Àmbit de la notícia
Comunitari

"Som de cau"

Entitat redactora
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
  • AEiG Rudyard Kipling
  • Cerimònia de Passos, que els agrupaments celebren a l'inic de curs
    Cerimònia de passos / Foto: Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
  • AEiG Ítaca
    Campaments / Foto: Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
  • Plantant tendes
    Plantant tendes / Foto: Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Els caus o agrupaments són l’entitat bàsica de l’escoltisme: amb un nom, un fulard i unes tradicions sorgides d’un caràcter i una història concreta. 

"Vaig al cau", "no puc, tinc cau", "som de cau"… Són expressions molt habituals que defineixen l’experiència de l’escoltisme i el guiatge, el grup d’infants i joves amb qui es viu aquesta aventura i el lloc on es duu a terme el seu projecte educatiu.

De fet, el cau és el nom de l’espai físic on els escoltes i guies es troben cada setmana per fer activitats i projectes. Però el cau també és l’agrupament, l’entitat bàsica de l’escoltisme: amb un nom, un fulard i unes tradicions sorgides d’un caràcter i una història concreta. És el grup d’infants, joves, famílies i caps que desenvolupen de forma continuada i organitzada una tasca educativa i associativa basada en el mètode escolta, amb un projecte pedagògic propi i des de l’arrelament al barri, al poble o a la ciutat, agrupant-se i relacionant-se amb altres entitats i col·lectius.

A l’agrupament, en general, els infants i joves, d’entre 6 i 18 anys, s’organitzen en diverses franges d’edat que agrupen 2 o 3 cursos escolars. És en aquest grup anomenat unitat o branca, amb el que es construeix un espai de llibertat, d’iniciativa, de joc, de màgia. Un entorn on aprendre, créixer i assumir responsabilitats. Un lloc per descobrir el món i esdevenir ciutadans conscients, actius i compromesos socialment. Uns moments en què segurament grans i petits comparteixen les experiències més intenses i significatives.

I tot això és el gran potencial de l’escoltisme. Un lloc bo i una gran troballa enmig de la societat en què vivim. La relació que neix entre dos infants, de contextos diferents i potser l’un més gran que l’altre. La celebració i l’emoció d’un grup de joves que entre tots han aconseguit tirar endavant el projecte que volien. La conversa entre un adult i un infant que fa que s’aturi el món al seu voltant. El moment de somni que s’endú cadascú dels escoltes i les guies. I també el temps que comparteixen dos adults, l’acompanyament necessari per tirar endavant, i des de la gratuïtat, aquest apassionat projecte que és créixer i ajudar a créixer.

A Catalunya són més de 20.000 els escoltes i guies que cada dissabte participen d’aquesta proposta educativa en un dels més de 200 agrupaments que hi ha a tot territori. El cau és cadascun d’aquests agrupaments, on infants i joves esdevenen protagonistes del seu creixement personal. I tot això és possible gràcies als caps, joves que dediquen el seu temps lliure a l’educació dels infants i joves, des del voluntariat, amb un mètode pedagògic propi i una proposta de valors que comparteixen amb tots els escoltes del món amb el compromís de "deixar el món millor de com l'hem trobat".

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari