Tot a punt per a una nova edició del ‘Projecte Reforça’t’, amb més usuàries i activitats que mai

LaviniaNext
Autor/a: 
Dani Sorolla
El reforç a les escoles és una de les activitats principals que emmarca el 'Projecte Reforça't'. Font: NouSol
El reforç a les escoles és una de les activitats principals que emmarca el 'Projecte Reforça't'. Font: NouSol
mediació i cohesió social, cohesió social, Desenvolupament comunitari, intervenció social, acompanyament, infància i joventut i família, educació, alumnes, eso, fracàs escolar, reforç escolar, igualtat oportunitats, inclusió social, joves, apoderament juv Font: NouSol
mediació i cohesió social, cohesió social, Desenvolupament comunitari, intervenció social, acompanyament, infància i joventut i família, educació, alumnes, eso, fracàs escolar, reforç escolar, igualtat oportunitats, inclusió social, joves, apoderament juv Font: NouSol
Enguany, el projecte preveu sumar més sortides culturals al ventall d'activitats. Font: NouSol
Enguany, el projecte preveu sumar més sortides culturals al ventall d'activitats. Font: NouSol

Tot a punt per a una nova edició del ‘Projecte Reforça’t’, amb més usuàries i activitats que mai

Autor/a: 
Dani Sorolla
LaviniaNext

Resum: 

La iniciativa de l’associació NouSol per promoure l’empoderament d’infants, joves i famílies de Girona i Salt es reprèn el pròxim 9 d’octubre.

L’educació, a més d’un dret, és una de les eines més poderoses que tenim com a societat per lluitar contra la desigualtat. I avui, tots els indicadors apunten que cada dia s’eixamplen les desigualtats entre els barris i àrees de les ciutats catalanes.

En aquest sentit, els barris frontissa entre Girona i Salt són una de les zones en què hi ha més vulnerabilitat i els nivells de segregació escolar són més elevats, segons diversos estudis. Per això, entre altres actuacions, és cabdal proporcionar el suport necessari a infants, joves i famílies perquè disposin de les màximes eines per desenvolupar-se en igualtat de condicions.

Així ho entenen des de NouSol, que té en marxa diversos projectes per revertir aquestes situacions. Un d’ells és el ‘Projecte Reforça’t’, que disposa de diferents espais d’actuació i té com a objectius principals promoure l’empoderament d’infants, adolescents i les seves famílies.

“Els protagonistes principals del projecte, per descomptat, són els infants i joves, però també persones i famílies en situació de vulnerabilitat i exclusió social”, explica a Xarxanet la Roser Garcia, coordinadora de l'Espai Infància, Joves i Famílies, qui detalla que la canalla es deriva cap al projecte des de les mateixes escoles, des de serveis socials i també altres espais.

Enguany, com cada any des del 2016, l’entitat donarà el tret de sortida a una nova edició del projecte el pròxim 9 d’octubre a Girona i Salt. Ara bé, com destaca Garcia, “aquest curs el projecte s’ha ampliat molt i duplicarem el nombre d’infants i joves ateses, arribant als 560”.

Treball amb infants i joves dins i fora dels centres

Així, el ‘Projecte Reforça’t’ és un programa socioeducatiu que es proposa promoure la inclusió, la formació i l’apoderament d’infants, joves i les seves famílies. Es tracta d’un servei de qualitat i estable de reforç escolar que s’ofereix a les escoles properes a la frontissa entre els barris de Santa Eugènia de Ter i el de Teixidores de Girona, el Veïnat i el Barri Vell de Salt.

La iniciativa ofereix l’oportunitat de gaudir d’un espai de reforç integral, que va molt més enllà d’un reforç escolar a l’ús, atès que es treballen tots els vessants educatius, les emocions, la família i el lleure, entre altres. Per fer-ho, comprèn diferents branques o espais que s’organitzen en grups d’infants i famílies.

Així, el projecte treballa directament amb les escoles, gràcies a un conveni amb l’Ajuntament de Girona, en horari escolar i dins dels centres, on es proporciona suport als infants i joves per fer els deures o en qüestions de gestió emocional, per exemple. “Ho fem a través del joc i del lleure, i intentem fomentar la llengua i l’escriptura en català i el càlcul mental, entre altres”, diu la Roser Garcia.

Igualment, també es treballa fora dels centres, com és el cas de l’anomenat Espai Reforça't, que també inclou aspectes de reforç escolar i gestió d’hàbits parentals i es dirigeix també més específicament a les famílies. O l’Espai Segur, que es duu a terme a l’Ateneu popular Coma Cros de Salt que, com novetat d’enguany, introduirà tallers artístics i activitats culturals per als infants i les seves famílies.

“Bàsicament, el que busquem és oferir les eines perquè els infants d’aquests barris es desenvolupin com qualsevol altre infant, amb tots els drets d’estudi i de suport escolar, que sovint moltes famílies no poden pagar”, resumeix la coordinadora, qui recorda que el projecte és totalment gratuït per a les famílies.

Reptes, dificultats i novetats

Precisament, un dels reptes per a les impulsores del projecte és involucrar les famílies cada cop més, un aspecte que sempre ha costat. “Aquest any ens hem proposat que les famílies formin part de tots els grups des de l’inici i siguin part més activa del projecte, que és la millor manera que tot rutlli bé”, afegeix Garcia. I, arran d’això, la idea és que també puguin formar part d’altres projectes de NouSol.

I pel que fa a les dificultats? La principal, asseguren des de l’entitat, és la de l’idioma, atès que bona part de l’alumnat que atenen és nouvingut, i, tot i que forma part d’aules d’acollida, sovint aquestes estan saturades. En aquest sentit, el projecte ha incorporat un grup de català que es dedica cada tarda de dilluns a divendres al suport en català a infants nouvinguts. “Era una ampliació molt necessària”, apunten.

De la mateixa manera, una altra novetat és que a tots els grups s’han ampliat les sortides culturals, que inclouen activitats musicals, teatrals o esportives, com l’assistència als partits del Girona de futbol. A més, el jovent que participa en el projecte també té previst fer un intercanvi intergeneracional amb persones grans del casal de gent gran de Salt, a fi de compartir experiències i activitats.

En definitiva, el ‘Projecte Reforça’t’ ho té tot a punt per a una nova edició en què el projecte ha crescut i s’ha ampliat, tant pel que fa a nombre d’usuàries com d’activitats. “Aquest any anem a totes, enxarxant-nos més que mai i amb moltes ganes de començar”, rebla la Roser Garcia.

Afegeix un comentari nou