Un mar d'oportunitats al Centre Especial de Treball de la Fundació Onada

LaviniaNext
Autor/a: 
Carlos Faneca
Jardineria, un dels serveis que ofereix el Centre Especial de Treball de la Fundació onada. Font: Fundació Onada
Jardineria, un dels serveis que ofereix el Centre Especial de Treball de la Fundació onada. Font: Fundació Onada
L'Anna Viñas, a la recepció de la seu de la Fundació Onada. Font: Fundació Onada
L'Anna Viñas, a la recepció de la seu de la Fundació Onada. Font: Fundació Onada
El Centre Especial de Treball de l'entitat juga un paper important en la cerca de la inclusió laboral. Font: Fundació Onada
El Centre Especial de Treball de l'entitat juga un paper important en la cerca de la inclusió laboral. Font: Fundació Onada

Un mar d'oportunitats al Centre Especial de Treball de la Fundació Onada

Autor/a: 
Carlos Faneca
LaviniaNext

Resum: 

L'objectiu del CET de l'entitat tarragonina és crear llocs de treball, donar oportunitats a persones amb discapacitat per millorar la inserció laboral, i dotar-les d'experiència de cara a una futura inclusió en una empresa ordinària.

"És molt agraït, perquè et donen l'oportunitat de demostrar la teva vàlua quan, en altres llocs, ni tan sols et donen ni l'oportunitat de treballar". Aquesta és una frase de l'Anna Viñas, la recepcionista de la seu de la Fundació Onada, al barri del Campclar de Tarragona. Com ella, altres cent cinquanta persones tenen l'oportunitat, diàriament, de demostrar les seves capacitats gràcies al Centre Especial de Treball que la Fundació va impulsar al 1995 per crear llocs de treball per una inclusió laboral de les persones amb discapacitat al tarragonès.

La Fundació Onada és una entitat que té com a missió aconseguir la felicitat de les persones amb discapacitat i, o, trastorn mental, la gent gran, les seves famílies i d'altres col·lectius amb dificultats d'inserció laboral, millorant l'autonomia personal i qualitat de vida, oferint el suport que cadascú necessita. El Centre Especial de Treball de l'entitat juga un paper important en la cerca d'aquesta inclusió laboral a la qual les persones amb discapacitat encara tenen dificultats per accedir-hi.

"El sentit d'un CET és crear llocs de treball, i donar oportunitats a persones amb més dificultats, i que amb l'experiència obtinguda puguin treballar a l'empresa ordinària, així com donar garanties de les seves capacitats per formar part d'una empresa de treball ordinària amb els mateixos drets que la resta de treballadors i treballadores", explica el David Juncosa, un dels responsables del servei que ofereix l'entitat tarragonina.

El David treballa en diversos àmbits pel bon funcionament del CET. Des de la prospecció d'empreses, el seguiment dels diversos tipus de serveis o la coordinació entre tots els equips, a l'anàlisi de l'evolució de les persones treballadores, juntament amb una psicòloga i una treballadors social. "Ens interessa que totes les persones que tenim contractades puguin desenvolupar la feina correctament i amb èxit en aquest entorn protegit, que se sentin a gust i que els ompli", explica.

Una gran experiència laboral

El Centre Especial de Treball de la Fundació Privada Onada col·labora amb empreses socialment responsables i administracions que volen oferir oportunitats a les persones amb especials dificultats d'inserció. Les principals activitats que porta a terme són jardineria i treballs al medi natural; neteja i manteniment d'espais; serveis ambientals; control d'accés, recepció i consergeria; suport a esdeveniments; serveis turístics i de restauració; gestió d'aparcaments; serveis industrials, i enclavaments laborals.

Tal com assenyalen des de l'entitat, els dos serveis més grans, en volum són el de neteja i el de jardineria. La Lorena Martín i el Roc Sumoy, són dues de les persones que treballen en aquests serveis. La Lorena va començar la seva vida laboral treballant al servei de jardineria, però un problema a l'esquena no la deixava fer algunes activitats, motiu pel qual ara treballa al servei de neteja. Juncosa explica que una de les feines del centre és identificar si algú no està a gust o no pot exercir una feina determinada, i buscar-li una de més adient, com en aquest cas.

Lorena, del servei de neteja de CET de l'entitat.

La Lorena es mostra contenta per la feina que té. "El que més m'agrada són els companys", diu, i valora poder treballar en espais diferents, quelcom que la manté molt activa. A més, la independència econòmica que té ara, no la tenia abans. "No he de dependre tant de la meva mare, i a més puc estalviar una mica", manifesta.

El Roc, d'altra banda, ja fa sis anys que treballa al CET de la Fundació Privada Onada als serveis de jardineria. Ell, va més enllà, i explica que aquesta feina li ha anat molt bé per a la seva salut mental després d'estar bastant temps a l'atur. "La meva vida ha canviat", afirma, i afegeix que l'estabilitat econòmica i la tranquil·litat que li aporta la feina, no té preu. "A més, l'ajuda i el suport que rebem, no el tenim en una empresa ordinària", valora.

Roc Sumoy treballa al servei de jardineria del CET.

D'altra banda, l'Anna, és la primera treballadora de Fundació Onada que veu qualsevol persona que s'apropi a la seu de l'entitat, una posició que suposa tenir molta responsabilitat. "Se'm valora la feina que faig i és s important que valorin el que estàs fent quan treballes, és el que et fa sentir bé", manifesta l'Anna, que assegura que va ser tot un repte fer-se càrrec de la recepció.

Bona resposta de les empreses i les famílies

David Juncosa, que fa 21 anys que treballa a l'entitat, ha vist una "evident evolució" en les empreses. "Al principi va ser dur, perquè no s'apostava per aquest col·lectiu, hi havia molta desconeixença, però el boca-orella ens ha funcionat molt bé", manifesta Juncosa, que afegeix que des del Centre Especial de Treball s'ha demostrat que les persones amb discapacitat estan al mateix nivell que qualsevol altra en qualitat de servei. "Estem orgullosos dels nostres nivells de qualitat, que estan per sobre de la mitjana de qualsevol empresa de serveis", considera.

Des de l'entitat també es valora que les empreses volen aportar el seu granet de sorra, i que estan més obertes a què el retorn de l'activitat no sigui només econòmic, sinó que tingui un fort component social. La resposta de les famílies també és molt positiva. "El que obtenim són mostres d’agraïment, perquè són conscients que hi ha persones que tenen serioses dificultats per trobar feina", explica un dels responsables del CET, que posa en valor el servei de suport a les persones amb discapacitats de l'entitat.

Així que si algun cop passeu per Tarragona, i us interesseu per la fundació Onada, entreu a la seva seu i saludeu a l'Anna, que de ben segur estarà encantada d'ajudar-vos en el que necessiteu.

Afegeix un comentari nou