Àmbit de la notícia
Comunitari

Programa ESMEN TICS: Noves tecnologies per a noves oportunitats

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Dani Sorolla
  • Un grup de persones usuàries de la Fundació ESMEN treballen amb perifèrics adaptats.
    Un grup de persones usuàries de la Fundació ESMEN treballen amb perifèrics adaptats. Font: Fundació ESMEN. Font: Fundació ESMEN
  • La fundació disposa d'una sala multisensorial per treballar aspectes com l'estimulació congnitiva a través de les TIC.
    La fundació disposa d'una sala multisensorial per treballar aspectes com l'estimulació congnitiva a través de les TIC. Font: Fundació ESMEN. Font: Fundació ESMEN
  • El programa ESMEN TIC gira al voltant de quatre eixos metodològics principals, entre ells la formació.
    El programa ESMEN TIC gira al voltant de quatre eixos metodològics principals, entre ells la formació. Font: Fundació ESMEN. Font: Fundació ESMEN

El projecte impulsat per la Fundació ESMEN cerca apropar la tecnologia, trencar barreres i reduir la bretxa digital que afecta les persones amb discapacitat.

 

La tecnologia evoluciona a passos de gegant i envaeix cada cop més àmbits de les nostres vides. Avui, no dominar les competències digitals ens desconnecta del món que ens envolta i suposa un problema en molts terrenys de la nostra quotidianitat: des de fer tràmits de tota mena fins a trobar feina o demanar una cita amb el nostre metge de capçalera, per citar només alguns exemples.

Malgrat que indubtablement ens han fet la vida més fàcil en molts sentits, no és menys cert que les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) i el seu ràpid avenç també estan contribuint a crear una bretxa de desigualtat social, que pateixen tots aquells col·lectius que, per un motiu o altre, queden despenjats d’aquest galopant procés de transformació digital.

Un exponent d’aquesta exclusió són les persones amb diversitat funcional, a qui l’escletxa digital impacta de valent i sovint fa que augmenti la seva dependència, abocant-les a una creixent desconnexió social. Lluny de minvar, aquesta problemàtica s’ha incrementat i molt a conseqüència de l’adveniment de la pandèmia

“En aquell moment va haver-hi un gran salt, tant quantitatiu com qualitatiu, pel que fa a l’ús de les TIC; i en aquest procés el col·lectiu de persones amb discapacitat ha quedat encara més aïllat i la bretxa digital que ja existia s’ha eixamplat de manera molt evident”, explica a Xarxanet la Belén Mungi, psicòloga de la Fundació ESMEN

Nascuda el 1990, aquesta entitat treballa per millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual i contribuir a la seva autonomia i inclusió social; i ho fa, principalment, a través de tres serveis: la llar-residència Albatros, el centre ocupacional La Gavina i el centre especial de treball Tintoreria Pingüinet. “Acompanyem aquestes persones en el seu procés vital i ho fem en diversos àmbits, com són el de l’habitatge o el de la inserció laboral, entre altres”, detalla el director de la fundació, Ignacio de Gispert.

Per respondre a l’exclusió digital que afecta el col·lectiu, i que s’ha accelerat d’ençà que va arribar la pandèmia, des de l’entitat han posat en marxa el programa ESMEN TICS, ideat amb el propòsit d’apropar les noves tecnologies a les persones amb discapacitat intel·lectual usuàries dels serveis de la fundació per ajudar a trencar la fractura digital i eliminar barreres.

Un programa que pivota sobre quatre eixos metodològics principals

El programa ESMEN TICS es du a terme a través de quatre eixos principals d’actuació. Per una banda, treballa per millorar l’accessibilitat en l’ús de les noves tecnologies i detectar les limitacions amb què es topen les persones en aquest àmbit. 

“Vam fer una anàlisi d’aquestes necessitats i es va valorar que el primer problema era d’accessibilitat, per exemple, en el sentit de les dificultats físiques que presenten moltes persones per accedir a la tecnologia, com la manca de mobilitat a les extremitats, per exemple”, apunta Mungi.

Un cop detectades i analitzades les necessitats, l’entitat ha dut a terme la compra de material per pal·liar aquesta situació, com ordinadors, ratolins adaptats i d’un sol clic, aparells per fer anar els dispositius a través de la veu, pantalles tàctils i teclats simplificats, entre altres. “Aquesta part del programa pensada per cobrir tot l’espectre de dificultats físiques ha finalitzat i el cert és que ha estat un èxit”, exposen des de l’entitat. Amb tot, afirmen que necessiten més recursos per continuar adquirint nou material. 

El segon eix d’actuació del programa ESMEN TICS és el de desenvolupament, que consisteix a utilitzar les TIC com una eina per afavorir i practicar l’estimulació cognitiva i la millora de la comunicació, que es treballen de manera adequada a cada persona en una sala multisensorial i mitjançant dispositius específics.

“Aquesta part està més enfocada al benestar de la persona, és a dir, a emprar les TIC en un sentit més terapèutic per treballar accions com la motricitat fina o la coordinació”, exposa la Belén Mungi, qui suma que les beneficiàries del projecte han pogut exercitar aspectes cognitius, de creativitat, d’expressió i emocionals, entre altres.

El tercer eix metodològic se centra en la formació al voltant de les TIC. Això és, ajudar les persones amb diversitat funcional a adquirir competències bàsiques en el maneig de les noves tecnologies i proporcionar eines necessàries per incorporar-les al seu dia a dia. “En aquest cas parlem de formació per treballar l’accessibilitat cognitiva, que és on hi ha la barrera més important i on allotjaria la bretxa digital pròpiament dita”, comenta la psicòloga.

D’aquesta manera, la formació serveix per donar resposta a qüestions sobre com entenem la tecnologia, què podem aconseguir a través de les TIC, com les podem simplificar perquè tothom les pugui fer servir i quines funcionalitats i usabilitat en podem extraure perquè les usuàries puguin incorporar-les a la seva vida quotidiana.

En aquest punt, un altre aspecte rellevant que destaca la Belén Mungi és el de la seguretat. És ben sabut que internet està farcit de perills i paranys, i el col·lectiu de persones amb discapacitat pot ser un col·lectiu més vulnerable en aquest sentit. Des de la fundació destaquen que aquesta és una problemàtica molt important, per això bolquen esforços a explicar els perills de la xarxa i com actuar per no quedar exposats.

Finalment, el quart eix del programa gira entorn de la productivitat. En funció de les necessitats detectades, es treballa en l’aplicació de plans de desenvolupament destinats a afavorir la disponibilitat i el nivell d’adopció de les TIC als diferents serveis de la fundació. Parlem de la millora dels equips i l’aplicació de les noves tecnologies amb el propòsit que el processament de dades guanyi eficiència, per exemple, i repercuteixi en un increment de la productivitat.

“Es tracta d’optimitzar recursos per aplicar-los i posar-los al servei de la nostra feina com a fundació, i així millorar i adequar l’atenció a les persones amb discapacitat”, resumeixen.

El llarg camí de la inclusió social

No hi ha dubte que l’accés i l’ús de les TIC poden obrir camí per proporcionar noves oportunitats d’inclusió i participació en la societat de les persones amb discapacitat. Per això, el programa ESMEN TICS “es planteja a llarg termini i la idea és que pugui emparar nous projectes i actuacions”, assenyala l’Ignacio de Gispert. 

Amb l’objectiu de sumar recursos per desenvolupar-lo, i en el marc de la campanya solidària ‘Giving Tuesday’ que se celebra el 29 de novembre, el programa s’obre a rebre donacions econòmiques per part de la ciutadania, que es poden vehicular a través del lloc web de la Fundació ESMEN o de la plataforma Giving Tuesday Catalunya

Programes com aquest i molts altres que duen a terme entitats com la Fundació ESMEN són un pas més cap a la plena inclusió social de les persones amb diversitat funcional. No obstant això, és un camí que, com exposa el director de l’entitat, “encara és molt llarg i queda molt per recórrer, però, per veure-ho des d’un punt de vista positiu, convé valorar que hem avançat molt respecte a fa trenta anys, quan vam posar en marxa la fundació”.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari