Àmbit de la notícia
Comunitari

Robatori a l’Ateneu Enciclopèdic Popular

Autor/a
Federació d'Ateneus de Catalunya
  • Cartell d'una barberia de la C.N.T. A.I.T.
  • Entrada de 1937
  • Carnet d'afiliat a la CNT

Nombrosos objectes i documents de l’època de la Guerra Civil han estat robats de l’Ateneu Enciclopèdic Popular de Barcelona, entre els quals hi ha peces úniques. Segons el president de l’entitat els lladres sabien el que buscaven.

El dimecres dia 1 d febrer la seu de l’Ateneu Enciclopèdic Popular de Barcelona estava completament desordenada: armaris oberts, marcs dels cartells d’època trencats i nombrosos documents escampats per terra. Amb aquest panorama es va trobar en Manel Aisa, president d’aquesta entitat amb 110 anys d’història. Durant la nit havien entrat a robar a l’Ateneu.

Els lladres van entrar durant la nit forçant la porta del pis on es troba la seu de l’Ateneu. Segons Aisa tenien les idees clares: “no es van emportar qualsevol cosa, sinó que van triar”. Es sospita que la feina ha estat un encàrrec, i amb aquesta hipòtesis està treballant la policia actualment. El material podria tenir valor per vendre’s com a peça de col·leccionista però és estrany per que, segons Manel Aisa, "ara mateix en temps de crisi no té massa sortida en el mercat".

L’Ateneu compta amb un fons històric que reuneix més de 26.000 llibres i 12.000 capçaleres

Entre les peces que es van endur els lladres hi havia elements de valor com ara una placa de barberia de la CNT que potser és l’única que quedava a l'Estat, cartells de la Guerra Civil, carnets de la CNT i de Mujeres Libres, postals, segells de la clandestinitat, medalles, insígnies i escuts. També es van endur dos vestits amb els colors de la república i dibuixos fets pels milicians durant la Guerra Civil. L’Ateneu compta amb un fons històric que reuneix més de 26.000 llibres i 12.000 capçaleres, documents importantíssims per conèixer la cultura obrera i popular de Barcelona. Aquest fons documental rep consultes d’investigadors de Suïsa, Canada, França, Estats Units i Japò, segons explica Manel Aisa.

Aquest fet ha commocionat als membres de l’Ateneu Enciclopèdic ja que es sospita que els lladres tenien accés a l’edifici perquè el portal no estava forçat. Ara caldrà esperar i veure si les investigacions policials aconsegueixen aclarir la situació.

Aquest episodi reobre la reivindicació a l’ajuntament d’un canvi de seu. Històricament la seu de l’Ateneu Enciclopèdic estava situada al número trenta del carrer del Carme en un edifici de 4 plantes i comptava amb 25.000 socis durant els anys 20 i 30. La Dictadura va confiscar totes les propietats de l’Ateneu i quan l’any 1977 es va decidir recuperar l’entitat, l’Ajuntament va cedir un espai a la Casa de la Caritat on al 1979 l’Enciclopèdic va reobrir les seves portes. Després es va traslladar al passeig de Sant Joan on es troba actualment. L’Ateneu continua a l’espera de rebre una nova seu i que tal i com recorda en Manel Aisa “volem que es reconegui que l’Ateneu va ser espoliat pel franquisme, que es reconegui el paper que va tenir l’entitat i que se’l doti d’un local”.

Podeu trobar més informació sobre els objectes robats a la pàgina web de l’Ateneu Enciclopèdic Popular de Barcelona.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari