Àmbit de la notícia
Comunitari

Pere Mariné: "Hem de cuidar l'espai que visitem de la mateixa manera que intentem cuidar l'espai on vivim"

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Elizabeth Parcerisa
  • Pere Mariné, vocal i representant de la FAVB en el Consell de Turisme i Ciutat de l'Ajuntament de Barcelona.
  • La FAVB proposa un turisme de proximitat i de redistribució entre el territori català.
    La FAVB proposa un turisme de proximitat i de redistribució entre el territori català.
  • El turisme de Barcelona ha sobrepassat la massa crítica que la ciutat pot acceptar en nombre de visitants.
    El turisme de Barcelona ha sobrepassat la massa crítica que la ciutat pot acceptar en nombre de visitants.

El vocal de la Federació d'Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona ens explica els efectes de la massificació a la ciutat de Barcelona i les iniciatives que s'haurien d'emprendre per aconseguir un turisme responsable.

L'economia del territori català està basada, en gran part, en el turisme, que representa el 26% del producte interior brut. I entre aquest percentatge, la joia de la corona, Barcelona; una de les ciutats més turístiques del món que rep cada any més de 8 milions de visitants.

En aquests moments de crisi econòmica derivada de l'emergència sanitària del coronavirus, la rebuda de turistes pot suposar una glopada d'aire fresc per centenars de comerços i pel sector de l'hostaleria.

Tot i això, el tipus de turisme de Barcelona també rep moltes crítiques des de fa anys per part dels seus veïns i veïnes que creuen que s'ha de repensar per salvar la ciutat i el medi ambient.

Per a posar-nos en context, parlem amb Pere Mariné, vocal i representant de la Federació d'Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona (FAVB) en el Consell de Turisme i Ciutat de l'Ajuntament de Barcelona.

Com valoreu l'obertura de fronteres enmig d'aquesta crisi sanitària?

Nosaltres sempre estem a favor del que són les recomanacions de les diferents administracions. Si l'Estat valora que es pot fer una obertura de fronteres, no tenim res a dir perquè tampoc tenim més informació.

El que sí que pensem és que caldria ser molt prudent per evitar tornar a situacions anteriors, com també caldria que es digués públicament quines serien les condicions que farien que es tornés enrere, perquè ja hi ha ciutats arreu del món que han tornat a situacions de confinament. 

Creieu que aquest estiu el turisme pot ser el salvador de molts negocis relacionats amb el sector?

Tot indica que les xifres del turisme aquest estiu no passaran del 25%. Això significa que molts hotels i restaurants se seguiran veient afectats. Nosaltres a l'abril vam fer un comunicat que segueix vigent per explicar els dos grups que conformen el negoci turístic: els restaurants, negocis i hotels que operen amb un cert tipus de turista, visitant o resident i després les grans cadenes i grans llocs turístics com el Mercat de la Boqueria o la Rambla de Barcelona.

Ara aquests bars estan tancats perquè s'han centrat en una activitat monoturística. Aleshores, aquests tipus d'establiments ho tindran més difícil, però la resta crec que podran subsistir.

S'han tingut en compte els veïns i veïnes de Barcelona en aquesta reobertura del turisme?

Nosaltres estem molt actius a través dels organismes participatius de l'Ajuntament de Barcelona i el Pacte de Ciutat que s'està treballant. Però des de la Generalitat no se'ns ha tingut en compte en totes les reunions que s'han fet.

En aquest sentit vau fer una crida perquè es tinguessin en compte les organitzacions de veïns i veïnes en la concepció del turisme.

Sí, vam fer una nota després que la consellera d'Empresa i Coneixement fes un debat sobre el turisme però només amb el sector empresarial. Ens vam queixar perquè pensem que qualsevol cosa que hagi de veure amb el turisme, ha d'implicar a la ciutadania.

 

Des de la Federació, esteu fent alguna acció relacionada amb el turisme a més de la participació que has comentat?

Hem estat treballant en debats i portant la nostra opinió en comunicats o  participant en mitjans. La realitat és que des de fa mesos el turisme està rondant el 0 a la ciutat i això ha visualitzat temes que feia molt de temps que es parlaven com l'apropiació per part del turisme d'espais públics com la Rambla, la plaça Reial, el Parc Güell o la Sagrada Família, entre d'altres.

Creiem que el turisme hauria de recuperar mitjançant una reconstrucció. Apostem per les ajudes al sector i que es faci publicitat perquè és un sector que, evidentment dóna feina, però no es poden tornar a cometre els mateixos errors que s'han comès fins ara.

En general, què opineu del model turístic de Barcelona?

El tipus de model turístic que ha anat creixent i que ha sobrepassat la massa crítica que la ciutat de Barcelona pot acceptar en nombre de visitants no es pot acceptar. El problema és que els gremis estan molt preocupats pel tema econòmic i no estan massa disposats a repensar el model turístic.

S'ha de tenir en compte que tots els negocis que han sobrepassat les seves dimensions han hagut d'emprendre un procés de reconversió, com el del carbó o l'automoció. El turisme actual és insostenible i també s'ha de reconvertir per desconcentrar el turisme a la ciutat de Barcelona.

Com?

Reduint l'accés i fomentant el turisme a altres espais de Catalunya per redistribuir els visitants. S'han fet iniciatives en aquest sentit però la realitat és que el turisme a Barcelona segueix creixent.

Cal adonar-se que els llocs massificats són insostenibles per la ciutat. Es pot tallar d'una manera brusca o racional, que és per la que apostem, fent polítiques públiques i privades  que assegurin una distribució.

Quins problemes es deriven de la massificació de la ciutat?

Diversos. Moltes vegades el sector turístic s'ha considerat "el salvador" i s'ha d'anar molt amb compte amb aquest concepte perquè no és així. És un sector que s'ha de saber aprofitar però que, com molts sectors, té també el seu component d'explotació.

El turisme és un sector que no mira pel territori, grans cadenes hoteleres o Airbnb paguen molt pocs impostos perquè en ser cadenes internacionals tenen moltes facilitats. Per tant, no és del tot cert que el turisme generi riquesa, el que genera són llocs de treball però en un 80% precaris.

I respecte als seus efectes en l'habitatge?

Actualment hi ha uns 10.000 apartaments turístics només a la ciutat Barcelona, cosa que és insostenible amb la problemàtica d'habitatge que té la ciutat. No és acceptable des del punt de vista dels drets de l'habitatge.

I en el medi ambient?

El turisme és molt desequilibrant pel medi ambient i encara que l'emergència sanitària passi amb una vacuna, seguirem tenint el problema del canvi climàtic.

A més, se sap que el turisme també té un fort impacte en la gestió de residus i el consum de llum i d'aigua. Per exemple, si un ciutadà gasta de mitjana 100 litres d'aigua al dia, en canvi els hotels de 5 estelles gasten 600 litres per visitant. Així doncs, creiem que per cuidar del medi estaria bé que tots els establiments turístics comptessin amb un segell de qualitat ambiental com el de Biosphere.

Segons el vostre punt de vista, com hauria de ser aquest nou turisme responsable?

Nosaltres proposem un model més complex i difícil de gestionar però també més positiu per la ciutat i el medi ambient. Considerem que s'haurien de potenciar estades més llargues. Actualment la mitjana és de tres dies i s'hauria d'allargar. S'haurien d'evitar, doncs, les estades molt curtes com les dels creueristes. També creiem que el turisme de borratxera no té sentit

També apostem pel turisme de proximitat i per una bona política d'explicació de la ciutat i dels seus voltants. Per exemple, es podrien oferir packs per descongestionar Barcelona i promocionar altres llocs de Catalunya.

Quines altres propostes feu?

Per tal d'aconseguir un turisme no massificat s'haurien de reduir el nombre d'hotels i de pisos turístics perquè actualment n'hi ha masses. També espais turístics com la Sagrada Família haurien de reduir el nombre d'entrades que venen i seria ideal que els ciutadans poguessin gaudir dels parcs públics com el Parc Güell.

I quan som nosaltres els turistes, com hem d'actuar?

Hem d'evitar fer "turisme", hem de viatjar. I sobretot, hem de recordar que quan viatgem, hem de cuidar l'espai que visitem de la mateixa manera que intentem cuidar l'espai on vivim.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari