Segimon Rovira: "El nudisme promou i facilita l'acceptació del propi cos en la diversitat"

Ravalnet
Autor/a: 
Carla Fajardo Martín
Segimon Rovira Comas, president del Club Naturista de Catalunya i de la Federació Naturista-Nudista de Catalunya. Font: Joan Casas Mateu (@imatges_jc)
Segimon Rovira Comas, president del Club Naturista de Catalunya i de la Federació Naturista-Nudista de Catalunya. Font: Joan Casas Mateu (@imatges_jc)

Segimon Rovira: "El nudisme promou i facilita l'acceptació del propi cos en la diversitat"

Autor/a: 
Carla Fajardo Martín
Ravalnet

Resum: 

El president del Club Català de Naturisme i de la Federació Naturista-Nudista de Catalunya explica la situació del col·lectiu.

Segimon Rovira és el president del Club Català de Naturisme (CCN) i de la Federació Naturista-Nudista de Catalunya (FNNC).

Com definiries el naturisme?

Nudisme i naturisme són conceptes diferents. El nudisme és el fet d'estar nu i compartir la nuesa. El naturisme inclou el nudisme però també cuidar la salut, l'alimentació, respectar la natura... Cadascú ho viu a la seva manera. Hi ha gent vegetariana que no fuma ni beu alcohol, però hi ha gent que fa dieta mediterrània. El col·lectiu és divers, no és uniforme.

Però el nudisme és un requisit.

Sí. Pel fet d'estar en més contacte amb la natura, per la llibertat que et dona i perquè és un canvi de mentalitat que elimina prejudicis.

Quins prejudicis?

Tenim inculcat culturalment per la religió i per la societat que els genitals s'han de tapar perquè són lletjos i no s’han de mostrar.

Promou la diversitat de cossos?

El nudisme promou i facilita l'acceptació del propi cos en la diversitat que hi ha. No promou el cos perfecte sinó l'acceptació del que té cadascú. A més, és agradable, pràctic i còmode. El moviment naturista-nudista va començar a Alemanya a finals del segle XIX. Era gent que sortia a la natura a fer esport per fomentar la salut. Anaven nus i eren majoritàriament vegans.

Quines característiques defineixen el moviment?

La Federació Naturista Internacional va fer una definició el 1974 que diu que "el naturisme afavoreix el respecte amb un mateix, amb els altres i amb el medi ambient". Es fomenta el respecte. Aquesta és una característica. Per això molta gent no nudista va a platges nudistes, pel respecte i la tranquil·litat. La gent que no coneix el naturisme associa nuesa amb sexe quan el moviment naturista l’accepta amb naturalitat i respecte.

"La gent que no coneix el naturisme associa nuesa amb sexe quan el moviment naturista l’accepta amb naturalitat i respecte"

Amb quin objectiu va néixer el Club?

Era el 1977. La gent naturista anava a França, que hi havia centres i associacions. Van decidir crear a Catalunya la primera associació naturista de l'Estat per agrupar els naturistes d'aquí i fomentar platges nudistes.

Des que va néixer hi ha hagut un retrocés?

Segur que ha evolucionat i millorat. Ara hi ha moltes platges, abans eren poques i aïllades per evitar la repressió. En els últims anys, creiem que no està augmentant, però tampoc no està disminuint. Està estabilitzat.

Hi ha gent jove?

La gent jove sempre ha sigut poca. Tenim un grup de joves, però no són abundants. Hi ha gent que comença, però no està en expansió. La societat en general sí que està fent una regressió en drets i llibertats. Ho veiem amb la violència de gènere, en el dret a l’avortament. Han fet bastant de mal les xarxes socials. Hi ha gent que té por de les fotos. Després de la dictadura, el nudisme era una alliberació, un símbol de protesta. Això s’ha perdut.

"La societat en general sí que està fent una regressió en drets i llibertats"

És legal fer nudisme a tot arreu?

A l’estat espanyol no està prohibit, es pot fer nudisme a qualsevol espai públic, però una cosa és la legalitat i l’altra és l’acceptació social. Si vas a una platja urbana t'increparan i no estaràs còmode. Es podria fer nudisme a la platja, a la muntanya, fins i tot a les ciutats, excepte en els municipis on hi ha una ordenança expressa, com són Barcelona, Tarragona, Lloret de Mar, Platja d'Aro, i d'altres, on només es pot fer en platges senyalitzades. A la web tenim un mapa d'espais nudistes.

Què reivindiqueu?

Ens agradaria poder eliminar aquestes ordenances. No creiem que s’hagi de multar ni perseguir el nudisme perquè no ens passegem nus per ciutat. De fet, ens van reconèixer que el nombre d'incidències era molt baix, que no justificava l’ordenança. Que estigui prohibit fa la sensació que és una cosa dolenta i no és veritat.

Impulsem un pla d'acció per normalitzar la situació del naturisme, estem en contacte amb ajuntament perquè senyalitzin, el síndic de greuges va fer una resolució a favor, fem campanyes de difusió... No perquè tothom ho sigui sinó perquè s'accepti millor la nuesa.

No l'acceptem prou?

Ens agradaria que hi hagués més acceptació, no tanta hipocresia. Hi ha anuncis molt sensuals i eròtics, biquinis amb farciment per a les nenes que sexualitzen els cossos i després s'associa la nuesa amb el sexe. La nuesa és una cosa natural.

També volem que les platges nudistes es respectin més, i convidar els que no es despullen a fer-ho. A vegades hi ha més persones vestides que despullades i hi ha nudistes que se senten incòmodes.

Amb el nudisme hi ha un procés de dessexualització de la nuesa?

Quan comences no estàs acostumat a la teva nuesa, a compartir-la o a veure-la, i la podem associar amb sexe, però quan fa un temps que ho fas, quan veus que les famílies fan la seva activitat i que no hi ha sexe ni erotisme, veus que la nuesa i el sexe són coses diferents. En públic, a la nuesa se li treu el sentir sexual i això és un aprenentatge.

Afegeix un comentari nou