Ramon Vila: “El lleure i l’educació a la natura ajuden a corregir el desequilibri social”
Comparteix
La Fundació La Casa de l’Aire Roger Torné fa gairebé quaranta anys que treballa per facilitar l’accés a l’educació i al lleure als infants i famílies dels barris desfavorits de Barcelona, apropant-los a la natura.
El contacte amb la natura i el medi ambient té uns beneficis notables pel desenvolupament i el creixement dels infants. Per a les famílies vulnerabilitzades que viuen a la gran ciutat, poder accedir-hi es converteix en una tasca difícil d’assolir i, sovint, és complicat gaudir d’espais oberts i verds allunyats del soroll i la contaminació de la ciutat. Amb l’objectiu de protegir els drets dels infants, l’any 1984 neix la Fundació Casa de l’Aire Roger Torné.
La seva tasca es basa en l’organització d’activitats i colònies al Montseny per poder oferir als infants una oportunitat d’aprendre a la natura i de gaudir-hi del lleure educatiu. Treballen amb escoles d’alta i màxima complexitat i entitats de caràcter social de diferents barris de Barcelona i, diàriament, organitzen sortides amb l'objectiu que els infants aprenguin valors i habilitats socials per afavorir el seu benestar, i la seva educació i integració social. Hem parlat amb el president de la fundació, Ramon Vila, per fer un recorregut per la seva tasca.
Quins són els orígens de l’entitat?
Aquesta fundació neix l’any 1984 i el seu fundador, en Josep Torné, va prioritzar com a motivació principal el fet de protegir els drets dels infants vulnerabilitzats i de les seves famílies, col·lectiu en el qual està enfocada la nostra missió. Tota la tasca té els seus inicis a Barcelona i marca com a eixos principals la salut, l’alimentació, l’educació i el joc.
Al llarg dels anys, la fundació s’ha anat consolidant i hem mantingut aquests fonaments inicials. Nosaltres entenem que facilitar a les famílies l’acompanyament en el lleure i l’educació a la natura dels seus infants ajuda a corregir la desigualtat social.
Per tant, els objectius principals sobre els quals baseu la vostra tasca es defineixen en aquesta línia.
Exacte. Cerquem oferir una millora a l’accés a l’educació. La lluita contra la pobresa social té un punt molt delicat en l’àmbit educatiu. Les escoles amb les quals treballem són d’alta i màxima complexitat i el 80% dels infants són de famílies d’origen estranger.
Per poder donar més facilitat entorn dels infants treballem en xarxa amb entitats socials públiques i privades, per ajudar a l’arrelament al territori del col·lectiu atès, tot facilitant la seva integració, que també forma part dels nostres objectius. En aquests moments, considerem que l’entitat està tenint un creixement i una consolidació important a la ciutat de Barcelona.
Per què és important treballar per ajudar a infants i famílies en situació de vulnerabilitat?
Un dels nostres grans esforços en aquests moments és consolidar la nostra tasca i la col·laboració amb els referents socioeducatius dels infants, l’escola, la família i els llocs d’atenció psicosocial. Actualment, treballem amb tretze escoles, diverses entitats socials i atenem a més de 1.500 famílies. El nostre interès és que cap d’aquestes deixi d’estar amb nosaltres l'any següent. Intentem potenciar el creixement de la fundació introduint una escola a l'any i el treball conjunt amb la resta d’entitats.
Una situació curiosa que passa és que, el primer dia que els infants arriben a la zona de natura, els fa cosa tocar la terra i l’últim dia s’hi rebolquen. La nostra tasca és rellevant perquè aquests infants només veuen ciment. Les seves famílies, majoritàriament, no tenen els recursos per poder-los portar fora de la ciutat ni cuidar directament d’ells fora de l’escola. Per a infants i famílies, poder sortir al Montseny és molt gratificant i poden viure una natura viva, no morta.
Quin tipus d’activitats oferiu?
Nosaltres organitzem sortides diàries amb les escoles, setmanals amb entitats socials, i colònies els mesos d’estiu. En aquestes activitats, els infants aprenen tota mena de coneixements relacionats amb el medi natural, social i cultural de l’entorn on estan. Per exemple, es fan activitats sobre temàtiques com els boscos caducifolis, els animals invertebrats, els fongs, també s’organitzen jocs a la natura i tallers pràctics en els quals poden aprendre diferents accions, com pot ser la construcció d’una cabanya o la identificació de rastres.
En el cas de les colònies, per exemple, també s’inclouen activitats a la piscina i són uns dies essencials per estimular els vincles socials i viure l’experiència de dormir quatre dies fora de casa.
"Volem consolidar la nostra tasca i col·laboració amb els referents socioeducatius"
De tot el ventall d’activitats, quins són els beneficis que detecteu que afavoreixen els infants?
D’entrada, et diria que tots els tipus de sortides a la natura amb acompanyament guiat són molt positives per la millora de la salut i la cohesió de grup. Un element que també és important i que, sovint no recordem, és el desenvolupament emocional i físic, que contribueix al seu benestar integral.
A més, nosaltres oferim preus molt assequibles o, fins i tot, deixem les sortides gratuïtes, per ajudar el màxim possible a les famílies. Sense la nostra ajuda, hi ha infants que no sortirien gairebé del barri. També permetem que a les sortides vinguin les famílies, i realment és un moment bonic veure com gaudeixen d’una jornada diferent amb els seus infants. El programa agafa el sentit quan veiem l’evolució positiva dels participants al llarg dels anys. Aquests són moments de goix.
Feu seguiment dels infants que acompanyeu?
Sí. Al final, acollim a infants de sis a dotze anys, per tant, la majoria repeteixen com a mínim dos anys i molts d’ells són acollits a La Casa de l’Aire durant sis anys. L’acompanyament continuat ens permet crear una relació de proximitat i de confiança amb cada família i infant, cal tenir en compte que a l’inici de curs hi ha pares i mares que tenen por de deixar els seus infants en un espai nou que no coneixen. Per tant, ens assegurem de crear aquesta seguretat i, sobretot, ho aconseguim gràcies a les escoles.
De fet, en aquests moments, un dels serveis escolars i extraescolars que tenen més valor a les AMPES de les escoles on actuem, són les nostres sortides. Perquè els hi dona això, seguretat, continuïtat i llibertat.
Quins són els vostres reptes de futur?
Per nosaltres el més important és la consolidació, com he comentat, és el repte més important que estem treballant. Però també tenim un projecte rellevant, i és obrir La Casa de l’Aire a la masia Can Surell, situada al Montseny, a Sant Pere de Vilamajor. Fa dos anys que la tenim en obres i és un pas endavant perquè significarà tenir un espai nostre on podrem ampliar l’atenció per a la millora del benestar infantil en risc o situació de vulnerabilitat i les seves famílies.
Afegeix un nou comentari