‘Posem-li pebrots al càncer’ cerca voluntàries per ajudar en la lluita contra la malaltia
La novena acció solidària impulsada per la FECEC i Condis Supermercats se celebra el 14 i el 15 d’abril i pot superar els 600.000 euros recaptats entre totes les edicions.
La campanya ‘Posem-li pebrots al càncer’ ja escalfa motors de cara a la novena edició, que se celebrarà el 14 i 15 d’abril. Impulsada per Federació Catalana d’Entitats Contra el Càncer (FECEC) - Junts contra el Càncer i Condis Supermercats, la iniciativa té diversos objectius: promoure la solidaritat amb les persones que pateixen càncer, difondre la tasca de servei i acompanyament que realitzen les entitats vinculades a la FECEC i recaptar fons per continuar desenvolupant els programes d’atenció i ajuda a les persones malaltes i les seves famílies.
La participació de les persones voluntàries sempre ha estat una part crucial de la iniciativa atès que, sense la seva participació, seria impossible que es dugués a terme. Per això, un any més, les entitats organitzadores han llançat una crida per aplegar voluntariat que col·labori perquè ‘Posem-li pebrots al càncer’ sigui un èxit.
L’acció solidària manté l’essència de les darreres edicions, que l’ha convertit en una de les campanyes més destacades contra el càncer. Consisteix a repartir bosses de pebrots entre la clientela dels supermercats Condis adherits a la iniciativa –que enguany seran prop de cinc-cents– a un preu simbòlic d’un euro i mig.
Com en edicions anteriors, la recaptació íntegra anirà destinada a finançar projectes d’ajuda a les persones amb càncer i acompanyar-les a elles i les seves familiars. Igualment, ‘Posem-li pebrots al càncer’ comptarà amb una important difusió a les xarxes socials per tal d’estendre el seu abast i arribar a com més persones millor.
Recorda: busquem persones voluntàries per la campanya solidària 'Posem-li pebrots al càncer'.
— Federació Catalana d'Entitats contra el Càncer (@FececFederacio) March 21, 2023
Apunta't a col·laborar per recaptar fons per a les persones amb #càncer i les seves famílies.
https://t.co/WMw4JUJ93w@Condislife #JuntsContraElCàncer
A més de repartir les bosses de pebrots, les persones voluntàries s’encarregaran de difondre els objectius de la campanya i donar a conèixer a com més persones millor la tasca d’acompanyament i suport que duen a terme la quinzena d’organitzacions agrupades al voltant de la FECEC, que treballen per millorar la qualitat de vida de les persones amb càncer i les seves famílies.
Les persones que vulguin sumar-se a la iniciativa i aportar el seu gra de sorra com a voluntàries poden apuntar-se a qualsevol franja horària dels dies 14 i 15 d’abril a través d’aquest formulari. De la mateixa manera, han d’escollir l’establiment on volen acomplir la seva tasca entre un ampli ventall de 490 supermercats Condis, de diverses poblacions de Catalunya, que participen en l’acció. El llistat es pot consultar en aquest enllaç.
La Clara Rosàs, gerent de la FECEC, explicava en una entrevista amb Xarxanet que la campanya “té tres dimensions: la participació de la comunitat, la difusió del missatge de prevenció i alhora ser una acció solidària que per les entitats federades i per la FECEC ens és molt útil per diversificar les fonts d’ingressos”.
La recaptació total pot superar la barrera dels 600.000 euros
L’any passat, ‘Posem-li pebrots al càncer’ va ser tot un èxit i va recaptar més de 54.000 euros en benefici de les pacients que pateixen la malaltia i les seves famílies. Es van vendre unes 36.000 bosses de pebrots als 674 supermercats Condis d’arreu de Catalunya que van prendre part de la campanya. Tot plegat va ser possible gràcies a l’ajuda d’unes 900 persones voluntàries, entre les quals hi havia 240 estudiants d’ESO, que van prestar el seu suport perquè la iniciativa assolís els seus objectius.
Més enllà de les dades concretes del 2022, en les vuit edicions que s’ha desenvolupat l’acció, s’ha aconseguit recaptar més de 577.000 euros que han servit per acomplir programes i projectes d’actuació que han estat de gran ajuda a l’hora de millorar el benestar i la qualitat de vida de les persones que pateixen càncer i les seves familiars. Així, l’edició d’aquest any podria assolir la xifra de 600.000 euros recaptats, en termes globals.
La campanya va començar a caminar el 2015 i sempre ha tingut una molt bona rebuda de persones i voluntàries, que sempre han respost a la crida de la FECEC. Rosàs, gerent de la federació, recorda els inicis de l’acció: “Volíem associar la campanya a un producte que tingués una connotació positiva, que fos un aliment amb propietats per la prevenció del càncer, com és el cas del pebrot; sempre hem buscat un missatge positiu, però transgressor”.
Portes tota la vida sospitant que dins teu hi ha un pebroter expert? Ara és el teu moment!
— Fundació Oncolliga (@OncolligaCAT) March 28, 2023
Fes-te voluntari/ària de la campanya "Posem-li pebrots al càncer 2023". Et necessitem!
Apunta't! a la nostra web: https://t.co/MJIYom6mmf@FececFederacio @Condislife pic.twitter.com/YhS3eR7aKJ
Una malaltia que no cedeix terreny
Tots els esforços són pocs per lluitar contra el càncer, una malaltia que no cedeix terreny. Ben al contrari, el Pla director d’oncologia 2022-2026 del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya preveu que, de cara al 2025, el nombre de casos de càncer a Catalunya en homes repuntarà un 5,5%, i arribarà als 21.733, i un 11,9% en dones, fins als més de 17.000.
Tanmateix, les dades que recopila el pla fan palès que, a Catalunya, apareixen uns 38.000 casos de càncer cada any. Així, s’estima que un de cada dos homes –els qui més pateixen la malaltia– i una de cada tres dones tindran càncer en algun moment de la seva vida.
El càncer de pròstata és el més comú entre els homes, amb el 21% del total, seguit del de còlon, recte i anus (17,9%) i el de tràquea, bronquis i pulmó (14,2%). Si donem un cop d’ull a la incidència entre les dones, el càncer de mama és el més diagnosticat, amb més de 16.000 casos que representen un 28,7% del total. El de còlon, recte i anus (17,3%) i de tràquea, bronquis i pulmó (6,7%) completen la llista dels tipus de càncer amb més prevalença.
Així doncs, malgrat que cada any s’avança en la investigació del càncer, les dades no enganyen i mostren que encara s’ha de picar molta pedra per acabar amb la malaltia. Iniciatives com ‘Posem-li pebrots al càncer’ –i tantes altres que s’organitzen arreu del territori– contribueixen a aplanar el camí per assolir l’objectiu de fer desaparèixer el càncer d’una vegada per totes de les nostres vides.
Afegeix un nou comentari