Àmbit de la notícia
Comunitari

Una campanya denuncia la segregació dels infants d'ètnia gitana a les escoles

Entitat redactora
Ravalnet
  • Cartell de la campanya.
    Cartell de la campanya. Font: Fundació Secretariat Gità
  • Imatge de la nena protagonista del vídeo de la campanya.
    Font: Twitter
  • Acte de presentació de la campanya.
    Acte de presentació de la campanya. Font: Twitter

La Fundació Secretariat Gitano vol fer visible aquesta realitat i conscienciar les Administracions públiques sobre el seu impacte negatiu en el rendiment escolar.

“No vull anar a l’escola”. Aquesta és la resposta que donen molts infants d’ètnia gitana davant de situacions de discriminació, i que evidencia el vídeo de la campanya de la Fundació Secretariat Gitano. Amb motiu del Dia Internacional del Poble Gitano, celebrat el 8 d’abril, la campanya #NoVullUnaEscolaSegregada té l’objectiu de fer visible la segregació escolar que afecta els nens i nenes gitanos arreu de l’Estat espanyol. En concret, segons l’enquesta europea EU-Midis II de l’Agència de Drets Fonamentals de la Unió Europea, aquesta segregació impacta sobre el 31% d’infants d’aquesta ètnia.

“La segregació escolar vulnera el dret a l’educació de l’alumnat gitano i perpetua la discriminació i la desigualtat”, afirmen des d’un comunicat. El vídeo anticipat, que es va llençar a les xarxes socials el dia 4, mostra diferents situacions de discriminació per estereotips culturals associats al poble gitano, com per exemple, que no és un col·lectiu que aposti per la formació continuada o que tenen necessitats diferents de la resta dels seus companys i companyes. El fil narratiu del vídeo descriu com una família gitana assisteix a una jornada de portes obertes a un centre escolar i pel fet que la nena sigui gitana és derivada a un centre segregat.

La campanya, a més de fer sensibilització, apel·la als poders públics i els adverteix sobre l’impacte negatiu que les escoles segregadores generen en el rendiment escolar, la igualtat d’oportunitats o la cohesió social. Diferents testimonis donen fe des de la seva experiència, com és el cas d’en Marcos Montaño, estudiant que afirma que a molts centres no proporcionen el mateix pla d’estudis que la resta de la classe pel fet de ser gitano. El web www.noquierounaescuelasegregada.com recull diferents testimonis de famílies i també de professorat per evidenciar la discriminació als centres segregadors.

La fundació ha complementat la campanya amb cartells, bàners i imatges per a xarxes socials. A més, també volen elaborar un E-book participatiu a través dels comentaris, opinions i il·lustracions que els usuaris i usuàries comparteixin a Internet. La data límit per participar en aquesta acció col·lectiva és el 18 d’abril.

El finançament de la campanya ha anat a càrrec del programa ‘Por Solidaridad. Otros Fines de Interés Social’ promoguda pel Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat i el Fons Social Europeu i ha estat desenvolupada per l’agència Implícate.

Què és la segregació escolar?

Segons la Fundació Secretariat Gitano, la segregació es pot reconèixer quan hi ha una concentració d’alumnat d’ètnia gitana i d’altres minories en determinats centres educatius. Per lluitar contra aquesta realitat, la campanya ha habilitat un espai web per signar i donar suport a un Pacte per l’Educació que inclogui mesures inclusives per lluitar contra la discriminació.

Organismes internacionals com la ECRI (Comissió Europea contra el Racisme i la Intolerància del Consell d’Europa), el Comitè de Drets del Nen de Nacions Unides o el Comitè Drets Econòmics, Socials i Culturals han avisat en diferents informes sobre la seva preocupació per la segregació escolar i han demanat a l’Estat espanyol que prengui mesures per assegurar la igualtat d’oportunitats en l’àmbit escolar als infants d’ètnia gitana.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari