al trimestre, campaments d'estiu, i campaments de primavera. Tenim dues sortides de tot l'agrupament conjunt, que són els campaments d'hivern i els campaments Sant Jordi. Aquestes sortides són en funció de la unitat i el que vulguin treballar. Altres actes puntuals amb l'agrupament són l'Aplec de Sant Ramon, el Causound o la Llum de la Pau.

La base de la vostra entitat la participació voluntaria. Com valoreu això, en comparació amb entitats semblants a la vostra que no son de base voluntària?

Isaac Espina: Creiem que és una de les coses més espacials que fa el cau. Tot el que fem surt de la motivació i compromís l’equip de caps i quel.les que al final som persones voluntàries. Això fa que el projecte sigui més autèntic i que cadascú compongui una part de si a aquest. Tot surt d’aquí, totes som perquè ens interessa el projecte, fer-ho millor i aportar cadascú la seva des d'una col·lectivitat.

És un agrupament amb més de 50 anys, com heu actualitzat l'educació en el lleure a les noves generacions?

I.E.: L'evolució ha anat al costat de l'evolució de la societat en què vivim. Les coses han anat canviant al cau i ens hem anat adaptant, reformulant cada any les propostes educatives. 

P.D.: Seguint el mètode d'escoltisme, l'agrupament entén de tot el que passa fora i tot el que està passant a nivell social i intenta connectar-ho dins dels llocs on nosaltres podem actuar. No hi ha una separació entre agrupament i societat perquè creiem que justament a l’escoltisme tot està vinculat. Intentar adaptar tots aquests canvis i estar informats ens fa replantejar inclús tradicions: donar-li una volta a coses que ja no ens semblen bé. Mantenir-nos dins de tot el que està passant i crear xarxa amb altres entitats i per estar més vinculats al poble.

Esmeneu una vinculació al poble i crear xarxa, proposeu iniciatives col·lectives amb altres entitats?

P.D.: Això ha sigut una iniciativa d’aquest any amb l’Ateneu, una de les entitats del poble. Sempre hem estat vinculades, però ara anem a vegades a les seves assemblees o elles venen a algun consell i intentem estar connectades. Fem activitats conjuntes, calçotades o ens cedeixen l'espai per fer qualsevol activitat que necessitem.

Cada any es treballen diferents projectes, quines són les propostes de projecte amb els joves i infants? I en l'àmbit d'equip de caps i quel.les?

P.D.: Intentem que totes les unitats participin en la seva mesura, des de les més petites a les mes grans comencin a conèixer la base del projecte i els hi donem projectes de l’agrupament que organitzen elles. Aquest any els Pioners els motivava aprendre sobre història de Sant Boi i de memòria històrica: relacionar-se amb gent de tercera edat i representar-ho d'alguna manera audiovisual potser a través d'un documental.

A nivell d'equip de Caps i Quel.les, ens estem enfocant en la formació i la renovació en temes de sostenibilitat, política, feminisme… Hem impulsat un càrrec nou a l’equip, entorn el gènere. S’ocupa de tot el que pugui estar relacionat amb gènere, feminisme, diversitat. Gestionar actes com el 25N, 8M, oferir formacions i mirar que hi hagi una transversalitat amb aquests temes a totes les unitats.

A través de les xarxes he conegut el projecte Causoundboi, en què consisteix aquest projecte? 

I.E.: El Causoundboi va sortir com a un projecte de la unitat de Truc del 2008 per resoldre la manca d'un espai musical que encabís un públic més jove i actiu a les festes de Sant Boi, concretament en el marc de la festa major del poble. El dia 24 de maig, es celebrarà la quinzena edició. 

L’objectiu del projecte és crear un espai de musical real i d'arreu, que és l’eslògan. Trobar connexions que també no siguin amb la música, oferir espai conjunt a talent emergent que estan començant amb els que no tant.

Quina relació té amb la vostra entitat actualment?

I.E.: Ho porta actualment cada any una comissió entre caps i quel.les de l'agrupament en actiu i exmembres de l'agrupament motivats per continuar aquest projecte. Al final també és com una manera de mantenir la connexió, amb Sant Boi i també donar la visibilitat del treball que fem al cau en un espai que no és com ens l’imaginem normalment.

Hi ha diferents concerts de grups de música, i a l'inici també tenim un espai d'animació infantil, batucada, cerca vila… També hi ha una comissió de famílies que s'encarrega de tota la part del menjar, organitzar la botifarrada que es fa dins del festival. 

Quina creieu que és la vostra aportació a la societat amb la vostra tasca? 

P.D.: Com a aportació a la societat, diríem treballar l'educació de tots els infants que formen part de l'agrupament, ensenyar-los des de la col·lectivitat i que després, es reflecteixi a la societat de les noves generacions. Des de la persona i en la societat, des del nostre model educatiu, des del treball del mètode, des de l'escoltisme, des de no generar tabús…

En quins nous reptes us embarqueu aquest 2025? 

I.E.: Tenim entre mans la celebració dels seixanta anys de la creació de l’entitat, que volem que sigui transversal durant l'any vinent i que no es quedi com un acte i punt. És per això aquest any ens hem de preparar. També volíem crear un recull o una memòria, treure un llibre amb tota la història de l'agrupament, que en aquests seixanta anys no ha estat poca.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari