Àmbit de la notícia
Comunitari

‘Txarrem’, el podcast per visibilitzar i sensibilitzar la salut mental

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Marta Catena
  • El podcast 'Txarrem' ha nascut per sensibilitzar i trencar estigmes i estereotips sobre les persones que pateixen problemes de salut mental.
    El podcast 'Txarrem' ha nascut per sensibilitzar i trencar estigmes i estereotips sobre les persones que pateixen problemes de salut mental. Font: Associació Talma
  • La previsió del projecte és treure un podcast cada mes, amb una temàtica concreta per episodi, amb final al mes de desembre.
    La previsió del projecte és treure un podcast cada mes, amb una temàtica concreta per episodi, amb final al mes de desembre. Font: Associació Talma
  • L'equip de persones que participen en cada episodi està format per professionals del sector, familiars i persones que pateixen trastorns de salut mental.
    L'equip de persones que participen en cada episodi està format per professionals del sector, familiars i persones que pateixen trastorns de salut mental. Font: Associació Talma

L’Associació Talma és l’encarregada del projecte, el qual presenta cinc episodis amb l’objectiu de trencar estigmes i estereotips sobre els trastorns de salut mental.

La societat sovint considera les persones que pateixen un problema de salut mental com a un col·lectiu deteriorat i desestabilitzat. Una imatge molt allunyada de la realitat que l’Associació Talma pretén trencar i treballa per canviar la mirada negativa i equívoca. Una de les seves branques d’actuació és la sensibilització i la difusió d’informació veraç i positiva del ventall de trastorns mentals, motiu pel qual ha nascut el podcast ‘Txarrem’.

El podcast es pot seguir des de Ràdio Les Borges en directe i, en diferit, a la seva pàgina web. L’objectiu principal és trencar l’estigma que envolta les persones que pateixen trastorns de salut mental i enfocar-ho des d’un punt de vista positiu. Les emocions, el benestar, el malestar i les circumstàncies que poden desenvolupar un trastorn mental, com les addiccions o altres factors de risc, són algunes de les temàtiques que es tractaran.

El fet de treballar amb mitjans de comunicació permet a l’associació arribar a un públic molt més ampli que el que assisteix a les seves xerrades per diferents centres i entitats. “La idea de sensibilitzar ja la teníem, hem canviat la manera d’arribar a la gent”, detalla Laura Pifarré, coordinadora i psicòloga de l’Associació Talma.

Una manera d’ampliar els coneixements sobre trastorns de salut mental

El primer episodi es va llençar al mes d’agost i, de moment, tenen calendari tancat fins al desembre per desenvolupar un podcast cada mes. Segons expliquen des de Talma, s’organitza de manera dinàmica i planera per tal de ser properes a les oients i aconseguir repercussió. L’equip de ‘Txarrem’ compta amb una àmplia varietat de veus, des de professionals del sector, familiars i fins a persones amb problemes de salut mental que plasmen les seves vivències i experiències.

Al llarg del projecte, es parlaran de diferents temàtiques, ja que cada capítol l’encapçala una qüestió diferent. Per exemple, el segon episodi tracta l’empoderament, tant de les persones que pateixen un problema de salut mental, com les seves familiars. “Juguem amb els diferents vessants, com el sentit positiu de l’anhel de poder. La família pot participar de la millora d’aquesta persona”, detallen des de l’associació.

Diferents temes a tractar

Al setembre, per exemple, es parlarà del suïcidi, coincidint amb el dia mundial d’aquesta xacra. A l’octubre, el tema principal girarà entorn a les emocions i el malestar, gràcies a la campanya que l’Associació Talma impulsa anualment. Les diferents reaccions de cada persona davant una situació concreta, la gestió d’emocions i el fet de comprendre que el malestar no és negatiu, són els eixos principals del capítol del mes d’octubre.

“Cada podcast es tanca amb un seguiment i tractament de notícies d’actualitat que a nosaltres ens semblen importants, i alguna dada a comentar sobre salut mental”, plasma Pifarré.

‘Txarrem’ també és un espai segur per a les persones que pateixen un problema de salut mental. “Guanyen confiança. La seguretat amb la qual parlen de si mateixes i de la malaltia en si, és un empoderament total”, destaca Laura Pifarré. Així mateix, explica que les participants se senten contentes i, a poc a poc, amb l’avanç de la gravació de capítols, les usuàries es donen suport i s’animen entre elles.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari