Àmbit de la notícia
Comunitari

Un Nadal inoblidable: els beneficis dels campaments durant les vacances d’hivern

Entitat redactora
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a
Màrius Intente
  • Els caus i esplais que celebren campaments de Nadal els valoren molt positivament.
    Els caus i esplais que celebren campaments de Nadal els valoren molt positivament.
  • Els caus i esplais que celebren campaments de Nadal els valoren molt positivament.
    Els caus i esplais que celebren campaments de Nadal els valoren molt positivament.
  • Els caus i esplais que celebren campaments de Nadal els valoren molt positivament.
    Els

Tot i ser pocs els caus i esplais que organitzen campaments durant Nadal, els que ho fan avalen els avantatges d’aquests.

Durant les vacances escolars d'hivern s'acostumen a encavalcar dies de dinars, sopars i festes nadalenques. Entre la voràgine d'aquestes festivitats, no són gaires els agrupaments escoltes i esplais que organitzen campaments. Però els que ho fan defensen les bondats d'aquests i encoratgen a altres caus i esplais que també els facin.

Hem parlat amb tres agrupaments que, des de fa anys, organitzen i realitzen campaments d'hivern per conèixer quina és la realitat d'aquestes sortides i excursions. L'Ovidi Labòria de Terrassa, la Maria Cervera de Granollers i en Cèdric Pujal de la Seu d'Urgell ens expliquen que aquests campaments són una peça clau pel bon desenvolupament de l'any, permetent que el grup d'infants tingui una primera experiència de cohesió i que pugui créixer la confiança dins del grup i també amb els equips de caps i monitors.

Campaments curts i majoritàriament urbans

En dates tan repletes com les de Nadal, aquests campaments acostumen a ser més curts que els de Setmana Santa o estiu. La majoria dels caus i esplais dormen una o dues nits fora de casa (tot i que n'hi ha que en dormen 3) i acostumen a pernoctar en espais d'altres pobles i ciutats (com caus, centres cívics, etc.). Per culpa del fred de l'època, gairebé ningú acampa.

La Maria Cervera és responsable pedagògica de l'agrupament Sant Esteve de Granollers. Ens explica que, normalment "són campaments de tres o quatre dies i els realitzem a un local cedit d'un cau, esplai, centre cívic. Intentem no anar gaire lluny." Per altra banda, el cau de la Seu d'Urgell fan uns campaments de Nadal de dos dies, però els fan tot l'agrupament conjunt. Per tant, es mesclen infants i joves des dels 5 als 16 anys, compartint activitats tots plegats.

 

Activitats de reflexió entorn els valors del Nadal

Aquests campaments són sortides on, majoritàriament, no es fa ruta, ja que els dies són molt curts. Tenir menys hores de llum també afecta a les activitats; s'acostumen a planificar activitats més introspectives, que es puguin dur a terme en espais interiors. Tallers, treballs manuals, jocs més tranquils, etc. són típics d'aquests campaments.

En Cèdric Pujal, cap de l'agrupament Urgellenc de la Seu, explica que durant aquests camps acostumen a fer activitats que es centren en les "problemàtiques socials i ambientals del Nadal". Els interessa "treballar temes sobre Nadal i els seus valors associats, com les desigualtats socials o l'hiperconsumisme", per tal que els infants i joves puguin tenir una visió global i crítica sobre aquestes festes. 

Cohesió de grup i inicis de projectes de curs

En una sortida on els infants i joves dormen dues nits fora de casa es poden treballar aspectes molt diferents que durant les activitats setmanals als dissabtes a la tarda. Tal com explica l'Ovidi Labòria, cap de l'AEiG Torrent de les Bruixes de Terrassa, "són uns campaments essencials per al bon desenvolupament del curs. És un espai perfecte perquè la unitat vagi agafant confiança amb els caps i també entre els infants. Es treballa moltíssim la cohesió del grup".

En ser un moment inicial de l'any, els grups d'infants o joves "encara no han trencat el gel". Tampoc tenen gaire clar quins seran els projectes que voldran treballar al llarg de l'any. Per tant, aquests dies compartits "són dies per conèixer-se, per fer cohesió, però també per començar el rodatge del projecte, ja que si ja s'ha escollit un tema, es poden dur a terme moltes activitats per avançar amb la preparació i conscienciació sobre aquest".

"Establim objectius de la unitat amb els infants, construïm els petits grups i descobrim els interessos i inquietuds tenen els infants i joves en comú", afirma la Maria. És un moment, doncs, cabdal pel bon desenvolupament del curs.

Primera experiència fora de casa

Pels grups d'infants més petits (5 o 6 anys) els campaments d'hivern són una de les primeres experiències dormint fora de casa més d'una nit. Aquest fet converteix els camps d'hivern en una preparació per a poder afrontar amb "menys pors i més seguretat" les següents sortides i excursions de l'any, conclou l'Ovidi.

"Fer campaments a les vacances de Nadal ens ajuda moltíssim. Es nota que han agafat confiança i els altres campaments de l'any van molt millor". Arriben a l'estiu molt més preparats, amb "ganes de dormir fora de casa i compartir dies amb els amics i amigues", explica.
 

Dificultats burocràtiques per dormir

"Acostumàvem a dormir a caus d'altres pobles o ciutats, ja que així es generen vincles amb altres agrupaments i a la vegada no hem de pagar tants diners per un terreny o casa de colònies" explica l'Ovidi. Aquesta situació, però, ha canviat els últims anys, on es demanen molts més permisos i hi ha més traves burocràtiques per a poder pernoctar. 

"Els caus que permeten dormir al seu espai són molt escassos i hi ha molt poca disponibilitat. Per tant, és complicat organitzar els campaments, sempre amb la incertesa de trobar un cau o un altre espai que ens deixi passar-hi uns dies", conclou. La Maria, de Granollers, també afegeix que "trobar lloc sovint és complicat, ja que són dates festives, on les entitats i centres cívics paren la seva activitat". Molts caus o esplais, per tant, estan optant per anar a cases de colònies.

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari