Àmbit de la notícia
Comunitari

Punt de Referència cerca persones i famílies voluntàries per acompanyar jovent tutelat i extutelat

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Dani Sorolla
  • Una de les parelles que s'han format en el marc del programa 'Referents'.
    Una de les parelles que s'han format en el marc del programa 'Referents'. Font: Punt de Referència. Font: Punt de Referència
  • El programa 'Acull' busca l'acolliment temporal per a joves migrants majors de 18 anys.
    El programa 'Acull' busca l'acolliment temporal per a joves migrants majors de 18 anys. Font: Punt de Referència. Font: Punt de Referència
  • Cada setmana, l'aula d'estudi acull jovent que volen a avançar en la seva formació amb el suport de voluntariat.
    Cada setmana, l'aula d'estudi acull jovent que volen a avançar en la seva formació amb el suport de voluntariat. Font: Punt de Referència. Font: Punt de Referència

L’entitat, que fa vint-i-cinc anys que treballa per a l’emancipació del jovent vulnerable, fa una crida per participar en programes com ‘Referents’ i ‘Acull’.

 

En Pa Lamin, la Zineb, en Bilal i en Moha tenen moltes coses en comú. Totes elles són joves tutelades o extutelades que van arribar a Catalunya soles després d’un procés migratori. Aquí han comptat amb el suport de Punt de Referència a través dels programes ‘Acull’ i ‘Referents’. Ara, l’entitat fa una crida per trobar famílies i persones voluntàries que vulguin acompanyar aquest jovent en el seu procés d’emancipació. 

“Estem buscant voluntariat tant per als programes de mentoria que fem amb jovent tutelat i extutelat com famílies que visquin a l'àrea metropolitana de Barcelona i vulguin acollir joves migrats d'entre 18 i 21 anys durant uns nou mesos, en el marc del projecte ‘Acull’”, explica a Xarxanet la Bet Termes, tècnica en mentoria social de Punt de Referència. Qui hi estigui interessada pot enviar un correu a voluntariat@puntdereferencia.org o visitar el web de l'entitat.

Des de l’entitat convenen que, després de la pandèmia, està costant més mobilitzar persones voluntàries que es comprometin a col·laborar per donar un cop de mà a través dels programes de l’entitat, que fa vint-i-cinc anys que treballa per afavorir la inclusió i emancipació de jovent en situació de vulnerabilitat. Parlem d’una entitat de referència en l’acompanyament a aquestes joves per la seva singularitat i innovació, que es fan paleses en iniciatives com ‘Referents’ i ‘Acull’.  

Projectes per acompanyar i ajudar a construir un projecte de vida

En Pa Lamin va arribar a Catalunya des de la seva Gàmbia natal i no comptava amb cap suport. Gràcies a la Isabel, la seva mentora, va trobar una figura de confiança que el va ajudar en un moment tan important del seu itinerari vital, en el marc del programa ‘Referents’.  Es tracta d’un projecte de mentoria social en què es busca una persona voluntària major d’edat, que hagi passat prèviament per un procés d’emancipació, i que vulgui acompanyar una jove d’entre setze i vint-i-tres anys en el seu propi procés. 

“Busquem persones que acompanyin aquest jovent amb trobades un cop per setmana durant deu mesos; prèviament, nosaltres, com a tècniques, hem treballat tant amb la persona voluntària com amb la jove per definir quines necessitats hi ha i què es pot treballar, però el cert és que donem molta llibertat”, detalla Termes. Així, l’acompanyament de la persona referent pot enfocar-se a temes diversos com el suport emocional, lúdic i lingüístic, o suport en qüestions com la inserció laboral, els estudis, la cerca d’habitatge o la millora de les competències i habilitats, entre altres.   

‘Acull’, per altra banda, és un projecte d’acollida per a jovent extutelat o en situació de vulnerabilitat social d’origen migrant i sense referents familiars al territori que proposa una estada de nou mesos a un entorn familiar amb el suport i acompanyament tècnic a jovent i voluntariat en el seu rol, procés i convivència.    

“Busquem famílies que tinguin un espai, com una habitació que estigui en condicions perquè la jove pugui tenir una certa intimitat; i no es demana explícitament que la jove entri a la vida de la família i faci totes les activitats familiars, però sí que hi hagi un acompanyament en el dia a dia”, exposa la tècnica de Punt de Referència. 

Un intercanvi mutu que genera vincles sòlids

Per a aquest jovent tutelat i extutelat, que ha viscut part de la seva infància o adolescència en un centre de menors per la pèrdua de lligams familiars o han arribat després de processos migratoris, hi ha poques maneres millors de conèixer com funciona la nostra societat i la nostra cultura que de la mà de famílies o persones referents. En aquest sentit, una de les principals dificultats per a elles és que no hi ha espais de trobada per accedir a relacionar-se de forma natural amb persones d’aquí. 

“Una de les coses que ens destaca molt el jovent és que moltes vegades el mentor o la mentora que li presentem és la primera persona d'aquí, que no és educadora o no té un vincle professional, amb qui han parlat o que s'han acostat a elles sense por”, assenyala Termes, qui creu que generar aquestes relacions “és molt important perquè és una manera per a elles d'apropar-se a la nostra societat i que la nostra societat s'apropi a elles”.

El suport emocional i el vincle afectiu que es crea a través d’aquests programes és molt valuós per al jovent amb relació al seu procés d’emancipació, que suposa tot un repte per a persones tan joves, que molt sovint han d’afrontar de forma autònoma i sense suport, des d’una situació de vulnerabilitat. “Abans no tenia cap persona de confiança aquí i la Isabel m’ha ajudat molt en tot, per a mi és com la meva mare d’aquí”, afirma en Pa Lamin sobre la seva mentora en un vídeo de l’entitat.

El vincle que es crea entre les persones que formen part d’aquests programes és molt fort i sovint continua després del projecte. “Quan acaba el programa nosaltres no parlem de tancament sinó de canvi d'etapa, perquè la idea, un cop finalitza el temps de la mentoria o l'acollida, és que el jovent i les persones i famílies voluntàries puguin seguir amb aquest vincle, a la seva manera, sense Punt de Referència”, expressa la Bet Termes, qui manifesta que “almenys prop del 50% de les persones que han compartit aquesta experiència continua en contacte al llarg dels anys”.

Els guanys de prendre part de programes com ‘Acull’ o ‘Referents’ no són unidireccionals, sinó més aviat recíprocs. Comprendre altres realitats, apropar-se a noves cultures, trencar prejudicis o millorar l’empatia són només alguns dels beneficis que les persones i famílies voluntàries poden rebre d’aquest intercanvi. “M’ha servit per adonar-me que el meu cor s’ha eixamplat una mica més perquè hi ha cabut una persona més, que és en Moha, que ja està dins meu i dins la meva família”, diu la Lali, qui ha acollit el Moha a través del programa ‘Acull’.

Com la Lali, qui ja havia acollit el Prasanna anteriorment i després va fer el mateix amb el Moha, hi ha persones i famílies voluntàries que s’animen a repetir l’experiència. “Tenim famílies que han participat en el programa ‘Acull’ i han volgut repetir, i això és el clar exemple que l’experiència ha sigut molt positiva”, sosté Termes.

L’entitat fa una crida per aplegar voluntariat

Punt de Referència adverteix que s’està topant amb dificultats per trobar persones i famílies voluntàries que vulguin participar en els múltiples programes que l’entitat té en marxa per acompanyar el jovent. Malgrat que immediatament després de la pandèmia la resposta va ser molt bona, el cert és que ara està costant més. Per això fan una crida a tothom que vulgui a informar-se i fer un pas endavant. 

Des de l’entitat detallen que necessiten persones i famílies voluntàries de Barcelona i l'àrea metropolitana. A més, concretament per al programa 'Referents,' busquen voluntariat del Maresme i del Vallès Occidental. Per exemple, apunten que els manca una persona mentora de Ripollet, perquè hi ha un jove que és d'allà, però també de Rubí, Terrassa, Sabadell i Sant Cugat

Totes aquelles persones i famílies que estiguin interessades a prendre part d’algun dels programes de l’entitat o vulguin informar-se’n poden enviar un correu a voluntariat@puntdereferencia.org o visitar el web de Punt de Referència.

A més, el 9 de febrer, per cloure les celebracions dels vint-i-cinc anys de l’entitat, organitzen al CCCB de Barcelona la jornada de debat ‘Volem acollir?’, en què, entre altres, explicaran el model de Punt de Referència, que se sustenta en l'acompanyament i la creació de vincles, la generació d'oportunitats reals per al jovent tutelat i extutelat i el reconeixement de l'altre.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari