Àmbit de la notícia
Comunitari

Sant Jordi, patró de l’escoltisme i el guiatge

Entitat redactora
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a
Ester Franquès i Marc de Bofarull
  • Una noia amb fulard sosté una rosa
    Una noia amb fulard sosté una rosa. Font: Minyons Escoltes i Guies de Catalunya Font: Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
  • Parada de venta de roses de l'Agrupament Escolta i Guia Flors i Calcat. Font: Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
    Parada de venda de roses de l'Agrupament Escolta i Guia Flors i Calcat. Font: Minyons Escoltes i Guies de Catalunya Font: Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
  • Dues roses, una de vermella i una amb el colors del fulard de l'Agrupament Escolta i Guia Sant Pere de Figueres. Font: Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
    Dues roses, una de vermella i una amb el colors del fulard de l'Agrupament Escolta i Guia Sant Pere de Figueres. Font: Minyons Escoltes i Guies de Catalunya Font: Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
  • Una mà sosté una rosa i un fulard. Font: Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
    Una mà sosté una rosa i un fulard. Font: Minyons Escoltes i Guies de Catalunya Font: Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Descobrim quatre maneres de com el moviment escolta i guia celebra Sant Jordi als territoris de parla catalana.

Cada 23 d'abril, al Principat commemorem una triple celebració: la diada de Sant Jordi, patró de Catalunya, la jornada del llibre i el dia dels enamorats. Així, el resultat d’aquesta data és la suma de país, cultura i amor. Llibres i roses surten a passejar, lletres i petons s’agafen de la mà, el poble gaudeix del bon temps al carrer i les tradicions s’actualitzen perquè tinguin sentit.

Paral·lelament a aquestes celebracions, Sant Jordi també és conegut per ser el patró mundial del moviment escolta i guia. Segons Robert Baden-Powell, fundador de l’escoltisme, un bon escolta ha de tenir les mateixes qualitats que un cavaller medieval: honor, valentia, lleialtat, solidaritat, fortalesa i disposició per ajudar als altres. Si repassem els lemes, a la nomenclatura i la simbologia escoltes veurem els punts en comú entre aquesta figura i el moviment. 

L’escoltisme i el guiatge és un moviment amb més de 100 anys d’història que ha arribat a gairebé tots els països del món. I com no podria ser d’una altra manera, és present, també, a tots els territoris catalanòfons: de Salses a Guardamar i de Fraga a l’Alguer. Són escoltes i guies que, a més de compartir valors, també comparteixen una cultura i una llengua comunes. Per tant, totes les associacions del moviment tenen marcat al calendari el 23 d’abril com un dia de celebració.

A Mallorca, de la consciència a l’acció

A Mallorca, normalment per Sant Jordi es realitza una acampada conjunta en què es reuneixen tots els agrupaments, infants, joves i caps de les tres entitats escoltes de l’illa: Moviment Escolta i Guia de Mallorca (MEGM), Escoltes i Guies de Mallorca (EGM) i Scouts de Balears. Ara bé, la pandèmia n’ha impedit la seva celebració en els darrers tres anys, però no ha impossibilitat que els escoltes i guies mallorquins es moguin per continuar commemorant aquesta data.

Enguany, els dies 23 i 24 d'abril al terme municipal d'Alcúdia se celebrarà el Sant Jordi de l’escoltisme mallorquí, una trobada de caps carregada de novetats. L’objectiu de l’esdeveniment és tornar a crear la xarxa entre tots els caus de Mallorca per enfortir el sentiment de pertinença del MEGM. També es pretenen treballar els eixos de l'escoltisme amb diverses activitats.

La trobada consistirà en la realització d’activitats, tallers i xerrades per part de representants d’entitats referents al territori sobre diversos temes: llengua, medi ambient, música, comerç just, consum responsable, etc.

Entre altres entitats, cal destacar la presència de Joves de Mallorca per la Llengua, entitat cívica i cultural que promou la llengua, la cultura i la identitats illenques, el Grup Balear d’Ornitologia i Defensa de la Naturalesa, l'ONG més coneguda en temes mediambientals a les Illes, així com Terraferida, un projecte a les xarxes socials que incideix en política en termes de protecció del territori.

També hi serà Extinction Rebellion Mallorca i Scientist Rebellion, dues associacions que denuncien la inacció política en el canvi climàtic, i el Projecte 4vents, entitat que treballa la llengua, la cultura i l’escoltisme en els territoris de parla catalana.

No només es pretén crear consciència als caps, sinó que també intenta proporcionar recursos útils per a la seva tasca educativa sobre la prevenció a la drogodependència en joves, el consum responsable i comerç just o la música com a eina transformadora, entre d'altres. Ras i curt, a Mallorca celebren un Sant Jordi d’allò més escolta.

Retrobament a Menorca

Per a Escoltes de Menorca, entitat que enguany celebra el 50è aniversari, la diada de Sant Jordi és un dels actes més esperats de l’any. En anys anteriors, infants i joves dels agrupaments menorquins es trobaven en una acampada que durava tot un cap de setmana. Aquest curs, però, la diada durarà un sol dia, concretament l’1 de maig. Se celebrarà la diada de Sant Jordi al nucli tradicional de Maó, a Es Grau, sota el lema Retrobament

En aquest Sant Jordi s’hi duran a terme activitats relacionades amb les reserves de la biosfera de la zona. S'hi realitzarà una gimcana educativa a la platja des Grau, una ruta pel camí de Cavalls cap a Sa Torreta, una ruta en caiac fins a la cala Tamarells i una ruta guiada al Centre d’Interpretació Rodríguez Femenías, situat al parc natural de s’Albufera des Grau.

Dividits per branques, els infants i joves menorquins gaudiran d’un matí envoltats de natura i aprendran sobre l’entorn natural proper. A la tarda, es realitzarà una fira en què tots els agrupaments tindran una parada on podran ballar danses tradicionals, jugar a diversos jocs (d’enginy, confiança, etc.) i pintar el mural de la Pau, entre d’altres. En poques paraules, a Menorca aprofitaran Sant Jordi per retrobar-se, xalar i aprendre de la natura.

 

 

Al País Valencià, 'Arrels de canvi'

La Federació d’Escoltisme Valencià (FEV) va organitzar a Benlloch la 8a edició del Sant Jordi Scout FEV 2022, una gran trobada celebrada des del 2001 amb motiu del patró de l'escoltisme. En la localitat castellonenca els dies 2 i 3 d'abril es van reunir més de 1.500 persones, entre infants i voluntaris d’arreu del País Valencià de les tres associacions que formen la FEV (Scouts de Castelló, Moviment Escolta de València i Scouts d’Alacant).

Després de l’aturada del lleure educatiu causada per la pandèmia, l’entitat valenciana, que enguany celebra el 25è aniversari del seu naixement, va tornar a gaudir de la presencialitat de les trobades. En aquest esdeveniment s’hi van dur a terme activitats educatives amb l'objectiu de conscienciar i mostrar a la societat que el lleure educatiu és una molt bona via per canviar el món, a partir de l’educació en valors escoltes.

Dissabte 2 d'abril, després d’instal·lar-se en zones d’acampada, tots els agrupaments es van dividir en grups d’edat (Colònia, Estol, Unitat, Expedició i Ruta) i es va donar el tret de sortida al desenvolupament de les activitats per subcamps. Els milers d’escoltes reunits sota el lema 'Arrels de canvi' van endinsar-se en el món de la mitologia grega per reflexionar sobre quines accions poden fer per millorar el medi ambient.

En resum, van aprendre que tot el que se sembra té el seu fruit i que és a les mans de tothom sembrar i cuidar la llavor per canviar el món. L’endemà van assistir a l’acte de cloenda entitats, organitzacions i persones que treballen a favor del desenvolupament de la infància i la joventut en les categories de voluntariat i valors de respecte i cura del medi ambient.

Al País Valencià, per Sant Jordi, es van sembrar moltes llavors que ben aviat segur que tindran uns fruits saborosos.

A Catalunya fem Batibull

Al Principat ens centrem en un agrupament concret que forma part de Minyons Escoltes i Guies de Catalunya (MEG), l’Agrupament Escolta i Guia Bisbe Borràs de la Canonja. En aquest poble del Camp de Tarragona de menys de 6.000 habitants fan escoltisme des del 1966 i celebren el Batibull des del 1973.

El Batibull és una festa organitzada per l’agrupament canongí, que pretén, d’una banda, celebrar la diada de Sant Jordi i, de l’altra, obrir el cau al poble, donant a conèixer la seva tasca educativa a l’entorn més proper. Així, són unes jornades en què l’agrupament fa poble i convida a tothom a participar en els actes i les activitats organitzades, que sempre giren al voltant d’un tema d’interès social. Aquesta diada està destinada a la salut mental.

Enguany, la festa dura tres dies, des de divendres 22 d’abril fins diumenge 24 d’abril, i porta el lema 'Ments sense barreres: fem visible l’invisible'. En aquesta edició, es pretén posar damunt la taula i treballar la salut mental, tant amb els infants i joves de l’agrupament, que han fet activitats sobre aquest tema durant les setmanes anteriors, com amb tots els habitants del poble.

Les activitats més destacades d’aquest Batibull són una ruta nocturna, la tradicional venda de roses a càrrec dels joves de l’agrupament, i una xerrada a càrrec d’Amb Experiència Pròpia, que és un projecte per a la dinamització del moviment associatiu de persones afectades per problemes de salut mental.

També s'hi celebrarà un sopar popular, una festa nocturna amb punxadiscos, una fira on participen les branques de l’agrupament i diverses entitats canongines, i un vermut final amb animació infantil. En conclusió, a la Canonja per Sant Jordi cada any fan Batibull, fan poble i fan cau.

Quatre territoris, una tradició

Hem repassat quatre maneres de celebrar la diada de Sant Jordi: d’un o de tres dies, amb una acampada o sols una trobada, amb activitats a la natura o amb xerrades sobre el canvi climàtic, sembrant llavors o fent poble. Aquestes quatre maneres de viure l’escoltisme exemplifiquen a la perfecció les qualitats del cavaller Sant Jordi.

Totes són iniciatives valentes que, malgrat els entrebancs de la pandèmia, han tirat endavant adaptant-se a la situació actual. També són lleials a la seva terra, al seu entorn natural i a la seva tradició. A més, són activitats solidàries, ja que fan servei a la societat i al medi en el qual viuen. I, en darrer lloc, fan honor als valors de l’escoltisme i guiatge, perquè demostren que el lleure educatiu és l’eina per canviar i transformar el món.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari