Sant Tomàs engega un projecte d’inserció laboral amb l'elaboració de patates xips

LaviniaNext
Autor/a: 
Laura Gómez Charines
 Font: Sant Tomàs
Les patates xips Sant Tomàs són un producte social de primera qualitat. Font: Sant Tomàs.
 Font: Sant Tomàs
L'equip de Sant Tomàs s'encarrega d'elaborar les patates xips a través d'aquest projecte social. Font: Sant Tomàs.
 Font: Sant Tomàs
L'Olga, treballadora de Sant Tomàs, talla i neteja les patates per elaborar les xips. Font: Sant Tomàs.

Sant Tomàs engega un projecte d’inserció laboral amb l'elaboració de patates xips

Autor/a: 
Laura Gómez Charines
LaviniaNext

Resum: 

El grup d’entitats d’iniciativa social de la comarca d’Osona ha dut a terme una nova iniciativa per oferir més oportunitats laborals a persones amb discapacitat intel·lectual.

El projecte es desenvolupa a Tac Osona, l’empresa social de Sant Tomàs situada al nou centre que ha obert a Manlleu, on es pot trobar l’obrador en què es fabriquen bosses de patates xips. Actualment, hi ha 5 persones ocupades gràcies a aquest projecte, tres d’elles són persones amb discapacitat intel·lectual. Totes van rebre una formació específica per poder treballar en aquest àmbit i poder respondre adequadament a les necessitats de la fabricació.

“Un dels pilars del Centre Especial de Treball és poder generar polivalència entre les treballadores”, explica a Xarxanet Ricard Gorgals, el director d’empresa social de Sant Tomàs. “Cada persona és única i té unes habilitats diferents que les converteix en la més adequada per a cada acció que s’ha de fer”, afegeix.

Un producte social i de qualitat

“Aquesta iniciativa sorgeix de les ganes que tenim com a entitat de poder comptar amb productes propis que ens permetin oferir més oportunitats laborals per les persones que atenem”, afirma Gorgals sobre l'origen del projecte.

És una idea pionera perquè no hi ha cap altra entitat social a Catalunya ni a l’Estat espanyol que elabori patates xips. Per a Gorgals, “és molt important que el producte provingui de la terra, que es pugui fer a través d’un procés d’elaboració artesanal esdevenint un producte de qualitat, i sobretot, que hi poden treballar persones amb discapacitat intel·lectual”. A banda, destaca que han trobat una cooperativa que els serveix l’oli d’oliva arbequina i un majorista que els ofereix la millor varietat de patata segons la temporada.

Així, els trets diferencials del producte que fabriquen i comercialitzen són:

  • Patates elaborades amb paella en contraposició amb els grans fabricants, que ho fan amb sistemes molt industrials.
  • Fregides amb oli d’oliva verge arbequina
  • Reducció del 20% de greix gràcies al procés de centrifugat de les patates, tot just sortir de la paella
  • Bossa monomaterial: la bossa és de dues capes del mateix material, fet que facilita el seu reciclatge.

“Aquestes característiques fan que el producte sigui molt bo i amb un gust molt singular i autèntic de la patata. A més, el control de qualitat que se segueix és molt curós i les nostres treballadores asseguren uns resultats molt bons”, recorda Ricard Gorgals.

Malgrat que, des de fa molts anys, les empreses confien en l’entitat per fer serveis industrials, enclavaments, neteja, jardineria, cuina i bugaderia industrial - fruit de l'acord entre l’antiga cooperativa Calandra i Fundació Tac Osona al qual han arribat recentment-, no és el primer cop que Sant Tomàs fa una incursió en l’àmbit gastronòmic amb un projecte social darrere. “Fa temps que elaborem productes de xocolata com poden ser rajoles, banyats, bombons i per Pasqua fa mones”, suma Gorgals.

Futur engrescador

D'entrada, el producte està generant molt interès. Tal com remarca el director de l’empresa social, “alguns dels nostres clients ens han demanat patates pels seus treballadors per fer-los un obsequi i donar-ho a conèixer”.

Les patates es comercialitzen a partir d’aquest mes d'agost i es poden adquirir a través de la botiga en línia de l’entitat, així com en diferents establiments de la cadena Esclat i Bon Preu de la comarca d’Osona. “Fora d’Osona esperem assolir una major presència gràcies a aquest producte d’ampli consum i que basem, sobretot, en la qualitat”, confirma Gorgals.

A més de les grans superfícies, l’estratègia de l’entitat consisteix a “anar a veure els comerços locals o establiments d’hostaleria de la comarca d’Osona per presentar-los el producte i establir col·laboracions”, explica el director,

Sembla que el moment és el més adient per a aquest producte, perquè a l’estiu hi ha més oportunitats per compartir taula amb amics i familiars i fer un vermut amb unes bones patates. Des de l'entitat confien que la seva reputació les precedeixi: “A Osona, Sant Tomàs és una entitat molt coneguda i realment les persones confien en els nostres productes i són moltes les que adquireixen xocolata del nostre obrador”.

Tant de bo sigui una iniciativa reeixida perquè, diu Gorgals, “quan planteges projectes ho fas amb l'horitzó de generar oportunitats i això demana augmentar producció i, per tant, poder contractar més persones. El procés de producció, tot i que és artesanal, té capacitat de créixer i estem preparats per fer-ho”, conclou Gorgals.

Afegeix un comentari nou