Portes obertes per primera vegada al Fòrum Social Català. Seguint l’exemple del moviment 15-M les més de 140 entitats adherides van reunir-se a Plaça Catalunya per dir, alt i clar, que tenen propostes per fer un món millor.
El Fòrum Social Català va celebrar el dia 9 de juny la jornada pública de la seva tercera edició on es van presentar les nombroses propostes recollides a través de tallers i assemblees, durant tres mesos, per les més de 140 entitats involucrades. En aquesta tercera edició del FSCat s’ha convidat a la ciutadania a participar-hi activament i ha passar de la indignació a l’acció.
Amb el lema "Fem possible un altre món. Tothom és clau" es van seleccionar i agrupar les més de vuitanta propostes en 15 projectes que les englobaven. Dissabte aquestes propostes estaven representades a Plaça Catalunya per diferents carpes on és van debatre i analitzar les propostes en diferents comissions obertes.
S'ha convidat a passar a la ciutadania de la indiganció a l'acció
L’objectiu d’agrupar els suggeriments tenia una clara finalitat: “poder oferir a la ciutadania menys propostes però més potents”, tal i com explicaven des de l’organització. Els eixos principals en que s’estructuren són la difusió i exemplificació de formes de vida alternatives; l’impuls de respostes per aconseguir canvis radicals en les estructures econòmiques i fiscals; el plantejament de nous models socioeconòmics i polítics alternatius; i l’ajuda per organitzar la resistència en front a les agressions.
Nova política
Es va parlar de la democràcia participativa directa, que promou una major implicació de la ciutadania més enllà de les eleccions per tal de “retornar la sobirania a la ciutadania”; i de noves eines i procediments de participació ciutadana. També es van posar en qüestió els instruments d’aplicació de les polítiques neoliberals de la unió UE i en funció d'aquests es “repensa una altra Europa”.
Nou sistema econòmic i financer
La web ciutadana “Carta al banquer” és una plataforma des d’on es denuncien els mecanismes de dominació bancària sobre la societat, tal i com explicava Àngels Córcoles membre d’aquesta campanya: “hem d’apoderar-nos del monopoli que tenen els bancs i refundar una altra vegada la banca pública”.
Per altra banda en Carles Aumedes, membre de Ciutadania Activa, explica que la transparencia pública reclama tenir tota la informació sobre quants diners s’han donat per salvar els bancs, d’on surten exactament aquests diners, quan ens els tornaran i amb quin interès. Aumeda va explicar que una de les propostes és establir una penyora fiscal. “Aquest sistema consisteix en que la ciutadania destini part dels impostos que paguem a hisenda a una caixa de dipòsits fins que no obtinguem la informació que estem demanant al govern”.
L’objectiu és fer transparent la gestió pública, exercint la denúncia i la pressió popular; decidint amb democràcia directa i afegint el tema de la transparència en l'agenda dels moviments socials i l'opinió pública.
Sobre aquest argument i per parlar dels perquès de la crisi, Arcadi Oliveres va pujar a l’escenari de plaça Catalunya per recordar que la crisi va començar el 15 de setembre de 2008 “quan una important banca mundial va fer suspensió de pagaments, la Lehman Brothers”.
També dins del projecte sobre altres maneres de fer economia es va reflexionar sobre les finances ètiques i l’economia solidària. En aquesta proposta la transformació de l’ordre econòmic mundial es basa en generar nous models basats en l’autogestió, les persones, la naturalesa, el consum responsable i la sobirania alimentària.
Drets i retallades
El projecte per la defensa dels drets enfront les retallades van posar sobre la taula la recuperació dels drets vulnerats de la ciutadania amb l’objectiu d’establir noves formes de participació ciutadana en la política. Per aconseguir els objectius d’aquest procés, s'han proposat l’Auditoria del Deute com a exercici del dret a la informació i a la transparència, com la Consulta Popular, com exercici de la sobirania del poble. També es vol organitzar la III Marxa contra la pobresa i l’atur des de la Iniciativa Legislativa Popular (ILP), el seu objectiu és recollir més de 50.000 signatures.
Campanyes per al 15 d'octubre
Durant el Fòrum ja es van presentar, agrupades en el projecte campanyes per al 15 d'Octubre diferents propostes cóm la vaga de consum a les transnacionals, “per a demostrar a les empreses que són elles qui depenen de nosaltres i no nosaltres d’elles”; la campanya “Qui paga mana: acció d'obediència civil sobre l'aigua” en contra de la privatització dels serveis públics al nord i al sud; o la desqualificació de les agències de qualificació per conscienciar sobre la necessita de construir l’economia sobre l’intercanvi de béns i serveis i no sobre l’especulació i per identificar les agències de ràting en cada ciutat “per assenyalar-les amb el dit i desacreditar obertament la feina que fan”.
Actualment en marxa
Es van presentar també projectes que actualment estan en marxa: Auditoria Catalana del Deute; Assemblees Ciutadanes Constituents; Iniciativa Legislativa Popular per la dació en pagament i contra els desnonaments Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH); i retallem la despesa militar i negocis ocults.
El Fòrum Social Català va néixer com a articulador entre els moviments i les organitzacions socials, un pas més en la consolidació d'accions i propostes concretes. Queda molt camí per fer però el passat dia 9 de juny es va llançar un missatge unitari: “nosaltres oferim propostes que afavoreixen al 99% de la població”.
Afegeix un nou comentari