Trencant estereotips, gent gran que puja al carro de la tecnologia

Ravalnet
Activitat de robòtica educativa a la FESC 2016 Font: El Teb
Activitat de robòtica educativa a la FESC 2016 Font: El Teb
Participants del projecte Mediateca de Ravalnet Font: Ravalnet
Participants del projecte Mediateca de Ravalnet Font: Ravalnet
Participants del projecte Mediateca de Ravalnet Font: Ravalnet
Participants del projecte Mediateca de Ravalnet Font: Ravalnet
Cura de tractament d'imatge a l'Òmnia de l'Escola d'Adults de la Verneda-Sant Martí Font: Escola d'Adults de la Verneda-Sant Martí (Facebook)
Curs de tractament d'imatge a l'Òmnia de l'Escola d'Adults de la Verneda-Sant Martí
Fent una cerca a Google Font: Ravalnet
Fent una cerca a Google Font: Ravalnet

Trencant estereotips, gent gran que puja al carro de la tecnologia

Ravalnet

Resum: 

Cada cop més persones grans s'animen a utilitzar tauletes i mòbils i navegar per Internet. Tant les administracions com les entitats els ofereixen formacions i projectes perquè puguin gaudir dels avantatges que els ofereixen les TIC.

"Quantes persones grans coneixes, pensant en entorns urbans, que no facin servir el mòbil o el WhatsApp?" pregunta Mireia Fernández-Ardèvol, investigadora de l’IN3 de la UOC i experta en comunicació mòbil, gent gran i TIC. És veritat que els/les majors de 65 anys són el segment de la població que fa servir menys els telèfons mòbils i Internet. Tot i així, també és el segment on més creix l'adopció. Per tant, la imatge d'una persona gran que no sap com funciona un smartphone pot ser real en alguns casos, sobretot en les persones molt grans, però no respon a la realitat de tot el col·lectiu.

Farnández-Ardèvol pertany al grup de recerca Xarxes de Comunicació i Canvi Social i afirma que les conclusions a què arriben "mostren que la situació és molt més diversa del que diuen els estereotips".

A molts espais comunitaris trenquen cada dia amb els estereotips relacionats amb la gent gran i la tecnologia. A l'Escola d'Adults de la Verneda-Sant Martí, Barcelona, les persones grans no només aprenen a emprar la tecnologia, sinó que després esdevenen voluntaris/àries que ensenyen als altres. Al Casal de Gent Gran de Tortosa fan videoconferències a través de Skype amb participants d'altres equipaments. Tots dos centres compten amb un Punt Òmnia, un espai comunitari que, utilitzant com a instrument les eines TIC, cerca millorar i afavorir la inclusió i la vinculació de les persones a la comunitat.

A Ravalet, la xarxa ciutadana del Raval, els avis i àvies que participen en el projecte Mediateca graven i editen vídeo, fan fotos amb els telèfons mòbils i les publiquen a un blog o graven un programa de ràdio. Tot amb l'objectiu de recuperar la memòria del barri.

D'aquesta manera, les TIC ajuden a apoderar les persones grans i a afavorir l'envelliment actiu. Aquí alguns dels avantatges que els aporta la tecnologia i l'aprenentatge d'aquesta en espais comunitaris:

  • Aprendre i informar-se. Algunes persones grans no van poder estudiar en el seu moment i ara, a través de l'alfabetització digital, aprenen moltes més coses.
  • Sentir-se actius i actives i implicar-se. Participar en formacions i projectes TIC d'entitats i equipaments municipals els ajuda a sortir de casa, aprendre coses noves, conèixer gent nova, implicar-se en les entitats...
  • Assumir reptes. Superar la por a la tecnologia i desenvolupar tasques amb el programari de l'ordinador (escriure, retocar imatges, fer fitxes de la biblioteca personal, etc.) o a través d'Internet (buscar informació, comunicar-se amb el correu electrònic o els xats, etc.) ajuden a sentir-se millor.
  • Descobrir tot un món. Davant d'aquest col·lectiu s'obren uns horitzons que ni tan sols imaginaven. Els usos que més agraden estan relacionats sobretot amb Internet. Aquest factor és encara més important en casos de poca mobilitat de la persona.
  • Potenciar les aficions. Les TIC ofereixen noves possibilitats aplicables als "hobbys" que tinguin: escriure, dibuixar, fotografiar, etc.
  • Connectar amb família i amics. Fa uns anys Skype entusiasmava a la gent gran. Comunicar-se amb la gent que viu lluny o no tan lluny és un dels punts forts que troben en la tecnologia digital.
  • Estimulació cognitiva i física. En un moment en què es perden capacitats físiques i psíquiques, les TIC ajuden a fer un manteniment de la ment (millorar la memòria, l'expressió verbal, etc.) i el cos (com ara la motricitat fent servir el ratolí i el teclat).

Afegeix un comentari nou