Àmbit de la notícia
Comunitari

SOS Racisme denuncia la greu situació d'indefensió de les víctimes de racisme

Entitat redactora
Ravalnet
  • Presentació de l'informe 2017 sobre l'estat del racisme a Catalunya
    Presentació de l'informe 2017 sobre l'estat del racisme a Catalunya Font: SOS Racisme Catalunya
  • L'informe 2017 sobre l'estat del racisme a Catalunya es pot comprar a canvi de 8 euros i així donar suport a la tasca de SOS Racisme Catalunya
    Una pàgina del recull de premsa sobre l'informe 2017 sobre l'estat del racisme a Catalunya Font: SOS Racisme Catalunya
  • El 21 de març es va realitzar una ruta per La Rambla amb perspectiva antiracista
    Font: SOS Racisme Catalunya

Ho fa a l'informe 2017 sobre l’estat del racisme a Catalunya. La publicació commemora els 25 anys del Servei d'Atenció i Denúncia per a Víctimes de Racisme (SAiD), que ha atès més de 9.000 persones durant la seva trajectòria.

25 anys, 25 casos de racisme. L'informe busca radiografiar l’evolució del racisme al llarg de la història del SAiD, tot mostrant 25 casos representatius. Seria d'esperar una millora en els mecanismes de denúncia i condemna dels casos de racisme, però, l'Alba Cuevas, directora de SOS Racisme Catalunya, ja avança que l'evolució ha estat "pràcticament inexistent o testimonial" i que les històries es repeteixen any rere any. L'entitat denuncia que la lluita contra el racisme no és a l’agenda pública i que des de les institucions no es contempla com un tema prioritari: "Les administracions no desenvolupen ni el marc normatiu per condemnar les accions racistes, ni el sistema de protecció que necessiten les persones que pateixen discriminacions racistes". Afegeix que el racisme no s'erradica perquè al poder no li interessa, ja que, "perpetuar un sistema de desigualtat resulta indispensable per mantenir el 'statu quo'".

L'entitat antiracista va presentar l'informe 2017 sobre l’estat del racisme a Catalunya el passat 21 de març, coincidint amb el Dia Internacional contra el racisme. Es tracta de l'únic treball que analitza cada any l'estat del racisme al nostre país i ofereix conclusions i propostes per erradicar les situacions discriminatòries. Ho fa a partir dels casos que atén el Servei d'Atenció i Denúncia per a Víctimes de Racisme (SAiD).

Durant el 2017, el SAiD ha donat atenció a 485 persones, de les quals 327 s'adreçaven per primera vegada a SOS Racisme. Han rebut informació i assessorament o han estat derivades a altres serveis, en funció de cada necessitat. Entre les 327 noves demandes, s'han identificat 213 situacions de racisme, però d’aquestes, 122 no han estat denunciades i, per tant, el SAiD no ha pogut actuar. Les 91 situacions restants són els casos de racisme nous assumits el 2017. A aquests, cal sumar els 158 casos d'anys anteriors que continuen oberts.

El racisme no es denuncia

'InVisibles. L’estat del racisme a Catalunya. Informe 2017' conclou que la falta d'eines en la prevenció, la denúncia i l'eradicació del racisme suposa una greu situació d'indefensió per a les persones que han patit una discriminació racista. Sovint el racisme no es denuncia (el 2017, un 57% de les situacions de racisme identificades pel SAiD no han estat denunciades) i, quan es fa, la majoria de vegades no s'acaba resolent el conflicte. D'aquesta manera, la persona afectada no veu restituïts els seus drets i no pot desenvolupar un procés de reparació.

En alguns casos, fins i tot, s'inverteixen els papers i la víctima acaba sent l'acusada. Passa, sobretot, en els casos d'abusos i agressions per part de Cossos de Seguretat Pública. "Són situacions on l'administració no només no protegeix a les víctimes sinó que les exposa" assenyala SOS Racisme i explica que en 40 dels 59 casos gestionats per la via penal, l'entitat no exerceix d'acusació, sinó de defensa.

De fet, la majoria de nous casos que ha atès el SAiD l'any 2017 han estat d'abusos i agressions per part de cossos de Seguretat Pública. Aquesta és la tipologia més nombrosa que atén el SAiD des de fa vuit anys. La segueix la tipologia d'agressions i discriminacions entre particulars, que ha passat d’un 15% el 2016 a un 23% el 2017. Aquest any s'ha incorporat una nova tipologia, la del discurs d'odi, degut a la seva visibilització, sobretot a través de les xarxes socials.

25 anys lluitant contra el racisme

"El Sr. K. esperava un amic seu a les Rambles per anar a dinar. Un cotxe patrulla de la Guàrdia Urbana es va aturar al seu costat i li va demanar la documentació. Ell només tenia el padró en aquell moment. Va ensenyar-lo i acte seguit van demanar-li que entrés al cotxe. El van conduir fins la comissaria. Allà, un dels agents va demanar-li que el seguís fins a una habitació sense càmeres de videovigilància. En menys de 50 segons, va trencar-li la mandíbula d'un cop de puny i va donar-li vàries puntades de peu".

És l'extracte d'un dels 25 casos de racisme que relata l'informe. Són històries que reflecteixen l'evolució del racisme en els 25 anys d'existència del SAiD. Aquest servei d'atenció professionalitzada i gratuïta per a persones i col·lectius que han patit o han estat testimonis de discriminacions o agressions racistes va ser creat per SOS Racisme l'any 1992. Des de llavors, ha donat atenció a més de 9.000 persones i segueix treballant amb l’objectiu de restituir els drets d'aquestes persones.

L'agent que va agredir el Sr. K. va ser condemnat a un any de presó i 10.000 euros d'indemnització. Així i tot, SOS Racisme denuncia que en altres casos la vulnerabilitat de les víctimes fa que no es puguin porta a terme processos penals.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari