Àmbit de la notícia
Comunitari

Posar la lupa a l’emergència lingüística des de l’escoltisme i el guiatge

Entitat redactora
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a
Judit Meix
  • Projecte C de l'AEiG Antoni Gaudí
    Logotip del Projecte C, impulsat per l'Agrupament Escolta i Guia Antoni Gaudí. Font: Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
  • Mar de fulards MEG
    El Projecte C fa una anàlisi de la situació del català en el moviment escolta i guia dels Països Catalans. Font: Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
  • Fulard de l'AEiG Antoni Gaudí
    Un grup de joves de l'AEiG Antoni Gaudí han impulsat el projecte. Font: Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Un grup de joves de l’Agrupament Escolta i Guia (AEiG) Antoni Gaudí de Manresa ha posat en marxa el Projecte C per impulsar la defensa i la promoció de la llengua catalana en l'educació en el lleure.

Des de fa temps, el futur del català és un element de preocupació que periòdicament pren rellevància. Tal com exposa l'informe sobre el jovent i l'ús del català de l'Observatori Mèdia.cat, a Catalunya, vuit de cada deu catalanoparlants canvien de llengua quan algú els parla en castellà. A l'escola, només el 21,4% de l'alumnat català afirmen interactua sempre o quasi sempre en català. A la capital catalana, només el 28,4% de la població barcelonina d'entre 15 i 34 anys utilitza el català com a llengua habitual.

Davant de la situació d'emergència lingüística, un grup de joves de l'AEiG Antoni Gaudí ha decidit iniciar el Projecte C i estudiar la situació del català en el moviment escolta i guia dels Països Catalans. L'objectiu principal de la iniciativa és crear reflexió i trobar possibles solucions per revertir la dinàmica de desús de la llengua entre el jovent.

"La idea de fer aquest projecte ens va sorgir arran de la sentència del 25% de castellà a les escoles", explica Alba Gual, una de les impulsores del projecte dins de l'agrupament. A ella, com als seus companys i companyes de la branca de Truc d'aquest cau de Manresa, l'inquieta el retrocés de l'ús de la llengua catalana. 

El projecte ha involucrat els més de 150 agrupaments que conformen Minyons Escoltes i Guies de Catalunya, així com agrupaments de l'Alguer, el País Valencià i les Balears. De l'anàlisi feta i les conclusions extretes, en crearan una peça audiovisual que promocionaran a través de les xarxes socials.

El projecte també està consistint a enllestir un recull d'activitats per a treballar l'emergència lingüística dins de l'àmbit de l'educació en el lleure. Aquestes dinàmiques estan classificades per grups d'edats, i ja han tingut ocasió de posar-les a prova amb infants de 9 a 11 anys. Segons Gual, la valoració que fan fins al moment "és molt positiva". "Les activitats van sortir molt bé i vam aconseguir el nostre objectiu, que és generar reflexió", afirma.

Actualment, el projecte es troba en la recta final. La branca de Truc de l'Antoni Gaudí marxa de campaments d'estiu a Mallorca, on es trobaran amb entitats locals que treballen per al foment de la llengua per seguir aprofundint en la qüestió. "L'objectiu és conèixer la situació de la llengua catalana a l'illa, compartir visions, experiències i propostes per seguir avançant", conclou Gual. El projecte C es pot seguir a través de les xarxes socials Instagram i Twitter.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari